Anan na 14. samitu Nesvrstanih

Generalni sekretar UN Kofi Anan doputovao u Havanu gde će, u svojstvu posmatrača, učestvovati na samitu Pokreta nesvrstanih.

Izvor: B92

Petak, 15.09.2006.

09:58

Default images

Anana, kome se u decembru završava drugi petogodišnji mandat na čelu UN, na aerodromu je dočekao kubanski šef diplomatije. Pokret nesvrstanih sa 118 članova ima želju da samitom ojača svoj međunarodni uticaj.

Ta organizacija takođe želi da se sprovede reforma Saveta bezbednosti UN koji čini samo pet stalnih zemalja članica i 15 privremenih. Venecuela i Gvatemala su kandidati za mesto privremene članice, rezervisano za Latinsku Ameriku i oblast Kariba.

Predstavnici država Pokreta nesvrstanih do sutra bi trebalo da usvoje konačnu rezoluciju, u kojoj će biti reči o reformi Saveta bezbednosti UN.

Završna deklaracija predviđa i "energičnu osudu" izraelske agresije na Liban, izražava podršku Venecueli nasuprot agresivnoj politici kojoj je izložena, potvrđuje se solidarnost s Palestincima, odbacuje američka privredna blokada protiv Kube i traži povratak pod kubanski suverenitet teritorije na kojoj je smeštena pomorska baza SAD Guantanamo.

Samit Nesvrstanih odvija se pod snažnim merama sigurnosti, a Havana je od četvrtka u saobraćajnom kolapsu zbog dolaska većine zvaničnika na najvišem nivou.

Na samitu je prisutna i Srbija u svojstvu posmatrača, sa pomoćnikom ministra spoljnih poslova Dejanom Šahovićem kao predstavnikom, a Hrvatsku na samitu predstavlja predsednik Stjepan Mesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: