"Dajem vladu za ustav"

Premijer Srbije Vojislav Koštunica kaže da je spreman da izgubi vladu zbog referenduma, kako bi Srbija dobila ustav.

Izvor: Beta, Politika

Petak, 13.10.2006.

07:37

Default images

"Jesam, spreman sam da izgubim, a da Srbija dobije ustav. Mislim da će sve doći na svoje, Srbija će dobiti ustav, pa će doći izbori, nova skupština i nova vlada, kao i nov sistem institucija, u skladu sa novim ustavom, i onda ćemo videti kako ta vlada izgleda", rekao je Koštunica za Politiku.

Na pitanje da li su ministri G17 plus u ostavci ili ne, Koštunica je odgovorio: "Sada je jedna stvar važna, a to je da uspešno pređemo referendum. Sve drugo prepustimo da se reši posle referenduma."

Srpski premijer je rekao da se ne plaši bojkota referenduma, već očekuje "široku i nedvosmislenu podršku" građana. "Suverena narodna volja daće na kraju svoj sud, i dobro je da se čuju sva mišljenja. Ne plašim se bojkota", rekao je on.

Povodom zamerki da nije bilo javne rasprave o Predlogu ustava, Koštunica je kazao da su do sada bile tri javne rasprave: "Podsetio bih i na još jednu stranu javne rasprave. U našoj prošlosti javna rasprava je bila karakteristična za onaj najgori period u razvoju Jugoslavije, kada je služila za pokriće za nametnuta zakonska i ustavna rešenja." 

Lider DSS-a se založio da nakon referenduma i usvajanja ustavnog zakona treba odrediti vreme za izbore. "To vreme treba da bude što pre", kazao je on, ne preciziravši rok. 

Koštunica je, takođe, rekao da je Demokratska stranka Srbije, čiji je lider, dobro sarađivala sa više političkih stranaka. "Mi smo veoma dobro sarađivali sa Novom Srbijom, i to ukazuje u kom pravcu će stvari ići", rekao je Koštunica.

Intervju u integralnom obliku možete pročitati u Pregledu štampe.

"Nema razlike između Miloševićevog i ovog ustava"

Profesor novosadskog Pravnog fakulteta Stanko Pihler ocenio je da nema suštinske razlike između Ustava Srbije iz 1990. i novog Predloga ustava.

"Mislili smo da je Ustav iz 1990. maksimum cinizma, ali ga je ovaj ustav nadmašio. Ustavopisci su potpuno ignorisali zahteve za autonomiju Vojvodine, a Pokrajina je ispražnjena od svih suštinskih autonomnih ovlašćenja", rekao je Pihler sinoć na tribini "Bojkot, naravno" u Muzeju Vojvodine.

"Vlast koja se odlučila na takav korak isuviše je opaka za našu budućnost. A konsenzus u parlamentu nije nikakva vrlina, jer je reč o konsenzusu o tome kao ostati na vlasti i kako naopako vladati", kazao je Pihler.

Advokat Slobodan Beljanski rekao je da je glavni argument onih koji su glasali za ustav da žele da se oslobode Miloševićevog ustava i nasleđa prošlosti: "Ali, kako se toga osloboditi ako su prilikom donošenja ovog ustava korišćeni isti Miloševićevi metodi. Takav postupak, u kojem cilj opravdava sredstvo, ne obećava ništa dobro."

Profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu Vesna Rakić-Vodinelić kazala je da se u javnosti namerno manipuliše formulacijom "novi ustav Srbije", iako je reč o "Predlogu ustava", pošto taj konstitutivni akt još uvek nije potvrđen na referendumu.

Ona je kazala da još uvek živimo u "Miloševićevoj Srbiji", pa bi onda "bilo pošteno da na snazi ostane i Miloševićev ustav".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: