Nastavljene konsultacije o ustavu

Konsultacije oko teksta novog ustava Srbije nastavljene su i danas, ali još nisu rezultirale finalnom verzijom tog akta.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 27.09.2006.

07:42

Default images

O toku konsultacija i o postignutim dogovorima i danas se moglo zaključivati samo na osnovu nezvaničnih informacija. Potvrdu da se o ustavu još razgovara dali su samo radikali. Dok se vlast ne oglašava, SRS javno saopštava da ne odustaje od zahteva da Vojvodina u novom ustavu ne može da dobije ništa što bi ukazivalo na njenu državnost.

Skupština Srbije za to vreme priprema teren da se tokom redovnog zasedanja stvore uslovi za usvajanje ustava.

U Skupštini Srbije tokom dana nije bilo mogućnosti da se na bilo koji način dobije zvanična informacija o toku razgovora o novom ustavu, o tome ko sa kim i o čemu razgovara, koji su problemi, kada će tekst stići u parlament, niti kada će na tu temu raspravljati poslanici.

Jedinu potvrdu da su konsultacije u toku dao je, tokom popodneva, poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić. On je precizirao da su na temu Ustava u Vladi razgovarali zamenik predsednika radikala Tomislav Nikolić i premijer Vojislav Koštunica.

"Ono što mogu da kažem, a što je za SRS najvažnije, to je da se čuva državnost Srbije, ne ostavljaju se nikakvi elementi državnosti Vojvodine kao što bi neki želeli i to je od krucijalnog značaja i interesa za sve građane Srbije. Istovremeno, prihvaćen je i prvi član kojim je naša država kao država srpskog naroda i svih njenih građana, uz sve garancije pripadnicima nacionalnih manjina i garantovanja svih ljudskih prava i sloboda", rekao je Vučić.

Vučić, međutim, nije mogao da kaže kada će poslanici dobiti mogućnost da se na istu temu izjasne. Ono što se u parlamentu od poslanika moglo čuti bilo je nezadovoljstvo time da niko od predstavnika zakonodavne vlasti nije dobio priliku da se upozna bar sa nacrtom teksta novog ustava.

Samo Odbor dobio prednacrt

Odbor za ustavna pitanja (arhiva)
Kako je za B92 potvrđeno, jedino su članovi Odbora za ustavna pitanja dobili prednacrt iz jula, koji, međutim, ne sadrži najbitnije izmene nedavno postignute dogovorom učesnika u izradi ustava.

Nezvanično se danas moglo čuti da su u konsultacijama učestvovali i članovi kabineta premijera Vojislava Koštunice i predsednika Srbije Borisa Tadića. Takođe se nezvanično baratalo i datumima održavanja sednice parlamenta na kojoj bi poslanici mogli da se izjasne o tekstu novog ustava.

Dok je do danas preovladavalo uverenje da će ustavopisci završiti posao i omogućiti sednicu do kraja vanrednog zasedanja, odnosno u subotu, u parlament je već stigao predlog Izmena i dopuna Poslovnika o radu Skupštine Srbije, koji predviđa da predsednik parlamenta može sazvati posebnu sednicu radi usvajanja predloga ustava, proglašenja ustava i zakona za sprovođenje ustava.

Predloženo je da se posebna sednica, koja bi imala svečani, odnosno protokolarni karakter, može sazvati jednom u toku redovnog zasedanja, a da dnevni red na posebnoj sednici utvrđuje predsednik parlamenta. Tim povodom nezvanično se pojavila informacija da bi ta sednica mogla da bude održana u utorak u zgradi nekadašnjeg saveznog parlamenta, ali ni ona nije potvrđena.

Poslanici o ovim izmenama Poslovnika o radu skupštine počinju raspravu sutra u podne.

Datum referenduma i izbora

Konfuzija o ustavu proširena je sa njegovog usvajanja i na temu referenduma i raspisivanja izbora. To nije uspeo da razjasni ni ministar Mlađan Dinkić.

"Što se tiče datuma donošenja ustava, referenduma i izbora, o tome će odlučiti predsednici svih parlamentarnih stranaka. Ja kao predsednik stranke G17 plus već sam imao razgovore i sa predsednikom i sa premijerom na tu temu i imamo saglasnost oko oba datuma", rekao je Dinkić.

Ali, nezvanično se moglo čuti da je neophodno da referendum bude održan najkasnije do 12. novembra, pre sednice Saveta bezbednosti na kojoj bi trebalo da se raspravlja o Kosovu.

S tim u vezi preovladava uverenje da će referendum biti održan 29. oktobra, odnosno najkasnije 5. novembra. O tome da li referendum može da uspe ako na njemu budu glasali i stanovnici Kosova čitajte ovde.

Kada je o izborima reč, umesto za decembar kao mesec u kome bi mogli da se završe i parlamentarni i predsednički izbori, već danas ta tema vezivana je za proleće i mesec mart.

Objašnjeno je da zbog vremenskog ograničenja koje nameće zakonska procedura nije moguće organizovati izbore ranije. Za izbore u martu zalaže se i SPS kome  je glavna tema u decembru, ipak, izborni kongres stranke.

Koštunica: Ustav zbog Kosova i nezavisnosti

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je neophodno što pre doneti novi ustav, kako bi se jasno i nedvosmisleno potvrdila činjenica da je Kosovo sastavni deo Srbije.

"Zajednički posao u ovom trenutku je da stvorimo odgovarajuće zakone i da što pre donesemo ustav", naveo je Koštunica na svečanosti povodom 165-godišnjice Pravnog fakulteta u Beogradu.

Premijer države je dodao da se novi ustav ne usvaja samo zbog Kosova, već i zbog činjenice da je Srbija sada nezavisna država.

Premijer Srbije i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar tokom dana su razgovarali sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Jožefom Kasom o novom ustavu Srbije. U razgovoru je razmotren tekst novog ustava, posebno kada je reč o ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava, kao i položaja Vojvodine u novom ustavu Srbije.

Drašković: Razočaran sam

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković rekao je, gostujući u emisiji Kažiprst, da on ne učestvuje u izradi novog ustava. On je optužio Vojislava Koštunicu i Borisa Tadića da su se oko teksta novog ustava dogovorili sa radikalima i socijalistima.

Drašković je rekao da njega niko nije konsultovao o tako važnom pitanju i da se sa tekstom novog ustava upoznao iz medija, ali je takođe rekao da će SPO podržati ustav.
"Ja moram da kažem da sam veoma, veoma razočaran ovim razvojem događaja. Naravno, sva partija složno glasa, kako ono beše – druga Tita i Đilasa“, kaže Drašković.

"Prema tome, što se četvorka dogovorila, to je apsolutna većina i mi ćemo to podržati. U pitanju je ustav, u pitanju su izbori izuzetno važni za Srbiju, koji bi trebalo da budu održani do kraja ove godine, i mi tome sigurno nećemo biti opstrukcija“, kaže Drašković.

Drašković smatra da referendum za novi ustav nije bio potreban i da je umesto toga trebalo raspisati izbore za ustavotvornu skupštinu "radi diskontinuiteta i sa režimom Slobodana Miloševića i sa svim Jugoslavijama koje više ne postoje".

Procenjujući šanse svoje stranke da na narednim izborima popravi dosta nizak rejting, Drašković je rekao da je i dalje obavezan da kaže Srbiji celu istinu o svemu i ponudi najbolja rešenja.

"Koliko može Srbija da čuje i da razume, govorićemo joj i moja stranka i ja da se nipošto ne povedu za povišenom retorikom i nacionalnim sloganima da će Srbija da raskida diplomatske odnose sa zemljama Evropske unije i NATO i sa Sjedinjenim Američkim Državama ako se suočimo sa nametnutim rešenjem za Kosovo", rekao je Drašković.

Nedostatak javne rasprave - kršenje procedure

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava i Građanske inicijative uputili su otvoreno pismo Ustavnoj komisiji, u kome navode da su zabrinuti zbog grubog kršenja demokratske procedure u donošenju ustava.

Oni zahtevaju da se usvajanje najvišeg pravnog akta odloži kako bi se svi segmenti društva mogli uključiti u raspravu.

"Izmene i donošenje ustava u savremenom svetu predstavljaju jedan od najznačajnijih poslova u kojima dolaze do izražaja ne samo demokratska opredeljenja država, već i stepen njihove odgovornosti prema građanima", navodi se u saopštenju nevladinih organizacija.

Najava da će rad na predlogu ustava biti okončan za dve nedelje i potom upućen u skupštinsku proceduru i na referendum, bez ikakve mogućnosti prethodnog izjašnjavanja stručne i celokupne javnosti, predstavlja grubo kršenje propisane procedure i omalovažavanje građanskog društva, ali i negaciju demokratije, ocenile su nevladine organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: