Ahtisari-Vlada: Novo zaoštravanje

Nakon sednice Saveta bezbednosti o Kosovu, čini se da je obnovljen sukob na relaciji Marti Ahtisari - Vlada Srbije.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 24.09.2006.

16:54

Default images

Ahtisari je posle te sednice optužio Beograd za manjak kooperativnosti, prethodno poručivši da, kako je rekao, nezavisnost Kosova ne bi bila presedan. Vlada Srbije reagovala je ocenom da je poštenije da se Ahtisari, tri meseca pre isteka mandata, sam povuče sa mesta glavnog pregovarača o budućem statusu Kosova.

Prema rečima Srđana Đurića, šefa vladine Kancelarije za saradnju s medijima, to je bolje nego da se stavlja na stranu albanskih separatista: "Postavlja se pitanje da li će Ahtisari saglasno svom mandatu uopšte organizovati ozbiljne razgovore o budućem uredjenju pokrajine ili je on odlučio da se jednostavno svrsta na stranu albanskih separatista. Ako se Ahtisariju baš mnogo žuri i ne može da se posveti temeljno pripremi razgovora, on mora biti svestan da se radi o našim životima, o našoj sudbini, što je neuporedivo važnije od nečije žurbe i nervoze. Poštenije je da se Ahtisari povuče, nego što se pred očima celog sveta stavlja na stranu separatista".

I koordinator državnog tima za pregovore o statusu Kosova, Slobodan Samardžić, smatra da bi neko sa drugačijim mandatom i drugačijim stilom morao da preuzme posredovanje i vođenje pregovora. Tek nakon isteka mandata i zamene Ahtisarija, moglo bi se prionuti ozbiljnijem pregovaračkom procesu, smatra Samardžić.

Dušan Janjić kaže da međunarodna zajednica nije popustila u vezi s pitanjem rokova za rešenje budućeg statusa Kosova, već da je cela stvar pogrešno predstavljena.

Prema rečima kordinatora Foruma za etničke odnose, političari sami izmišljaju rokove koje plasiraju preko medija radi političke borbe. Janjić kaže i da će bečki pregovori o budućem statusu Kosova biti završeni do kraja godine, a da će tek tada početi sam proces definisanja statusa.

Janjić tvrdi da izjave Martija Ahtisarija, treba ignorisati, jer on nema uticaj koji je imao ranije: "Pokazalo se da ni on nije ono što se o njemu mislilo. Da je spreman za prizemnu političku borbu. I drugo, Beograd nije puno dobio. Nije dobio puno polemišući s njim, samo je one koji i onako  ne veruju u Beograd učvrstio da ne treba da veruju u Beograd, a oni koji veruju u Beograd naterao je da čuju Beograd, a da formalno podrže Ahtisarija".

Janjić poziva vlast u Srbiji da nadje nove argumente za svoje stavove o budućem statusu Kosova koji, kako je rekao, nisu u domenu politike i međunarodnog prava, već ekonomije i direktnog savezništva sa multinacionalnim kompanijama i Vladama koje vide svoj interes na Kosovu.

"Možemo da vodimo državu"

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da je u Savetu bezbednosti uspeo da pruži jake argumente da institucije Kosova mogu da vode buduću državu Kosovo.

"Uspeli smo u Ujedinjenim nacijama da argumentujemo da institucije i politički subjekti Kosova mogu da vode buduću državu Kosovo i da utičemo da se to pitanje još vise senzibilizuje", izjavio je predsednik Kosova na povratku iz višednevne posete Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: