Buš: Nametnuti sankcije S. Koreji

Američki predsednik Džordž Buš pozvao je UN da nametnu Severnoj Koreji oštre sankcije zbog nuklearne probe.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.10.2006.

07:50

Default images

"SAD zadržavaju sve opcije kako bi svoje prijatelje i svoje interese u regionu odbranile od severnokorejskih pretnji. Kao odgovor na provokaciju Severne Koreje, mi ćemo pojačati odbrambenu saradnju s našim saveznicima. To uključuje i saradnju na odbrani od balističkih projektila Severne Koreje, ali i sprečavanje te zemlje da izvozi tehnologiju izrade nuklearnog i konvencionalnog oružja", rekao je Buš.

Međutim, iz Ujedinjenih nacija, tačnije od generalnog sekretara Kofija Anana, stigao je stav da Amerika i Severna Koreja treba da nastave da razgovaraju. Anan je takođe rekao da su neprihvatljive akcije Severne Koreje i pozvao Pjongjang da ne pogoršava dalje situaciju, nakon najave da je izvršio nuklearnu probu.

"Uvek kažem da treba razgovarati sa stranama čije ponašanje želimo da promenimo, na čije ponašanje želimo da utičemo, i sa te tačke gledišta ja verujem da SAD i Severna Koreja treba da razgovaraju. Jasno je da Kim Džong-il nije obraćao pažnju na želju međunarodne zajednice i apele koje mu je upućivala. I onda je stvorio situaciju koja je teška, kojom moramo da se bavimo. Mislim da moramo da ga uključimo i da se suočimo s tim pitanjem, kao i da preduzmemo neophodne mere", rekao je Anan.

Prema predlogu Džordža Buša, Rezolucija Ujedinjenih nacija trebalo bi da sadrži specifične mere kojima bi se Severna Koreja sprečila da izveze nuklearne ili raketne tehnologije, kao i mere radi sprečavanja finansijskih transakcija koje bi Pjongjangu pomogle da razvije program nuklearnih raketa.

Podsetimo, Severna Koreja je u ponedeljak saopštila da je izvršila nuklearnu probu, nakon čega su SAD predložile Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija uvođenje sankcija Pjongjangu. Džordž Buš tvrdi i da SAD nemaju nameru da napadnu Severnu Koreju.

"Opasnost od sukoba vrlo realna"

Severnokorejski propagandni plakat
Vojni analitičar Zoran Dragišić smatra da aktuelna kriza predstavlja globalnu opasnost, jer se svet ponovo suočava sa opasnošću od nuklearnog oružja, za koju se verovalo da je od završetka hladnog rata definitivno prestala. "Međutim, postoji dodatna opasnost da će Severna Koreja tehnologije koje poseduje ustupiti terorističkim organizacijama radi napada na SAD, EU ili Japan", kaže on.

"Mislim da je opasnost da Pjongjang upotrebi nuklearno oružje veoma realna, svet nikada nije bio tome bliži. Za vreme kubanske krize ipak su postojala dva suprotstavljena i ravnopravna bloka koja su pregovarala, ali je sada pitanje oko čega uopšte pregovarati sa severnokorejskim režimom, jer vodi iracionalnu politiku kao poslednji tvrdi komunistički režim u svetu", kaže za B92 Dragišić.

Dragišić ošekuje da će Kina preuzeti ključnu ulogu u pregovorima, s obzirom na to da je ona, uz Japan, najugroženija zemlja: "Jedino što pozitivno može proizaći iz ove krize jeste mogućnost da se sve velike svetske sile ujedine oko ovog problema."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: