Zakon o genocidu nad Jermenima

Donji dom francuskog parlamenta usvojio zakon koji krivičnim delom proglašava poricanje genocida Turaka nad Jermenima.

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.10.2006.

15:00

Default images

Zakon treba da ratifikuje i Senat, gornji dom parlamenta, kako bi stupio na snagu, ali je Turska već upozorila da bi današnje glasanje moglo da ugrozi odnose dveju zemalja, obe članice NATO-a.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da je usvajanje zakona o navodnom genocidu nad Jermenima u Turskoj zadalo ozbiljan udarac odnosima dveju zemalja.

U saopštenju turskog ministarstva ocenjuje se da francuski političari nisu uvideli političke posledice svog postupka, ali se ne navodi da li će Turska, koja je kandidat za članstvo u EU, preduzeti mere protiv Francuske, koja je jedan od osnivača EU.

Evropska komisija je danas ocenila da će taj zakon otežati pomirenje između Turske i Jermenije.

Portparol evropskog komesara za proširenje Olija Rena, Kristina Nađ, rekla je da je Ren vrlo jasno stavio do znanja proteklih dana da će, ako taj zakon stupi na snagu, to onemogućiti dijalog i neophodnu raspravu radi pomirenja Turske i Jermenije.

Zatvor od godinu dana

Posteri ubijenih (arhiva)
Zakon, koji je usvojen u donjem domu francuskog parlamenta sa 106 glasova za i 19 protiv, predviđa kaznu zatvora od godinu dana i novčanu kaznu od 45.000 evra za poricanje genocida nad Jermenima.

Francuska vlada nije podržala zakon, navodeći da je na istoričarima, a ne na parlamentu da donose sud o prošlosti, ali je vladajuća Unija za narodni pokret dopustila svojim poslanicima da sami odluče kako će glasati.

Zakon je usvojen na predlog opozicione Socijalističke partije.

Jermeni tvrde da su turske snage od 1915. do 1917. u ogranizovanim masakrima u vreme Prvog svetskog rata ubile oko 1,5 miliona njihovih sunarodnika, što Turska negira.

Ankara tvrdi da je u vreme raspada Otomanskog carstva oko 300.000 Jermena i bar isto toliko Turaka poginulo u sukobima turskih snaga i jermenskih separatista na istoku Turske, koje su podržavale ruske vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: