Ahtisari: Veći kompromis Albanaca

Marti Ahtisari rekao da je u pregovorima Beograda i Prištine, albanska strana prevalila je veći put ka kompromisu.

Izvor: B92, Beta

Subota, 23.09.2006.

10:48

Default images

Specijalni izaslanik UN za Kosovo je ocenio da su stavovi Beograda i Prištine po pitanju zaštite srpskog istorijskog i religijskog nasleđa na Kosovu prilično približeni, dok još nema sličnog približavanja pozicija o decentralizaciji i broju novih opština sa srpskom i srpsko-nealbanskom većinom, kao i o nadležnostima tih opština.

Ahtisari je nakon jučerašnje sednice Saveta bezbednosti UN rekao da nema definisanih rokova za pregovore o Kosovu i najavio nastavak tehničkih pregovora Beograda i Prištine u Beču. "U ovom trenutku nema nijednog određenog roka", rekao je Ahtisari i dodao da pregovaračke strane nisu na pozicijama na kojima bi trebalo da budu. "Niko neće smeti da blokira proces pregovora", rekao je on

Komentarišući jučerašnje Ahtisarijeve ocene da bi nezavisnost pokrajine bila opasan presedan, Ahtisari je nakon sastanka Saveta bezbednosti rekao: "Bili bismo paralisani ako bi ljudi govorili, ne radite to zato što može da ima posledice po nešto drugo".
Ministar za državnu upravu Zoran Lončar osudio je izjavu Martija Ahtisarija, koji je odbacio argumente da bi nezavisnost pokrajine bila opasan presedan. Lončar je agenciji Beta rekao da "Ahtisari i albanski separatisti zajednički zastupaju neodbranjivu tezu da otimanje teritorije Kosova i Metohije od Srbije ne bi predstavljalo presedan".

Lončar je Ahtisarijevu izjavu ocenio kao "u pravnom smislu nepojmljivu tvrdnju", u čiji prilog ne govori ni jedan međunarodni pravni dokument, od povelje UN do Helsinškog akta.

"Pošto se ni Ahtisari ni albanski separatisti ne mogu pozvati na međunarodno pravo - preostaje im da se pozovu na samo jedno istorijsko iskustvo u Evropi kada je protivno volji jedne demokratske države došlo do promene njenih granica i oduzimanja dela teritorije. Pošto Ahtisari ima predrasude prema nama, i misli da su Srbi krivi kao narod i ne želi da čuje naše upozorenje, ipak će morati da čuje jasan glas Rusije da Kosovo ne može biti jedinstven slučaj, i dobro je da Ahtisari svakog dana sve bolje čuje taj glas", smatra Lončar.
Umereni optimizam: Boris Tadiæ
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je posle sednice SB UN da predstavnici Beograda mogu da budu umereni optimisti, pošto situaciju komplikuje stav izvesnog broja članica Kontakt-grupe, koji ide ka uslovnoj nezavisnosti.

"Saopštenje Kontakt-grupe je vrlo značajno za članice SB UN i ima i dobre i nepovoljne momente. Naš je posao u narednom periodu je da i dalje branimo interese Srbije i da neprekidno obilazimo članice Kontakt-grupe, argumentujući im zašto bi nezavisnost Kosova bilo vrlo nepovoljno rešenje ne samo za Srbiju, već i za region. Moj zadatak ovde je bio ne samo da potvrdim da se Srbija protivi nezavisnosti Kosova i rušenju teritorijalnog integriteta naše zemlje, već i da se usprotivim ideji da se ide s veštačkim rokovima za rešenje jer bismo, kao i u svakoj žurbi, mogli biti u opasnosti da rešenje bude protivno našim interesima. Mislim da smo u tom smislu uradili dobar posao", kaže Tadić.

Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković preneo je novinarima da je na SB UN predstavnik SAD naveo da je Srbija obavezna da prihvati rešenje za Kosovo koje će biti prihvatljivo za narod Pokrajine. "Veoma je jasno koje je to rešenje", rekao je Drašković.

On je preneo i da je zvaničnik SAD, uz poruku da sadašnje vlasti ne mogu biti odgovorne za katastrofalnu politiku Slobodana Miloševića, naglasio da su one itekako odgovorne za sadašnju politiku i za budućnost.

"Predstavnik Rusije je rekao da Kosovo nikako ne može da bude poseban slučaj, nego da će biti presedan koji će se odraziti na mnoga zamrznuta žarišta kriza, kojih je mnogo na prostoru SSSR-a. Predstavnik Britanije je odmah replicirao rekavši da nisu univerzalni uzroci kriza, pa ne može biti ni univerzalnih principa, nego se od slučaja do slučaja odlučuje o tome koji će princip da prevagne, ili teritorijalnog integriteta ili prava na samoopredeljenje", kaže Drašković.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da je pred SB UN rekao kako je nezavisnost Kosova u saglasnosti s političkom voljom naroda Kosova. "Govorio sam o aktuelnim kretanjima na Kosovu i onom što je za nas najznačajnije, a to je definisanje statusa Kosova. Tražio sam da se sve to okonča do kraja 2006.", rekao je Sejdiu za Radio televiziju Kosova. Sejdiu je rekao da su se ambasadori zemalja-članica Kontakt-grupe najviše interesovali o garancijama koje institucije Kosova nude pripadnicima manjina.

Tema i Mladić

Boris Tadić je ocenio da, posle svih razgovora koje je vodio u Njujorku i šest godina posle demokratskih promena u Srbiji, nema suštinskog poboljšanja pozicije Srbije u medjunarodnoj zajednici. "Da bi bila poštovana u svetu, Srbija mora da rešava probleme, a ne da bude područje na kom se problemi stvaraju. Srbija mora da preuzima odgovornost, kao i svaka druga zemlja, za probleme koji nisu samo njeni, nego su opšti. Zato moramo učestvovati u pregovaračkom procesu, tu nema dileme, svom snagom. S druge strane, moramo podići svoj potencijal u pregovaranju i moramo izvršavati međunarodne obaveze. Ponoviću još jednom, reč je o Haškom tribunalu i ne ponavljam slučajno jer to je stvarno prepreka koju moramo prevazići jer ćemo u suprotnom imati nesagledive probleme", kaže Tadić.

Vuk Drašković je rekao da je sa svim sagovornicima tokom boravka u SAD-u najviše razgovora bilo o saradnji Srbije s Haškim tribunalom. "O tom pitanju je, nažalost, bilo reči na svakom koraku, a srpskoj delegaciji je spočitavano što nije primenjen Akcioni plan saradnje s Tribunalom. Generalni sekretar UN je čak i pominjao Mladića, na kraju je ipak izjavio kako se nada da će Srbija snažno zakoračiti u budućnost i pohvalio naš mali doprinos svetskoj sigurnosti, time što ćemo poslati nešto našeg vojnog osoblja u Avganistan i u Liban", kaže Drašković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: