Koštunica među rudarima

U kampanji kojom se promoviše predlog novog ustava, Vojislav Koštunica i ministri iz njegovog kabineta posetili rudarski basen Kolubaru.

Izvor: B92

Petak, 13.10.2006.

18:47

Default images

Podsećajući da je "Kolubara u oktobru 2000. omogućila da Srbija krene unapred", Koštunica je pozvao rudare da pomognu izglasavanje novog ustava, bez koga, kako je rekao, Srbija ne može da krene napred. Što se novog ustava tiče, čini se da s rudarima neće biti problema. Sindikat Kolubare pozvao ih je da izađu na referendum.

Obraćajući se rudarima u Direkciji površinskih kopova u Baroševcu, Koštunica je rekao da je bez Kolubare nezamisliv razvoj Srbije i da je Kolubara žila kucavica Srbije.

Pozivajući rudare Kolubare da izađu na referendum, Koštunica je rekao da je vrednost novog ustava to što podstiče proces decentralizacije ali ne dovodi u  pitanje celovitost države. Ustav je napisan po meri svih građana, o čemu govori i podrška predstavnika manjinskih naroda, rekao je Koštunica.

On je dodao da je usvajanju ustava prethodilo vekovima nezabeleženo jedinstvo srpskog naroda. "Došli smo do ustava, došli smo do njega jednom saglasnošću, jedinstvom i slogom, malo neuobičajenom za nas kao narod, ali desilo se i to čudo."

Koštunica je rekao da će jedna od prednosti novog ustava biti ta što će moći da se menja lakše od postojećeg.

Premijer je pozvao rudare da izađu na referendum koji će biti poslednji test za predloženi tekst ustava. "Hteli smo da na neki način i posebno ovaj ustav stavimo na najveći mogući ispit, da kriterijumi da Srbija položi taj ispit budu najteži mogući", rekao je on.

"Prvo, u Skupštini su glasali svi poslanici, sad po jednom načinu koji se ne primenjuje skoro ni u jednoj zemlji, da ga većina birača podrži, i neka to bude sigurnost da smo na pravom tragu", rekao je Koštunica.

Ministri u Vladi Srbije - Ilić, Bubalo, Lalović i Naumov - objašnjavali su rudarima da donošenje ustava osigurava dalji ekonomski razvoj države. Bilo je reči i o Nacionalnom investicionom planu, a ministar energetike Naumov rekao je da basen Kolubara ostaje centar energetskog sektora Srbije.

Rudari: Da, ali...

Što se novog ustava tiče, čini se da s rudarima neće biti problema. Sindikat Kolubare pozvao ih je da izađu na referendum. Zato su oni i danas insistirali da se progovori i o njihovim problemima.

Ali, poseta premijera i ministara iskorišćena je da im se predoči nezadovoljstvo rudara uslovima rada i platama.

Oni sami kažu da znaju da iza ovih poruka ne stoji samo pitanje donošenja novog ustava, već da je uvek u pitanju i neka politika.
Na zahtev rudara, posle rasprave o ustavu, premijer i ministri održali su kraći sastanak sa predstavnicima sindikata. Tu im je rečeno da su u Kolubari nezadovoljni tretmanom države.

Rudari krajem novembra ispunjavaju godišnju proizvodnu normu. Ukoliko do tada ne budu rešeni njihovi problemi, pre svega ukoliko ne bude povećanja zarada, sindikat, kao mogućnost, najavljuje i obustavu rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: