Razrešen direktor Hitne pomoći

Direktor Hitne pomoći, dr Borko Josifovski, razrešen je te dužnosti, nakon jučerašnjih nedoumica oko dešavanja u toj ustanovi.

Izvor: B92

Sreda, 20.09.2006.

12:42

Default images

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva zdravlja, Josifovski je razrešen zbog neprimerenog postupanjau situaciji narušenih međuljudskih odnosa, a imajući u vidu značaj i važnost dobrog funkcionisanja Gradskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, kao vitalne ustanove. Za vršioca dužnosti direktora imenenovan je dr Branislav Lazić, hirurg Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije.

Josifovski je na konferenciji za novinare izneo navode o tome da su neki lekari Hitne pomoći bili u dogovoru sa privatnim pogrebnicima, kojima su javljali za umrle osobe. On je međutim negirao neke medijske navode da ih je optužio da nisu sprovodili reanimaciju nad pacijentima.

On je juče rekao i da je u tom smislu samo naveo statistiku, rekavši da su dvojica lekara imala samo nekoliko pokušaja reanimacije na više desetina umrlih.

Njega su kritikovali zato što nije sa dokazima prvo otišao kod nadležnih organa, već je odmah istupio u javnosti. Sa druge strane, postoje sumnje da iza ovih događa stoji sukob direktora i sindikata, ali takve spekulacije za sada nisu potvrđene niti opovrgnute.

Juče je reagovalo i tužilaštvo, koje je za eventualnu trgovinu mrtvima saznalo iz medija. Tužilaštvo je navelo da će do kraja nedelj utvrditi postoji li osnov za pokretanje krivičnog postupka.

SLFS osudio izjave

Prethodno je reagovao i Sindikat lekara i farmaceuta, koji je saopštio da su optužbe koje je izneo Borko Josifovski najgrublja kleveta, nedolična jednog lekara.

"Blateći kolege, ne navodeći nijedan pouzdani dokaz u prilog iznetih optužbi, Josifovski oprobanim metodama zastrašivanja nastoji da ućutka zaposlene, koji mesecima upozoravaju da je smanjenjem broja medicinskih ekipa sa 26 na 14 ugrozio rad Hitne pomoći", kaže se u saopštenju sindikata.

U SLFS ocenjuju da je Josifovski samo jedan od brojnih "menadžera", odnosno direktora državnog zdravstva koji su na tu funkciju došli bez konkursa i podrške zaposlenih.

"Njihovo bahato ponašanje prema nosiocima posla, lekarima i srednje medicinskom osoblju, sve je prisutnije u ustanovama širom Srbije. SLFS zahteva od nadležnih da postavljene "menadžere" primoraju da poštuju zakon ili da ih, kao u svim demokratskim zemljama, zamene rukovodiocima izabranim na javnom konkursu", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: