Poceli mitinzi SZP-a u Beogradu i u vise gradova Srbije

Izvor: B92

Sreda, 22.09.1999.

15:54

Default images
AUDIO/VIDEO ARHIVA BEOGRADSKOG MITINGA

Uprkos kisi, vise od dvadeset hiljada gradjana okupilo se u utorak na beogradskom Trgu Republike kako bi prisustvovalo prvom u nizu najavljenih mitinga opozicionog bloka Savez za promene. Pre pocetka mitinga organizatori su sa ozvucenja pustali delove pojedinih govora jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica, sto je izazvalo burno negodovanje prisutnih. Glumac Sergej Trifunovic, kao konferansije, otvorio je miting vicem: “Sta su Srbi koristili za osvetljenje pre svece? – Sijalice”. Vladan Batic koordinator Saveza pozvao je ovom prilikom sve radnike, penzionere i izbeglice iz Krajine da se pridruze ostalim gradjanima Srbije u ostvarenju jednog cilja - ostavke Slobodana Milosevica. “Srbija zasluzuje drzavu za 21. stoljece. To je zadatak i najveca obaveza Saveza za promene. Ako volite svoju zemlju morate biti na ulicama Srbije , kako bi zemlja postala uzorna drzava”, porucio je Batic okupljenima. Medju brojnim govornicima okupljenima su se obratili i celnik DS-a Zoran Djindjic, predsednik Gradjanskog saveza Srbije, Goran Svilanovic i Dragoslav Avramovic bivsi guverner Narodne banke Jugoslavije i mandatar prelazne vlade. “Ovo je proces oslobadjanja”, rekao je Djindjic upozorivsi da bi protesti mogli potrajati duze vreme. “Trovanje traje vec deset godina tako da proces detoksinacije zahteva izvesno vreme”, rekao je predsednik Demokratske stranke. Milan St. Protic, jedan od celnika Saveza izjavio je da ce opozicija ovog puta ici do pobede. “Do sada smo nekoliko puta pokazali kakvim snagama raspolazemo ali nismo ucinili poslednji korak koji cemo sada uciniti kako bi ih oterali s vlasti”, rekao je Protic. Miting je, nakon vise od dva sata, okoncan protestnom setnjom po centralnim gradskim ulicama po uzoru na demonstracije iz ’96. godine. Kako je najavljeno protestna okupljanja odrzavace se svakoga dana sve do ispunjenja zahteva , a za sredu je najavljeno, kako je receno, javno sudjenje republickom ministru zdravlja Leposavi Milicevic i potpredsedniku vlade Srbije, Milovanu Bojicu. Oni su, objasnili su organizatori mitinga - naneli nepopravljive stete narodu i drzavi. To je prvo u seriji sudjenja drzavnim funkcionerima koji ce s e nastaviti sledecih dana. Zanimljivo je da tokom odrzavanja protesta nije bilo vidljivog prisustva policije, osim saobracajne. Uz Beograd, mitinzi protiv vlasti organizovani su u još 19 gradova u Srbiji. Najveci broj gradjana pojavio se na mitinzima u Novom Sadu, Kragujevcu i u Nisu. U Novom Sadu gradjani su obišli zgradu Izvršnog veca Vojvodine, gde su se kratko zadržali uzvikujuci parole protiv vlasti, a zatim su se vratili pred Skupštinu grada gde je miting završen. Poziv gradjanima za obilazak Izvrsnog veca uputio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Canak, koji je rekao: "Necemo da ulazimo u zgradu, necemo ništa da razbijamo, idemo da vidimo šta je naše".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: