COVIC I SVILANOVIC DOBILI JEDNOGLASNU PODRSKU

Izvor: B92

Petak, 16.02.2001.

22:26

Default images
Potpredsednik vlade Srbije Nebojsa Covic i ministar spoljnih poslova SRJ Goran Svilanovic izjavili su da su od visokih predstavnika NATO-a, Evropske unije i OEBS-a dobili "jednoglasnu podrsku" planu za resavanje krize na jugu Srbije. “U NATO-u je podrzan vojni, a u Evropskoj uniji i OEBS-u socijalno-ekonomski deo plana”, rekao je Covic na beogradskom aerdoromu, po povratku iz Brisela i Beca. Kako prenosi Radio B92, on je ocenio da je napad na konvoj autobusa na Kosovu posledica te uspesne misije, jer "ekstremistima na Kosovu smeta jasno opredeljenje medjunarodne zajednice o jugu Srbije i zbog toga izazivaju krvoprolice".

"Mislim da treba ocekivati dalje provokacije, ali je vec sad neophpodno da se i NATO i KFOR sasvim direktno opredele oko toga sta je i kakva je situacija na Kosovu, i da se preduzmu hitne mere bezbednosti. U protivnom, mislim da situacija moze znacajno da se iskomplikuje i dovede do eskalacije sukoba, sada sa Kosova prema jugu Srbije", upozorio je Covic.

Kada je u pitanju kopnena zona bezbednosti na jugu Srbije i njeno ukidanje, odnosno "fazno pomeranje", kako je rekao Covic, "moracemo da sacekamo jos odredjeni period". "Nasa zajednicka konstatacija u svim medjunarodnim insitutcijama u kojima smo bili, jeste da je kopnena zona bezbednosti, kao ideja potpuno prezivela. To vise nije zona bezbednosti, to je najnebezbedniji deo u Evropi. Mislim da cemo imati vrlo pozitivan pristup i oko toga, s obzirom da bez faznog ukidanja kopnene zone bezbednosti necemo moci da obezbedimo stabilan i normalan nacin sprovodjenja, kako i samog programa, tako ni dugorocnog resenja krize na jugu Srbije", zakljucio je Covic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: