Tadić sutra sa Solanom i Renom

Predsednik Tadić sutra će u Helsinkiju razgovarati sa zvaničnicima EU i Finske o integracijama Srbije i olakšanju viznog režima.

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.10.2006.

14:16

Default images

Tadić će se sastati sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom i evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom, kao i finskim ministrom spoljnih poslova Erkijem Tuomiojom, čija zemlja predsedava EU, saopštila je danas Pres služba predsednika Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je cilj diplomatske inicijative koju je pokrenuo da Evropska unija uslovno nastavi pregovore i potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Tadić je u intervjuu agenciji Beta rekao da bi to podrazumevalo obavezu demokratske vlade koja bude izabrana na sledećim izborima da odmah završi saradnju sa Haškim tribunalom.

"Buduća demokratska vlada bi se, u slučaju uslovnog nastavka pregovora, obavezala da će hapšenje i izručenje generala Ratka Mladića biti njen prioritet", rekao je Tadić i dodao da bi pristao da obavljanje tog posla bude i oročeno.

Na pitanje kakve garancije Srbija može da ponudi Evropskoj uniji, on je odgovorio da "garantuje praksom, jer je u vreme kada je Demokratska stranka imala odlučujuću ulogu u Vladi izručen Slobodan Milošević".

Tadić je rekao da je svoju ideju predočio juče tokom posete Italiji i da su njegovi sagovornici, predsednik Đorđo Napolitano, premijer Romano Prodi i šef diplomatije Masimo D'Alema na nju "reagovali izvanredno i potpuno je razumeli".

"Od suštinske je važnosti da sve političare u Evropskoj uniji ubedimo u svrsishodnost uslovnog nastavka pregovora sa Srbijom. O tome ću sutra u Finskoj da razgovaram sa visokim predstavnikom EU Havijarom Solanom i komesarom za proširenje Olijem Renom, kao i sa najvišim finskim zvaničnicima", rekao je on.

Tadić je rekao da Srbija "ne sme da propusti nijedan dan" i da će, ukoliko do kraja godine ne bude potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, to imati za posledicu višegodišnje kašnjenje u procesu priključenja Evropskoj uniji. "Sad se vidi koliko je velika greška što nije okončana saradnja sa Tribunalom i u kolikoj je meri to strukturni problem u našim spoljnopolitičkim odnosima", rekao je Tadić.

"Nesaradnja sa Haškim tribunalom istorijski usporava Srbiju i čini štetu njenim građanima. Za kašnjenje je odgovorna Vlada i po međunarodnom i po unutrašnjem pravu", naveo je on i dodao da je sada najvažnije da se problem reši.

"Spreman sam da pravim novu diplomatsku inicijativu jer je veoma malo vremena ostalo. Do 1. januara moramo da usvojimo Ustav i da imamo izbore", istakao je on.

Tadić je naveo da je njegova ideja i da se ubrzaju bezbednosne integracije i da Srbija na novembarskom samitu NATO-a u Rigi dobije status člana Partnetstva za mir.

"To je od suštinske važnosti jer nijedna zemlja nije ušla u Evropsku uniju a da prethodno nije primljena u Partnerstvo za mir", rekao je on.

Koštunica ide u Luksemburg

I premijer Vojislav Koštunica takođe je najavio da će stavove o nastavku pregovora sa EU ponoviti na predstojećem sastanku sa "evropskom trojkom" u Luksemburgu.

On je je rekao da će na tom sastanku, u ponedeljak 16. oktobra, ponoviti da je Srbija učinila mnogo na sprovođenju Akcionog plana za hapšenje haških optuženika i da prekid pregovora sa EU ne bi trebalo da se odrazi na predstojeći referendum o potvrđivanju novog ustava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: