Ahtisari s Kontakt-grupom

Šefovi diplomatija Kontakt-grupe održaće u Njujorku sastanak na kojem će Marti Ahtisari govoriti o toku pregovora Beograda i Prištine.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 20.09.2006.

07:17

Default images

Prema nezvaničnim najava, na današnjem sastanku glavni pregovarač Marti Ahtisari mogao bi da saopšti da su pregovori o tehničkim pitanjima o Kosovu zapali u ćorsokak, kao i da od članova Kontakt-grupe zatraži zeleno svetlo da počne sa pripremom dokumenta o konačnom statusu Kosova. Zvanično, međutim, Ahtisarijeva kancelarija tvrdi da on neće podneti nikakav dokument.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković izjavio je uoči sednice da do sada nije bilo saglasnosti između Rusije i ostalih članica Kontakt grupe i ocenio da je teško reći da li će na sednici Kontakt grupe doći do kompromisa.

"Rusija se protivi oročavanju da pregovori o statusu Kosova moraju biti završeni do kraja godine", rekao je Drašković uoči sednice na kojoj će specijalni izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari govoriti o toku pregovora Beograda i Prištine.

"Rusija insistira na univerzalnosti kosovskog rešenja i na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno svih država pozivajući se na završni dokument iz Helsinkija", dodao je Drašković. On je objasnio da je sada "teško reći da li će se na sednici Kontakt grupe pronaći kompromis da bi se izdalo zajedničko saopštenje".

Pre tog sastanka predsednik Srbije Boris Tadić sastao se i s američkim predsednikom Bušom, a zatim i ruskim ministrom spoljnih poslova, Sergejom Lavrovim.

Nakon sastanka sa Lavrovim Tadić je izjavio da mu je saopšteno da Rusija ima principijelan stav o Kosovu, koji je nedavno saopštio i predsednik Vladimir Putin.

Na sastanku sa Sergejom Lavrovim, jednim od članova Kontakt-grupe, predsednik Srbije Boris Tadić i ministar spoljnih poslova Vuk Drašković složili su se da je za Kosovo neophodno postići kompromisno rešenje.

Tadić je preneo i da je "još jednom podvukao stav da Srbija sa punom snagom učestvuje u pregovorima o budućnosti Kosova i Metohije".

"Naišli smo na na jedan pozitivan odgovor da Rusija ima principijelnu poziciju, još jednom ponovoljenu kroz reči predsednika Putina. Poštujem takav stav i nastavljamo dalje pregovore", dodao je predsednik Srbije.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković ocenio je da se Kontakt-grupa više bavila onim što neće, nego onim što želi da se sprovede, kada je reč o rešenju za Kosovo.

"Ne postoji saglasnost u Kontakt grupi oko toga kakvo će biti buduće rešenje za Kosovo i Metohiju. Dve su stvari na koje Kontakt grupa još nije odgovorila – prvo jeste buduće rešenje za Kosovo i Metohiju, kao i niz tehničkih stvari, a drugo je načelno pitanje da li je Kosovo primer sam za sebe ili je Kosovo univerzalno pitanje", smatra Proroković.

Moskva za poštovanje rezolucije 1244

Rusija smatra da proces rešavanja kosovskog problema treba da se odvija strogo u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i protivi se određivanju rokova za pregovore o statusu.

Ovo se navodi u dokumentu "O poziciji Rusije na 61. Generalnoj skupštini UN" objavljenom danas na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

U tekstu se ističe da Rusija polazi od univerzalnosti kosovskog problema. "Rusija teži dugoročnoj stabilizaciji na Balkanu na osnovu strogog poštovanja međunarodno-pravne platforme", navodi se u dokumentu, kao i da je "prioritetni zadatak realizacija standarda, sa ciljem da se svim etničkim grupama osiguraju osnovna prava i slobode".

Čeku: Nezavisnost najbolja za sve

Kosovski premijer Agim Čeku je posle sastanka sa makedonskim premijerom Nikolom Grueskim izjavio da očekuje da glavni pregovarač Marti Ahtisari izađe sa predlogom - nezavisno Kosovo. "Nezavisno Kosovo je najbolje rešenje za sve zemlje regiona", rekao je Čeku.

Makedonski premijer je rekao da je od Čekua dobio uverenja da Makedonija ne treba da strahuje za teritorijalni integritet i suverenitet.

Grueski nije želeo da komentariše izjavu kosovskog predsednika skupštine Beriše da ne treba isključiti nemire ukoliko Kosovo ne dobije nezavisnost. "Priznaćemo svako rešenje koje bude doneto u UN i ne očekujem radikalizaciju stanja", kazao je makedonski premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: