Pucano na kuću aktiviste SDP-a

Sinoć oko 3.40 pucano na kuću aktiviste Sandžačke demokratske partije Džemaila Plojovića u Novom Pazaru.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.09.2006.

07:43

Default images

Policija je saopštila da je nepoznati počinilac najverovatnije iz vozila u pokretu ispalio nekoliko hitaca u pravcu porodične kuće Plojevića u ulici Save Kovačevića 30 u Novom Pazaru. S nekoliko projektila oštećena su ulazna vrata na lokalu, a polomljeno je i vetrobransko staklo na vozilu stranih tablica koje je bilo parkirano ispred kuće.

Policija u Novom Pazaru izvršila je uviđaj posle pucnjave koja se jutros dogodila ispred kuće aktiviste SDP-a.

Ranije tokom dana, predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić je izjavio da je jutros pucano na kuću aktiviste SDP-a. On je kazao da su u trenutku napada pored Plojevića u kući bili i njegova supruga i troje dece, ali da niko nije povređen. On tvrdi da su napadači pucali iz sivog "audija".

On je od policije zatražio i da "prekine divljanje kriminalaca iz Stranke demokratske akcije", ocenivši da takva situacija nije bila ni u vreme Slobodana Miloševića: "Cilj napadača je da se zaplaše politički protivnici i da se u potpunosti uništi politički život u Sandžaku".

SDP će se žaliti

Izbori proglašeni regularnim (arhiva)
Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića žaliće se Opštinskom sudu na odluku Izborne komisije da lokalne izbore, održane u nedelju, proglasi regularnim. Ukoliko i sud odbaci žalbe da glasanje nije održano po propisima, SDP će bojkotovati rad lokalne skupštine.

Opštinska izborna komisija u Novom Pazaru proglasila je za potpuno regularne lokalne izbore u tom gradu, čime su odbačeni svi prigovori koalicije Zajedno za Novi Pazar i Stranke za Sandžak.

Predsednica Izborne komisije Zejnepa Kavrajić izjavila je da u prigovorima nije naveden nijedan dokaz da je na bilo kom biračkom mestu prekršena procedura, već da se pritužbe odnose na incidente koji su se događali van biračkih mesta posle ubistva Ruždije Durovića, kandidata za odbornika na Listi za Sanžak Sulejmana Ugljanina.

Činjenica da su posle tog incidenta SDP i G17 plus napustile biračka mesta ne dovodi u pitanje regularnost izbora jer prema zakonu, njihovo prisustvo nije uslov regularnosti izbora.

Zanimljivo je, međutim, da izbori nisu poništeni na biračkom mestu broj 74, na kome je u nedelju oko 16 sati došlo do incidenta i u čijoj je neprosrednoj blizini ubijen Durović.

Mešihat Islamske zajednice podržao muftiju

Podrška Zukorliæu
Mešihat Islamske zajednice Sandžaka podržao je na današnjoj sednici muftiju Muamera Zukorlića "u cilju odbrane islamske zajednice u celini". Zukorlić je, podsetimo, optužio Sulejmana Ugljanina da je kriv za dešavanja u Novom Pazaru.

Kako je saopštila Informativna služba Mešihata, najviši organ upravljanja Islamske zajednice Sandžaka je "najoštrije osudio ponašanje koalicije Lista za Sandžak, uključujući skrnavljenje zgrade Fakulteta islamskih nauka i medijske napade na Islamsku zajednicu".

"Mešihat odaje priznanje imamima i aktivistima IZ koji su pokazali odlučnost da odbrane jedinstvo islama, Islamske zajednice i muslimana", navodi se u saopštenju.

Koalicija Lista za Sandžak podnela je pre dva dana krivičnu prijavu protiv muftije Zukorlića i direktora Fakulteta islamskih nauka u Novom Pazaru Mevuda Dudića. Lista za Sandžak je tim povodom saopštila da su Zukorlić i Dudić iznošenjem "lažnih vesti" izazvali paniku kod muslimana i uznemirili građane Novog Pazara.

Muftija Zukorlić će večeras biti gost u Poligrafu B92.

"Vladi potrebni Ugljaninovi glasovi"

Rasim Ljajić kaže da lider SDA Sulejman Ugljanin u Novom Pazaru "radi šta hoće" jer zna da se Vlada Srbije u to neće mešati.

"Ne mogu da kažem da je vlada direktno odgovorna za napetost u Sandžaku, ali je Ugljanin koristio poziciju koju ima u Skupštini Srbije, odnosno shvatio je da može da radi šta hoće, a da se vlada u to neće mešati jer joj trebaju ta njegova dva poslanička glasa", rekao je predsednik Sandžačke demokratske partije za novosadski Dnevnik.

Ljajić je kazao da ne veruje da će doći do nasilja u Sandžaku, ali je dodao da već mesecima upozorava na stanje bezakonja: "Kriminalci su se osokolili ulaskom SDA Sulejmana Ugljanina u Vladu Srbije, jer su to protumačili kao dozvolu da raspolažu i životom i smrću ljudi u Sandžaku bez ikakvih posledica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: