Povlači se predsednik Ustavnog suda

Ustavni sud je dve godine nekompletan. Od devet predviđenih sudija radi sedam, a uskoro će ostati i bez predsednika.

Izvor: B92

Sreda, 13.09.2006.

08:12

Default images

Slobodan Vučetić navodi da 10. oktobra ove godine stiče uslov za odlazak u starosnu penziju.

Vučetić kaže za B92 da je sud i do sada radio sa velikim problemima jer - da bi se neka odluka donela - za nju mora da glasa većina, odnosno najmanje pet sudija: "Ti problemi će se donekle povećati odlaskom predsednika, time se praktično tri sudijska mesta upražnjavaju, ali ni to nije glavni problem. Glavni problem, u pravnom smislu, biće to što ni ustav ni zakon ne predviđaju instituciju zamenika predsednika niti vršioca dužnosti predsednika u slučaju da njemu, iz bilo kog razloga, prestane mandat. Utoliko je urgentniji predlog predsednika Republike da blagovremeno, u oktobru, predloži izbor predsednika i ostalih sudija", kaže Vučetić.

Predsednik Srbije Boris Tadić, međutim, ima problem sa imenovanjem sudija Ustavnog suda. On navodi da malo ljudi želi da rizikuje svoju profesionalnu karijeru da bi, možda, na nekoliko meseci, do donošenja novog ustava, bio član Ustavnog suda.

Dodatni razlog jeste i to što neki od kandidata koje je on predlagao nisu prošli u parlamentu, što je i njega i te ljude dovelo u neprijatnu pozicju. Od pojedinih članova  vladajuće koalicije nezavnično se može čuti da nisu naročito zainteresovani za sudbinu Ustavnog suda Srbije, jer očekuju brzo donošenje novog ustava.

Ustavni sud je, sa Vučetićem kao predsednikom, više puta bio kritikovan zbog nekih odluka, pre svega onih koje se odnose na to da li mandati u Skupštini Srbije pripadaju poslanicima ili strankama. Poslednja od takvih odluka vezana je za poslanike Liste za Sandžak, koji su u Skupštinu ušli kao poslanici Demokratske stranke, a onda su prešli da podržavaju vladajuće stranke.

Takođe, Vučetić i druge sudije suprotstavile su se nekim predlozima iz Vlade Srbije o reizboru sudija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: