Stav Rusije o Kosovu

Kontakt grupa je jasno saopštila rok za rešenje statusa Kosova, iza čega stoje sve članice, ali se Rusija delimično ogradila.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 21.09.2006.

14:22

Default images

Iako se u saopštenju Kontakt grupe jasno govori da status treba da se reši do kraja godine, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je rekao da je pozicija Rusije nalaženje rešenja u pregovorima, "bez utvrđivanja krajnjih rokova". Vuk Drašković smatra da je Rusija uspela da izdejstvuje ublažavanje rokova.

"Mi smo samo potvrdili da ćemo se truditi da doprinosimo nalaženju rešenja do kraja godine, ali taj rok nije ultimativan i krajnji", rekao je šef ruske diplomatije posle razgovora Kontakt grupe.

Reakcije na ruski stav

Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da Rusija i njen predsednik Vladimir Putin zastupaju, "u ovom istorijski važnom trenutku za Srbiju, principijelan stav da se moraju poštovati načela međunarodnog prava, da nema jednostranog menjanja granica suverenih država i da samo dogovor oko Kosova i Metohije, koji bi prihvatile dve strane, može biti odobren od Saveta bezbednosti".

On je kazao da će Srbija znati i da ceni i da pamti ovu podršku Rusije i njeno zalaganje za očuvanje prava, stabilnosti i mira.

S druge strane, član pregovaračke delegacije Kosova Iljber Hisa ocenio je da je saopštenje Kontakt grupe očekivano i da je u skladu sa stavovima koje je ta grupa iznela posle vašingtonskog sastanka na početku razgovora o statusu Kosova.

"Tim se Ahtisariju otvara put da radi na paketu oko statusa, a strane se obavezuju da ne blokiraju proces utvrđivanja statusa", rekao je Hisa.

"Poziv Kontakt grupe zvaničnom Beogradu da ne ometa učešće kosovskih Srba u institucijama Kosova je dobra stvar. Za Kosovo to ima i političku konotaciju, zbog činjenice da se ističe potreba učešća Srba u kosovskim institucijama, čime se takođe priznaje i činjenica da neki od njih tu odluku nisu doneli na svoju ruku", kaže Hisa.

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da je sednica Kontakt grupe pokazala da je Rusija jedina članica te grupe koja štiti interese Srbije u rešavanju budućeg statusa Kosova.

Koja je pozicija Rusije

Predstavnici Rusije poslednjih nedelja su glasnije govorili o bar načelnom neslaganju sa ubrzavanjem određivanja statusa Kosova i o mogućnosti da ta država iskoristi pravo veta u Savetu bezbednosti.

Takođe, pominjano je pronalaženje tzv. univerzalnog rešenja za sve teritorije koje žele da se otcepe od sadašnjih država nastalih nakon sloma komunizma. U slučaju Rusije, najnoviji primer za to jeste oblast Pridnjestrovlje, gde je na nepriznatom referendumu odlučeno da se ta oblast pridruži Rusiji.

U toj situaciji, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković u Njujorku smatra da je Rusija, iako je ostala usamljena naspram preostalih pet članica Kontakt grupe, kao i Evropske unije i NATO-a, ipak uspela da izdejstvuje da se jedna pripremljena odluka ne sprovede - da Kontakt grupa odluči da će rešenje o budućem statusu Kosova biti pronađeno do kraja ove godine.

On kaže da se umesto toga ostalo pri staroj formulaciji da će se "učiniti svi napori da to rešenje bude pronađeno do kraja ove godine". 

Direktor nevladine organizacije Balkanski fond za demokratiju Ivan Vejvoda ocenio je da Moskva nije odustala od stava da se do rešenja za Kosovo mora doći isključivo pregovorima, iako je pristala na to da specijalni izaslanik za pregovore o Kosovu Marti Ahtisari pripremi predlog statusa Kosova.

"Zemlje regiona, Rumunija, Grčka i Bugarska, trebalo bi da više insistiraju na regionalnoj stabilnosti i da pregovori budu postignuti kompromisom Prištine i Beograda, ali bi time pregovori bili produženi do proleća ili leta sledeće godine", kaže Vejvoda.

Drašković: I drugi ustupak

"Drugi ustupak Rusiji bio je u tome da se odustalo od ubrzanog tempa i strategije da Marti Ahtisari veoma brzo Kontakt grupi predloži rešenje budućeg statusa i da onda veoma brzo posle toga to ide pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija", kazao je Drašković posle sastanka Kontakt grupe.

Prema njegovim rečima, Ahtisari je, umesto toga, podržan i ohrabren da "napiše jedan opširan izveštaj, predlog budućeg statusnog rešenja, a da onda taj predlog bude osnova za nastavak pregovora između Beograda i Prištine".

"Kontakt grupa je, kada je reč o tome kakav bi taj predlog trebalo da bude, ostala pri svojim starim pozicijama, a to je multietničko Kosovo - rešenje koje će biti u interesu stabilnosti regiona i rešenje koje će prihvatiti narod Kosova, čemu nije potrebno dodatno tumačenje, jer je dobro poznato kakvo to rešenje hoće većina stanovnika Kosova", rekao je Drašković.

Kako za B92 javlja novinar Glasa Amerike Braca Đorđević, Drašković smatra da će u narednih mesec-dva međunarodna zajednica izvršiti pritisak na obe strane - srpsku da prekine sa opstrukcijom kosovskih institucija, a albansku da primenjuje standarde a ne da priča o njima.

On je nagovestio da "ništa ne mora da bude kako danas izgleda i da rešenje za status bude rešeno do kraja godine, jer je to opredeljenje diktirano". Drašković kaže da postoji mogućnost da proces uspori izbore u Srbiji, ali i da na "to ne treba računati".

"Ne treba imati iluzije oko Rusije"

Jedan od lidera kosovskih Srba Oliver Ivanović kaže za B92 da u zaključcima Kontakt grupe ne vidi ništa spektakularno, jer je Ahtisari već ranije najavio da će u drugoj polovini septembra ponuditi Kontakt grupi izveštaj o toku pregovora.

On kaže za B92 da su trzavice koje je izazvao otpor Rusije očigledno kratko trajale i da misli da je to samo najava da bi Rusija u odlučujućem trenutku mogla da ima i malo tvrđi stav.

"Ali, ne treba imati iluzije da će Rusija ugroziti svoju stratešku poziciju i odnose sa SAD i ostalim članicama Kontakt grupe zbog Kosova i Metohije. Njihovo podržavanje principa i pokušaj da se od kosovskog pitanja napravi univerzalni recept je dobro, jer oni imaju svoje probleme koje bi na taj način mogli da reše", kaže Ivanović.

On kaže da je na Srbiji da bude konstruktivna, što se ogleda i kroz zaključak da Srbi moraju prestati da bojkotuju kosovske institucije jer svet ne vidi drugo rešenje.

Uoči sastanka Kontakt grupe član pregovaračkog tima Beograda Leon Kojen je rekao da zbog velikih razlika u međunarodnoj zajednici budući status Kosova neće biti rešen do kraja godine. On je ocenio da je podeljenost dobra za Srbiju.

"Stav Rusije i Kine je podudaran sa stavom Srbije po pitanju njenog suvereniteta i integriteta. Mali su izgledi da do kraja godine može kroz Ujedinjene nacije proći neko rešenje i rezolucija."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: