U susret konačnom dokumentu

Glavni posrednik Ujedinjenih nacija za Kosovo Marti Ahtisari obavestio je u Njujorku predstavnike Kontakt-grupe o toku pregovora.

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2006.

07:53

Default images

Ahtisarijeva portparolka Hua Đijang izjavila je da je Ahtisari već dobio uputstva od Kontakt-grupe da počne rad na predlogu za konačan status Kosova, odnosno da je Kontakt-grupa na jednom od skorašnjih sastanaka već dala smernice Ahtisariju da počne rad na predlogu rešenja za Kosovo.

"Konačan dokument se još priprema jer, kada sprovodimo pregovarački proces, moramo imati na umu rok koji nam je dala Kontakt-grupa, a koji ističe do kraja godine. Izvesno je da će Ahtisari dati predlog konačnog statusa, ali još nije vreme za to. Sigurno je da ove nedelje nikome neće biti predstavljen konačan dokument", rekla je Hua Đijang.

Posle sastanka s Kontakt-grupom, Ahtisari će se u petak obratiti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde će govoriti o napretku u pregovorima Beograda i Prištine i koracima koje treba preduzeti.

Ambasador Nemačke u Beogradu Andreas Cobel ocenjuje za B92 da se ne treba po svaku cenu držati čvrstih rokova kada je reč o odluci o statusu Kosova, ali i da večno čekanje neće poboljšati situaciju na Kosovu.

"Mislim da je Ahtisari dovoljno veliki čovek da ne prima instrukcije od Kontakt-grupe. Njega je generalni sekretar Ujedinjenih nacija ovlastio da se posavetuje s Kontakt-grupom. Činjenica je da je održan niz direktnih razgovora dveju strana, uz posredovanje Atisarija, i da je došao trenutak za izvođenje prvog zaključaka sa tih sastanaka", kaže Cobel.

Danas je agencija Beta prenela i neke navode o tome kakvo je mišljenje Evropske unije o tome kada treba početi razgovore o statusu i kako teku pregovori o Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: