Savet bezbednosti UN o Kosovu

Završena je sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmatran tok pregovora o statusu Kosova. Ahtisari: za sad bez rokova.

Izvor: B92

Petak, 22.09.2006.

08:43

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić pred SB UN izložio stav Srbije da nema nametnutih rokova za rešenje budućeg statusa Kosova. Pm je novinarima, posle nastupa na sednici SB rekao da su članice Saveta iznele poznate stavove o Kosova. "Možemo biti umereni otpimisti. Situaciju je komplikovao stav izvesnog broja članica Kontakt grupe. Taj stav ide ka uslovnoj nezavisnosti, čemu se mi snažno protivimo".

Tadić je rekao da, posle svih razgovora koje je vodio u Njujorku i šest godina posle demokratskih promena u Srbiji, "nema suštinskog poboljšanja naše pozicije u medjunarodnoj zajednici".

Prema njegovim rečima, razgovore koje je vodio u Njujorku bili su skoncentrisani na Kosovo i saradnju sa Haškim tribunalom.

Tadić je sinoć razgovarao i sa nemačkim ministrom inostranih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom o pregovorima o Kosovu i bilateralnim ekonomskim odnosima. "Taj razgovor je izuzetno važan za Srbiju" zbog značaja koji će Nemačka imati u narednom periodu u Evropskoj uniji". Tadić je juče govorio i na Generalnoj skupštini UN.

Ahtisari: Za sada bez roka

Specijalni izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari izjavio je u Njujorku da nema utvrdjen rok za podnošenje predloga za budući status Kosova i odbacio argumente da bi nezavisnost pokrajine bila opasan presedan.

Imamo još mnogo toga da uradimo, rekao je Ahtisari novinarima nakon sastanka Saveta bezbednosti posvećenog toku pregovora o Kosovu, dodajući da je Savetu izneo samo neke preliminarne ideje za rešavanje kosovskog pitanja.

Povodom ocena da bi davanje nezavisnosti Kosovu bio opasan predsedan, Ahtisari je rekao: "Bili bismo paralisani ako bi ljudi govorili: ne radite to zato što može da ima posledice po nešto drugo". Upitan da li se pribojava da neka od strana napusti pregovore, Ahtisari je rekao da to ne očekuje: "Obe strane su me razuverile - svaki put kad sam ih pozvao, oni su došli". Govoreći o daljem radu, Ahtisari je izmedju ostalog najavio da će narednih meseci posetiti Beograd i Prištinu.

Riker: Ahtisarijev predlog za nekoliko nedelja

Šef UNMIK-a Joakim Riker rekao je da očekuje da u roku od nekoliko nedelja specijalni izaslanik za status Marti Ahtisari izadje sa predlogom za rešenje statusa Kosova.

U intervjuu za Radio televiziju Kosova Riker je u petak, posle sednice SB UN na kojoj je Ahtisari izvestio o toku pregovora, rekao da je opredeljenje Saveta bezbednosti da se, ako je moguće, do kraja ove godine pregovorima postigne rešenje statusa Kosova.

"Ja očekujem da će Marti Ahtisari u roku od nekoliko sledećih nedelja izaći sa predlogom koji će nas voditi prema sledećoj fazi", kazao je Riker.

Tadić i Anan o budućnosti Srbije

Generalni sekretar UN Kofi Anan izrazio je uverenje da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i u evroatlanskim strukturama.

Anan, koji se danas sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, rekao je da će budućnost Srbije u EU gradjanima doneti ekonomsku stabilnost.

Tadić se zahvalio Ananu za sve napore koje je uložio u aktivnostima UN tokom svog mandata širom sveta posebno u regionu jugoistočne Evrope. Tadić je Anana obavestio o stavu Srbije o rešavanju budućeg statusa Kosova, kao i o činjenici da Srbija doprinosi UN slanjem vojnika u mirovne misije.

Ristivojević: Ohrabruje ruski stav

Savetnik premijera Srbije Branislav Ristivojević izjavio je da će Srbija, ohrabrena ruskim stavom, još snažnije insistirati na poštovanju međunarodnog prava prilikom daljih pregovora o Kosovu.

"Stav Rusije da se moraju poštovati načela međunarodnog prava i da je Helsinškim aktom zagarantovana nepromenljivost međunarodno priznatih granica od izuzetnog je značaja za očuvanje mira ne samo u regionu, već i na opštem međunarondom planu", kazao je Ristivojević.

"Odlaganje do proleća"

SAD i Velika Britanija učinile su ustupak Rusiji kada je Kontakt grupa ostavila mogućnost da se proces utvrđivanja statusa Kosova eventualno prolongira, ocenio je britanski stručnjak za Balkan Miša Gleni.

Poslednji sastanak Kontakt grupe u Njujorku je, prema oceni Miše Glenija, pokazao da je Moskva spemna da na kraju krajeva pristane na nezavisnost Kosova.

Ruski predsednik Vladimir Putin, kako je dodao Gleni, nastavlja tradicionalnu pragmatičnu rusku poltiku na Balkanu, odnosno da određene balkanske države ili narode koristi kako bi u velikoj diplomatskoj igri sa Zapadom Rusija izvukla nesto za sebe.

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju iz Beograda Ivan Vejvoda ukazao je da su pored Rusije i neke balkanske zemlje, poput Rumunije, Bugarske i Grčke, zahtevale da se sa utvrđivanjem statusa ne žuri, kako bi se umanjio rizik od destabilizacije regiona.  

Krajnji rok za utvrđivanje statusa bi, međutim, prema oceni Vejvode, mogao da bude pomeren za svega tri ili četiri meseca, kako bi se sve okončalo najkasnije na proleće 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: