Đukanović menja ustav?

Vladajuća koalicija u Crnoj Gori namerava da promeni ustav, promene bi podrazumevale izbor predsednika u parlamentu, na pet godina.

Izvor: Beta

Sreda, 13.09.2006.

10:44

Default images

Kako Blic saznaje u krugovima bliskim Demokratskoj partiji socijalista, premijer Crne Gore Milo Đukanović ima scenario po kom bi se povukao sa mesta premijera, ali ne i iz politike, kako mediji nagađaju. On namerava da se posle ustavnih promena kandiduje za predsednika Crne Gore, a na tu funkciju bio bi izabran bez većih problema, objašnjava sagovornik lista koji je zahtevao anonimnost.

Đukanović je najavio da će razgovori predstavnika političkih partija o donošenju novog ustava početi odmah posle zvaničnog proglašenja rezultata izbora. On je rekao da bi novi ustav mogao biti usvojen na referendumu ili uz saglasnost dve trećine poslanika u parlamentu, kako je predviđeno sadašnjim ustavom.

U septembru nastavak pregovora sa EU

Crna Gora će do kraja septembra nastaviti pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji. Dok evropski komesar za proširenje Oli Ren upozorava  da Crna Gora sada mora da nastavi reforme i rad na izgradnji pravne države, crnogorski premijer Milo Đukanović očekuje da će Crna Gora za četiri godine već biti spremna za priključenje Evropskoj uniji.

Američka agencija za strateška istraživanja Statfor ocenjuje da će Crnoj Gori najveća prepreka na putu ka EU biti dosadašnja reputacija koju ta zemlja ima u krijumčarenju droge i ljudi. Crna Gora će pregovore o pridruživanju nastaviti po planu koji je bio napravljen za SCG, tako da bi do kraja godine pregovori o stabilizaciji i pridruživanju mogli biti završeni.

Posle ubedljive pobede na izborima u Crnoj Gori, koalicija DPS –SDP uverena je da će za kratko vreme uspeti da Crnu Goru približi EU. Time bi vlast koja je svoju kampanju za nezavisnost i poslednje izbore zasnivala upravo na platformi približavanja Uniji, opravdala poverenje građana.
Ministarka za ekonomske odnose sa inostranstvom Gordana Đurović kaže da će Crna Gora 2008. aplicirati za status zemlje kandidata.  "Tu ćemo učiniti ukoliko budemo dobro radili svoje domaće zadatke i implementirali Sporazum o asocijaciji i pridruživanju po planiranoj dinamici. Status zemlje kandidata sam po sebi otvara još dodatne evropske fondove i pojačava administrativnu i ukupnu saradnju", objašnjava Đurovićeva.

Crnogorska opozicija ocenjuje da je pobeda Mila Đukanovića loša za ubrzan pristup Crne Gore Evropskoj uniji. Nebojša Medojević iz Grupe za promjene, koja je osvojila 11 mandata i postala parlamentarna stranka, naglašava da još uvek nisu raskinute veze vrha vlasti i organizovanog kriminala, ukazujući na visok stepen korupcije i slabu vladavinu prava.

"Nažalost, sa istom vlašću imaćemo iste te probleme, i ja očekujem prva neslaganja i oštrije sukobe crnogorske vlade i evropske komisije na tom putu približavanja EU, jer ova vlada teško da može da ispuni ta četiri uslova koja su ostala sporna, jer onda bi praktično ušla u interese jednog interesnog kartela koji vlada Crnom Gorom, a koji je stvoren uz pomoć ove vlasti", smatra Medojević.

Dinamika ispunjavanja uslova za priključenje Evropskoj uniji zavisi i od toga kako će izgledati nova vlada koja treba da završi najveći deo posla, tj. da li će biti sastavljena od eksperata ili će glavni kriterijum biti politička pripadnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: