Muslimanski lideri traže izvinjenje

Nedavni komentari pape Benedikta XVI o islamu mogli bi da naruše hramonične odnose različitih veroispovesti u svetu.

Izvor: Beta

Petak, 15.09.2006.

14:06

Default images

Muslimanski lideri su zatražili od pape da se izivini zbog primedbi o džihadu - islamskom svetom ratu, koje je izneo u utorak tokom posete Nemačkoj. Vatikan je u međuvremenu saopštio da papina namera nije bila da vređa islam.

Naime, na predavanju u utorak na Univerzitetu u Regensburgu, gde je nekada predavao teologiju, poglavar Rimokatoličke crkve je pročitao citat iz spisa, u kojem je prenet razgovor vizantijskog vladara iz 14. veka Manuela Paleologa Drugog i učenog Persijanca o istinama hrišćanstva i islama.

"Car je počeo da govori o temi džihada, svetog rata", naveo je papa. "Rekao je, citiram, 'pokažite šta je to zapravo Muhamed novo doneo i naćićete tu samo stvari zle i nečovečne, kao što je njegova zapovest da se mačem širi vera koju je propovedao'", citirao je Benedikt XVI.

Oštre reakcije širom islamskog sveta

Papa izazvao oštre proteste
Donji dom pakistanskog parlamenta, Nacionalna skuština, danas je jednoglasno usvojio rezoluciju u kojoj se osuđuju papini komentari i od Benedikta XVI traži da povuče svoju izjavu u interesu sklada među različitim veroispovestima u svetu. "Ova izjava je povredila osećanja muslimana", navodi se u rezoluciji i dodaje da je izjava Benedikta XVI suprotna Povelji UN.

Palestinski premijer Ismail Hanije osudio je komentare pape i pozvao ga da prekine napade na tu religiju.

Predsedavajući Muhamadije, druge najveće islamske organizacije u Indoneziji, Din Sjamsudin rekao je da se iz papine izjave vidi da on pravilno ne razume islam. Sjamsudin je rekao da bi papine primedbe mogle da naškode "haromičnim" odnosima muslimana i katolika i pozvao muslimane da se uzdrže od preteranih reakcija.

Najviši šiitskih duhovni vođa u Libanu, veliki ajatolah Muhamed Husein Fadlala zatražio je od pape da se izvini.

"Mi ne prihvatamo izvinjenje kroz kanale Vatikana... i tražimo od pape da se lično izvini, a ne preko svojih zvaničnika, za pogrešno tumačenje islama", rekao je Fadlala vernicima tokom molitve petkom.

U Kairu, oko stotinu vernika je danas, nakon molitve, protestovalo zbog papine izjave ispred džamije Al-Azhar, najuglednije institucije sunitskih Arapa u svetu.

Vernici su uzvikivali "O, hrišćani, o kukavice" i "Dole papa!" Više stotina policajaca u opremi sa suzbijanje nereda obezbeđivalo je područje džamije kako bi zaustavili demonstrante na ulicama.

Sirijski muftija Ahmed Badredin Hasun zatražio je od pape "razjašenjenje komentara koji su "pripisani Njegovoj svetosti".

Vladajuća stranka u Turskoj, Partija pravde i razvoja, kritikovala je papinu izjavu, dok je vodeći verski zvaničnik, šef Direktorata za verska pitanja Ali Bardakoglu, juče zatražio od Benedikta XVI da se izvini za primedbe koje je izrekao o islamu.

"Papa koji je izgovorio te nesrećne primedbe, ušao je u istoriju, ali u kategoriji Hitlera i Musolinija", rekao je potpredsednik Partije pravde i razvoja Salih Kapusuz.

Uticajni iranski sveštenik Ahmad Hatami rekao je danas da su komentari Benedikta XVI apsurdni i da pokazuju koliko papa malo zna o veri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: