Referendum 28. i 29. oktobra

Predsednik Skupštine za 28. i 29. oktobar raspisao referendum o predlogu ustava koji je Skupština Srbije sinoć jednoglasno usvojila.

Izvor: B92

Nedelja, 01.10.2006.

10:43

Default images

Referendumsko pitanje glasi: "Da li ste za potvrđivanje novog Ustava Republike Srbije?". "Ako je pravnim stručnjacima i političarima bilo potrebno šest godina i dva saziva Skupštine da usaglase jezik i načela pravnih normi, onda mora biti dato, najviše što je moguće, vremema i da građani koji ne razumeju pravne finese shvate zašto je ustav važan", izjavio je Marković.

Prema njegovim rečima, mora biti dato dovoljno vremena da se svaki građanin organizuje i ispuni sve obaveze kako bi mogao da se izjasni o ustavu. "Poslanici će u naredne četiri nedelje u narodu koji ih je birao obezbediti potvrdu da je ustav najvažniji za sve, pa i za evropsku integraciju Srbije. Zato do kraja oktobra neću sazvati nijednu redovnu sednicu Skupštine", rekao je Marković.

Objašnjavajući zašto će referendum trajati dva dana, Marković je rekao da na referendumu ne sme da se pogreši. "Ako građanin ima neke obaveze i zakasni u subotu, on će u noći između subote i nedelje moći da se zapita da li može mirno da spava, a da je o državi odlučeno bez njegovog glasa. Zato moramo da omogućimo da ustane u nedelju i glasa", rekao je Marković.

Direktor vladine kancelarije za saradnju sa medijima Srđan Đurić izjavio je da će referendumska kampanje za Ustav Srbije biti vođena pod sloganom "Za dobro Srbije". "Vlada Srbije danas kreće u referendumsku kampanju i cela vlada, svi njeni ministri, biće u neprestanom razgovoru sa građanima Srbije".

Đurić je kazao da je Skupština Srbije juče usvojila "dobar ustav, ustav za preporod Srbije i dobro svih njenih građana".

Podsetimo, u Preambuli ustava se navodi da građani Srbije donose ustav polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnosti svih građana i etničkih zajednica i od toga da je Kosovo i Metohija deo Srbije. Ustav Srbiju definiše kao državu srpskog naroda i građana koji u njoj žive, zasnovanu na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica u obraćanju Skupštini su pozvali građane da izađu na referendum i glasaju za predlog ustava. Tadić je rekao da će Srbija konačno biti uobličena kao evropska država i ocenio da je novi predlog neuporedivo bolji od prethodnog ustava. "Predlog ustava nije najbolji koji je moguć i nije idealan, ali je svakako bolji od prethodnog", rekao je on.

"NE partijskom, DA građanskom ustavu"

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović najavio da će ta stranka od Venecijanske komisije tražiti pravno tumačenje predloga ustava i ocenio da je on sramotan. Jovanović je rekao i da će ta stranka podneti inicijativu referendumskoj komisiji sa zahtevima da kontrolori LDP-a učestvuju na referendumu, a tražiće ravnopravnost u referendumskoj kampanji.

Jovanović je najavio da stranka kreće u kampanju i da bi svi građani, slobodni mediji i nevladine organizacije trebalo da se suprotstave usvajanju tog predloga ustava. Po njegovim rečima, čak ni Milošević nije pomislio da u najviši pravni akt ove zemlje u gradi toliko nazadnih principa.

Kao osnovne zamerke predlogu ustava, Jovanović je naveo činjenicu da je pristupanje EU neustavno jer se ne predviđa mogućnost prenosa dela zakonodavnih ovlašćenja, da crkva dobija status Vatikana u Srbiji, da je nacionalno pravo iznad međunarodnog, da je nesprovodiva zaštita ljudskih prava, da su njima ograničena prava žena, da je nedopustivo da Skupština razrešava predsednika države jer ga ona nije ni birala, da je sudstvo nezaštićeno od kontrole izvršne vlasti, da se Tužilaštvo podređuje izvršnoj vlasti i to što nema ustavne zaštite pokrajinske imovine i njenih izvornih prihoda.

Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić ocenio je da način na koji je usvojen nacrt novog ustava i donete odluke neodoljivo podsećaju na zasedanja Antifašitičkog veća narodnog oslobodjena Jugoslavije. "Ustav je donet na hajdučki, ustanički, kozački, atamanski način... Takva će mu biti i sudbina", rekao je Batić.

Sindikalni lideri protiv referenduma

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak i lider Saveza samostalnih sindikata Srbije Milenko Smiljanić pozvali na bojkot referenduma o novom ustavu, piše Danas.

Čanak je ocenio da se ustav donosi brzopleto i neodgovorno, kao da je reč o aktu koji se donosi svaki dan, i to na isti način kako ga je donosio Slobodan Milošević. "Odbili smo sve Miloševićeve referendume i ne vidim nijedan razlog da ne odbijemo i ovaj. Posle izjašnjavanja građana očekujem nove podele, udaje i razvode, što jeste odraz svega ovog. Upravo su te zakulisne radnje i dovele do te situacije", rekao je Čanak.

Smiljanić je izjavio da neće sugerisati članstvu da učestvuje na referendumu. "Birači se neće u velikom broju odazvati na referendum zbog brojnih mana koje su pratile proces donošenja ustava", ocenio je Smiljanić.

Reakcije na Kosovu

Vlasti na Kosovu i glavne opozicione stranke ocenjuju da odluka Skupštine Srbije o novom ustavu neće imati uticaja u pregovačkom procesu o statusu Kosova. Zvaničnici u Prištini smatraju da je takva odluka politička igra Srbije koja ne doprinosi novim odnosima na Balkanu.

Zamenik premijera Kosova Ljutfi Haziri rekao je da bi takva odluka trabalo da bude prvi signal međunarodnoj zajednici da prihvati nezavisnost Kosova. "To je najavljena pretnja i jednostrana odluka koja će stvarati probleme u normalizaciji odnosa budućeg nezavisnog Kosova i Srbije", rekao je Haziri.

Skender Hiseni, portparol pregovaračkog tima Kosova, kaže da odluka Skupštine Srbije ima za cilj odlaganje pregovora u Beču o statusu Kosova. "Mi znamo za takve igre Srbije. Kosovo može biti deo Srbije koliko i Azerbejdžan ili neka druga država", rekao je Hiseni.

Potpredsednik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj ocenio je da ta odluka "iči na one iz vremena Miloševićevog režima i da kao takva neće imati nikakav efekat na status Kosova.

Agencije: Glavni cilj Kosovo

Svetske agencije objavile su vest o usvajanju predloga novog ustava Srbije ocenjujući da je osnovni cilj tog dokumenta da potvrdi da je Kosovo deo Srbije.

Agencije Asošiejted pres i Frans pres prenele su sinoć pod oznakom hitno vest o usvajanju predloga ustava, naglašavajući da se u tom dokumentu Kosovo tretira kao deo Srbije iako su pregovori o statusu Pokrajine u toku.

Rojters je naglasak stavio na izjavu premijera da će posle referenduma o ustavu biti raspisani prevremeni izbori. Rojters je, takođe, ocenio da je glavni cilj ustava da ponovi da je Kosovo neotuđiv deo Srbije i da umereni nacionalista Koštunica nije popustio pred pritiskom Zapada da ga prepusti. Ta agencija ocenjuje i da nijedna značajnija politička stranka u Srbiji neće javno da govori o mogućnosti da Kosovo bude izgubljeno, iako istraživanja javnog mnjenja pokazuju da samo 12 posto Srba misli da ta provincija može biti sačuvana.

Agencija AP navodi je da je ustav donet na brzinu i da se tim tekstom podvlači protivljenje Beograda nezavisnosti Kosova. "Hitnost kojom je ustav donet pripisuje se i pokušajima premijera Srbije da sačuva obraz jer se suočava s krizom Vlade i mogućim izlaskom koalicionog partnera iz Vlade", navodi AP.

AFP navodi da je u proteklih nekoliko nedelja Vlada Srbije ubrzala proces sastavljanja i usvajanja novog ustava kako bi se u njemu našlo Kosovo kao srpska teritorija, pre definisanja statusa te pokrajine. AFP navodi da više od 90 odsto stanovništva Kosova čine Albanci, koji traže nezavisnost Pokrajine.

"Ustav ne garantuje životinjama pravo na život"

Nevladina organizacija za zaštitu životinja izrazila je žaljenje što u novi Ustav Srbije nije uključena odredba koja bi životinjama garantovala pravo na život u skladu sa svojom vrstom i zakonom.

"Nekoliko dana pred Svetsku nedelju zaštite životinja, Srbija odbija da dobrobit životinja uključi u svoj novi Ustav!", saopštila je ORKA i podsetila da je tu inicijativu pored brojnih udruženja za zaštitu životinja, svojim potpisima podržalo više desetina hiljada građana.

ORKA smatra da je odredba o zaštiti životinja u Ustavu Srbije važan činilac koji bi trebalo uzeti u obzir kada se govori o približavanju Srbije evropskim standardima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: