Tadić pred Generalnom skupštinom UN

Predsednik Srbije Boris Tadić govorio danas na 61. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, pre svega o Kosovu.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2006.

08:36

Default images

Predsednik Srbije je izjavio da je neophodno naći održivo rešenje za status Kosova, koje bi otvorilo puteve saradnje. On je rekao da Srbija nudi široku autonomiju za Kosovo i ocenio da je rešavanje budućeg statusa jedan od najtežih problema pred kojima su Srbija, balkanske zemlje i međunarodna zajednica, albanski i srpski narod na Kosovu.

Tadić je naveo i da je od ključnog značaja na Kosovu uspostaviti vladavinu prava i ukinuti sedam godina dugu diskriminaciju Srba, ali i svih nealbanskih zajednica, koje podjednako stradaju samo zbog toga što stoje na putu ekstremistima i teroristima.

"Albancima na Kosovu i Metohiji Srbija nudi široku autonomiju, kakvu trenutno ne uživa nijedna oblast, region ili federalna jedinica u Evropi. To je, po našem mišljenju, održivo, stabilno i dugoročno rešenje koje bi otvorilo novu stranicu u dugoj i teškoj istoriji srpsko-albanskih odnosa", rekao je Tadić.

Tadić je ponovio i da pri reševanju statusa Kosova treba poći od opšteprihvaćenih načela međunarodnog prava i univerzalnih demokratskih vrednosti jer, u suprotnom, neće biti izlaska iz začaranog kruga neprijateljstava i optuživanja.

"Ono što želi za sebe, Srbija želi i za Pokrajinu, a to su razvoj demokratije, poštovanje ljudskih prava, ekonomski napredak, bezbednost. Kao doprinos tome, Srbija je, iz sopstvenih izvora, za narednu zimu obezbedila snabdevanje ugroženih delova Kosova električnom energijom", rekao je Tadić.

U Njujorku se sutra sastaje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, a sednici će prisustvovati i glavni pregovarač Marti Ahtisari. Članicama Saveta obratiće se i predsednik Srbije.

Solana sa Tadićem o situaciji u Srbiji i novom ustavu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana izjavio je da je sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Njujorku razgovarao o situaciji u Srbiji i donošenju novog ustava.

"Imali smo veoma dobar razgovor o situaciji u vašoj zemlji, o govoru predsednika u UN, o političko-ekonomskoj situaciji i o ustavu", rekao je Solana novinarima.

Solana je dodao da je sa Tadićem razmotrio i saopštenje Kontakt grupe i ono što se dešavalo na jučerašnjem sastanku u Njujorku šefova diplomatija SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije sa specijalnim izaslanikom UN za Kosovo Martijem Ahtisarijem.

Tadić je, posle susreta sa Solanom, rekao novinarima da Srbija želi da postane članica Evropske unije. "Ja ubrzavam taj proces, Solana ga čini realističnim. Svako radi svoj posao", istakao je predsednik Srbije.

Uhapšeni osumnjičeni za martovsko nasilje

Kosovska policijska služba uhapsila je sedam osumnjičenih za izazivanje nasilja u martu 2004. godine.

U saopštenju KPS se ukazuje da su pripadnici kosovske i medjunarodne policije protiv uhapšenih vodili istragu koju je predvodio nadležni tužilac. Policija nije saopštila identitet uhapšenih, niti je precizirala mesto hapšenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: