Đijang: Ahtisari radi na statusu

Marti Ahtisari dobio je uputstva od Kontakt-grupe da već počne rad na predlogu za konačni status Kosova.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 18.09.2006.

08:32

Default images

Portparolka specijalnog izlasnika UN-a za pregovore o statusu Kosova Hua Đijang je u telefonskom razgovoru za Betu rekla da je Kontakt-grupa "na jednom od skorašnjih sastanaka" već dala smernice Ahtisariju da počne rad na predlogu rešenja za Kosovo. To je sadržano u saopštenju sa tog sastanka, rekla je Đijangova, ali nije mogla da kaže na kom je tačno sastanku to odlučeno.

Hua Đijang je navela da će se Ahtisari sastati sutra u Njujorku sa predstavnicima Kontakt grupe na nivou direktora za Balkan u ministarstvima spoljnih poslova, a u sredu sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica (Rusija, SAD, Italija, Britanija, Nemačka i Francuska).

Ahtisari će se zatim u petak obratiti Savetu bezbednosti UN gde će govoriti o napretku u pregovorima Beograda i Prištine i koracima koje dalje treba preduzeti, rekla je ona.

Inače, o budućem statusu Kosova ove nedelje raspravljaće NATO, Kontakt-grupa i SB UN. Svi sastanci biće održani u Njujorku, tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kom će učestvovati i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je u poseti SAD, kao i šef diplomatije Vuk Drašković.

Rusija: Potvrdićemo naš stav

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Aleksejev rekao je da će Rusija na sastanku Kontakt-grupe i sednici Saveta bezbednosti UN "potvrditi svoj stav" o rešavanju statusa Kosova i Metohije.

"Tokom sastanka Kontakt-grupe i Saveta bezbednosti ruska strana želi da potvrdi naš stav, koji je potpuno u skladu sa međunarodnim pravom i principima evropske stabilnosti", rekao je Aleksejev agenciji Beta.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, kako prenosi "Fajnenšenel tajms", rekao da Rusija ne isključuje mogućnost veta ukoliko rešenje za Kosovo bude neprihvatljivo za Moskvu.

Inače, analitičari smatraju da je takav stav Rusije povezan sa mogućnošću otcepljenja nekih oblasti u bivšim sovjetskim i komunističkim državama, poput Pridnjestrovlja, koje je danas glasalo za nezavisnost od Moldavoje i pripajanje Rusiji. Rusija naime smatra da se mora pronaći univerzalno rešenje za sve teritorije koje žele samostalnost. Više o tome ovde.

A predsednik skupštine Kosova Kolj Beriša upozorio je u Ljubljani da bi u slučaju odlaganja odluke međunarodne zajednice o nezavisnosti pokrajine moglo doći do pobune stanovništva, o čemu više možete čitatu u posebnom članku.

"Kosovo, srce i duša Srbije"

U međuvremenu, premijer Srbije Vojislav Koštunica još jednom je ponovio da je "Kosovo srce Srbije i da joj ne može biti otuđeno ili oteto".

Koštunica je tokom posete Hilandaru izjavio da je zbog istorijske poruke i Hilandara i Kosova prava prilika još jednom ponoviti da je "Kosovo duša srpskog naroda".

"Danas je prava prilika da još jednom osetimo istinu da je Kosovo srce Srbije i duša našeg naroda. Hilandar je najprirodnije mesto da ponovimo i potvrdimo da nešto što je naše ne može biti tuđe i da će, zasnovano na pravu i na zakonima, i ljudskim i božjim, Kosovo ostati deo Srbije. Učinićemo sve i činimo sve da to potvrdimo", rekao je premijer.

Vojislav Koštunica je, pri obilasku delova manastira izgorelih u požaru pre dve godine, rekao da će Vlada Srbije nastaviti da pomaže u obnovi Hilandara.

"Vlada Srbije je čvrsto odlučila da tu obnovu Hilandara pomogne, i to čini u svim ovim godinama, tako što svake godine izdvaja milion evra za obnovu. Ovde smo da bismo videli s bratstvom i stručnjacima šta je urađeno i šta se još može uraditi", kaže Koštunica.

Glavni arhitekta Mirko Kovačević procenjuje da će građevinska obnova Hilandara koštati između 15 i 20 miliona evra i da će trajati šest do sedam godina.

"Sve glasniji zahtev da se ove godine reši status"

U obraćanju građanima putem Radio Kosova, premijer Kosova Agim Čeku je kazao da je tokom sastanka Kontakt grupe u Sofiji i na sednici Saveta bezednosti u Njujorku "sa zadovoljstvom konstatovao da su kosovski zvaničnici radom i opredeljenjem ojačali uverenje i pojačali argumente" onih koji ih podržavaju".

"Na svim sastancima sam govorio o viziji koju imamo za demokratsku, modernu i funkcionalnu državu. Državu koja će imati dobre odnose sa susedima, integrisanu u evroatlanske strukture, koja poštuje i podržava savremene vrednosti poštovanja ljudskih prava i unapređenja položaja manjina", kazao je Čeku.

Čolović: Srpski argumenti za Kosovo su mitski

Antropolog Ivan Čolović kaže da politička elita u Srbiji za problem Kosova ne nudi racionalna rešenja, već isključivo mitska.  "U novije vreme problem Kosova se u Srbiji najvećim delom tumači na taj mitski način, u trenutku kada je, pod pritiskom međunarodne zajednice, na vidiku neko rešenje tog problema", rekao je Čolović na predavanju studentima i srednjoškolcima u okviru Škole za demokratiju Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

On je kazao da politička elita u Srbiji ne može da se odrekne "usluga" političke mitologije i ocenio da nastavlja da vlada sredstvima koja je koristio i pokojni predsednik Srbije Slobodan Milošević: "Jedino moguće i jedino efikasno sredstvo održavanja na vlasti za naše političare je pripovedanje neprikosnovenih svetih mitova nacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: