S. Koreja: Pregovori, ali uz uslove

Jedan zvaničnik Severne Koreje kaže da je ta zemlja spremna da se vrati razgovorima, uz neke uslove.

Izvor: Beta

Utorak, 10.10.2006.

07:40

Default images

Neimenovani zvaničnik Severne Koreje izjavio je da je njegova zemlja spremna da se vrati razgovorima o nuklearnom naoružanju i odustane od nuklearnog programa, ako SAD preduzmu odgovarajuće mere. Istovremeno, SAD su predložile Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija uvođenje sankcija Severnoj Koreji, uključujući zabranu trgovine oružjem i kontrolu brodova.

"Nuklearna proba je izraz naših namera da se suočimo sa SAD za pregovaračkim stolom. Ono što želimo jeste bezbednost Severne Koreje i obezbeđenje svog sistema", rekao je on, ali nije precizirao o kakvim se merama radi.

Han Miung Suk, premijerka Južne Koreje, zemlje koja je najdirektnije ugrožena mogućim izbijanjem rata, izjavila je da Seul neće podržati rezoluciju Ujedinjenih nacija koja bi uključila pretnju vojnim akcijama protiv Severne Koreje.

"Mi ćemo se protiviti rezoluciji, ako u njoj bude sadržana upotreba sile protiv Pjongjanga zbog nepoštovanja zahteva Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekla je premijerka.

SAD za sankcije Severnoj Koreji

SAD predložile Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija uvođenje sankcija Severnoj Koreji, uključujući zabranu trgovine oružjem i kontrolu brodova.

Nacrt rezolucije SAD obuhvata zabranu trgovine svim materijalima koji bi mogli, direktno ili indirektno, biti iskorišćeni za pravljenje oružja za masovno uništenje i suspenziju svih aktivnosti vezanih za program balističkih raketa.
SAD su pozvale zemlje-članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da spreče korišćenje svojih teritorija u aktivnostima vezanim za oružje, a traže i zabranu finansijskih transakcija koje bi bile povezane za aktivnosti u vezi s raketama.

"Provokacija i pretnja"

Džordž Buš
Predsednik SAD Džordž Buš juče je ocenio nuklearnu probu Severne Koreje kao provokaciju i pretnju međunarodnom miru i sigurnosti. "Režim u Severnoj Koreji i dalje je jedan od glavnih distributera tehnologije proizvodnje oružja, koje dostavlja Iranu i Siriji", rekao je Buš.

"Distribucija nuklearnog materijala iz Severne Koreje drugim zemljama ili nekim vandržavnim teritorijama smatra se jednom od najvećih pretnji SAD i smatraćemo Severnu Koreju odgovornom za posledicu takvih dela. SAD ostaju odane diplomatskim inicijativama i nastavićemo da štitimo sebe i svoje interese", rekao je Buš.

Zamenik državnog sekretara SAD Kristofer Hil izjavio je da sankcije treba da budu takve da toj zemlji zaista nanesu štetu. "Severnokorejci su mislili da ćemo njihovu zemlju prihvatiti kao nuklearnu silu i početi s njima da pregovaramo. To se neće dogoditi", rekao je Hil.

"SAD neće prihvatiti da Severna Koreja, čije stanovništvo umire od gladi, uđe u klub nuklearnih sila. Radićemo veoma naporno kako bismo učinili sve da Severna Koreja shvati koliko to košta. To nije problem SAD. Radićemo sa svojim partnerima i saveznicima", kaže Hil.

I Kina osudila probu

Severnokorejski granièar gaða èamac sa novinarima na granici sa Kinom (FoNet)
Predsednik Kine Hu Đintao pridružio se međunarodnoj zajednici i osudio nuklearnu probu Severne Koreje, ali je rekao da nuklearni spor treba da bude rešen diplomatskim putem.

Kina je saopštila da aktivno radi na ohrabrivanju Severne Koreje da se vrati pregovorima o prekidu nuklearnog programa i da se protivi vojnim akcijama.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Liu Điančao rekao je da bi Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo da preduzme akcije protiv Severne Koreje, ali da Kina još razmatra kakve bi to akcije trebalo da budu.

"Kineske vlasti nisu isključile ni mogućnost sankcija.  Mislimo da akcija Saveta bezbednosti treba da bude odgovarajuća, ali Kina se protivi ratu kao rešenju problema Korejskog poluostrva", rekao je on.

Analitičari su ocenili da će zbog nuklearne probe Kina, koja ima dobre odnose s Pjongjangom, možda podržati uvođenje nekih sankcija Severnoj Koreji.

"Kina se neprestano zalagala da Korejsko poluostrvo bude bez nuklearnog naoružanja i tražila mirno rešenje korejskog nuklearnog pitanja dijalogom i pregovorima. Ta politika se neće promeniti", rekao je Đintao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: