SVILANOVIC I COVIC U BRISELU

Izvor: B92

Četvrtak, 15.02.2001.

22:47

Default images
Jugoslovenski ministar inostranih poslova Goran Svilanovic i Nebojsa Covic, sef koordinacionog tima jugoslovenske i Vlade Srbije za Presevo, Medvedju i Bujanovac, sastali su se u cetvrtak u Briselu s generalnim sekretarom NATO Dzordzom Robertsonom, kao i sa 19 ambasadora NATO. Svilanovic i Covic doputovali su u Brisel kako bi izneli detalje plana zvanicnog Beograda za resavanje krize u kopnenoj zoni bezbednosti i argumente u prilog suzavanja te zone ili njenog ukidanja. Diplomatski izvori u Briselu, medjutim, navode da se izmene u zoni bezbednosti jos ozbiljnije ne razmatraju, a ni sef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanovic ne ocekuje da eventualna odluka o promenama bude doneta na ovim razgovorima, javlja Srna.

NATO je saopstio da je spreman da razmotri promenu tampon zone na jugu Srbije. Dzordz Robertson je rekao da separatistima ne bi trebalo uputiti ultimatum i da problem ne bi trebalo pokusati resiti nasiljem, tzv. antiteroristickim operacijama. Robertson je rekao da NATO cvrsto pozdravlja plan Srbije za resenje problema Presevske doline, iako ce za neki delove biti potrebno detaljnije proucavanje. On je pozvao Beograd da povuce Pristinski korpus Vojske Jugoslavije iz regiona kako bi se smanjile tenzije medju albanskim stanovnistvom i sugerisao Beogradu da bez odlaganja stavi na snagu i druge mere za izgradnju poverenja.

Potpredsednik Vlade Srbije Nebojsa Covic, rekao je da ce plan biti sproveden "strpljivo i bez ultimatuma, ali dovoljno brzo jer nema vremena" za rizikovanje da Presevo izazove siri sukob. Jedna od kljucnih tacaka "Covicevog plana" je fazno smanjenje zone kopnene bezbednosti. "Moram da konstatujem da vise nemamo potrebe za tolikom zonom kopnene bezbednosti kao tampon zonom, s obzirom na to da smo zajednicki konstatovali da nema neprijateljstava izmedju KFOR i jugoslovenske vojske i policije", istakao je Covic. Ukazujuci na vaznost pazljivog pristupa lokalnom stanovnistvu, koje bi trebalo da se potpuno integrise u jugoslovenski drzavni i drustveno-politicki sistem, on je naglasio da resenje krize na jugu Srbije treba traziti u dijalogu, ukljucivanju Albanaca u organe lokalne uprave kao i u lokalne snage bezbednosti, u drzavnim okvirima Srbije i Jugoslavije, bez mogucnosti davanja specijalnog statusa ili autonomije tom regionu, javlja Sense.

Prema poslednjim vestima, u cetvrtak, sef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanovic i potpredsednik Vlade Srbije Nebojsa Covic dobili su u Briselu, u razgovorima sa predstavnicima Evropske unije, punu podrsku za program mirnog resavanja krize na jugu Srbije. Svilanovic i Covic su imali vise susreta u institucijama Evropske unije, u kojima je predstavljen plan mirnog resavanja problema na jugu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: