"Kampanja jedinstvene države"

Šef kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Srđan Đurić rekao da iza refrendumske kampanje stoji država, a ne vlada.

Izvor: B92

Utorak, 10.10.2006.

19:18

Default images

"Iza refrenduma stoji jedinstvena država. Zato i nema nikakvih vladinih ili stranačkih obeležja", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, nikome ko je dobrovoljno pristao da se pojavi u spotovima ili na bilbordima, nije nuđen novac, niti će biti. Đurić kaže da će posle referenduma javnost biti obaveštena koliko je novca i za šta potrošeno u referendumskoj kampanji.

Premijer Vojislav Koštunica danas je predstavio Predlog ustava Srbije članovima SANU-a. On je ocenio je da Predlog novog ustava donosi stabilizaciju i sprečava dezintegraciju države, ne dovodeći u pitanje demokratske institucije, ljudske slobode i manjinska prava.

Koštunica je, posle razgovora sa članovima Predsedništva i rukovodstvom Srpske akademije nauka i umetnosti, ocenio da je bilo nužno čuti šta akademici misle o novom ustavu, jer su, kako je rekao, istorije države Srbije, beogradskog univerziteta i SANU "umnogome iste i prepliću se".

Predsednik SANU Nikola Hajdin kaže da je ono što je Koštunica govorio o Predlogu ustava naišlo na razumevanje svih prisutnih akademika, a da je "bilo i nekih pitanja, koja su raščišćena".

Stojiljković: Biće većine na referendumu

"Na referendum o novom ustavu Srbije 28. i 29. oktobra izaćiće potreban broj birača, a oko 90 odsto će glasati za ustav", ocenio je danas član istraživačkog tima Centra za slobodne izbore i demokratiju Zoran Stojiljković.

Rezulati CeSID-ovog istraživanja javnog mnenja, predstavljeni danas u Somboru, pokazuju da bi više od polovine anketiranih građana Srbije želelo da Kosovo ostane u sastavu Srbije, ali da samo 12 odsto smatra da se to zaista može dogoditi.

Kako je rečeno, šest odsto ispitanika smatra da je najbolje rešenje da Kosovo dobije nezavisnost.

Popović: Na Kosovu 97.000 birača

Potpredsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nenad Popović izjavio je da će u pokrajini biti otvoreno 261 glasačko mesto za izjašnjavanje gradjanja na referendumu o novom ustavu Srbije.

Mogućnost glasanja, rekao je Popović po ažuriranim glasačkim spiskovima iz 2004. godine imaće oko 97.000 birača, medju kojima je pored Srba i ostalih nealbanaca i odredjen broj gradjana albanske nacionalnosti.

Uz očekivanje da će izlaznost gradjana sa Kosova i Metohije na referendumu, zakazanom 28. i 29. oktobar, biti velika, Popović je izrazio nadu da će i "jedan broj Albanaca učestvovati na referendumu".

"Jedno glasačko mesto čini najmanje 100 ljudi, ali zbog sadašnjih specifičnih okolnosti na Kosovu i Metohiji, omogućeno je formiranje glasačkog mesta tamo gde postoje kompaktne grupe glasača i ako ih je manje od 100", naveo je potpredsednik Koordinacionog centra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: