Šta se dogodilo u Novom Pazaru

Novopazarska policija uhapsila dvojicu osumnjičenih za obračun na biračkom mestu. Blic: Novi Pazar na ivici sukoba.

Izvor: B92

Utorak, 12.09.2006.

07:33

Default images

Bombe su tokom proteklih meseci kvarile san Novopazarcima. Stalni sukobi Stranke demokratske akcije i Sandžačke demokratske partije podsećali su na Severnu Irsku sedamdesetih godina prošlog veka, piše Blic. Ubistvo na izbornom mestu samo je ustalasalo javnost. Tokom sahrane ubijenog kandidata postojala je velika opasnost od izbijanja sukoba, navodi taj list.

List saznaje, prema nezvaničnim informacijama, da je do incidenta došlo kada su se srele grupe pristalica SDA Sulejmana Ugljanina i SDP-a Rasima Ljajića. Ispred biračkog mesta bilo je desetak ljudi.

Ruždija, njegov rođeni brat Esad i bratanac Sulejman Durović, bili su ispred biračkog mesta s dva prijatelja, kada su naišli Gegić, Derdemez i Papić u automobilu. Oni su iz automobila nešto dobacili Duroviću, na šta su ovi odgovorili uvredama.

Posle nekoliko minuta prepucavanja, Gegić i pomenuta dvojica izašli su iz automobila i počela je tuča. Jedan od njih udario je Esada Durovića, koji je pao na zemlju. Očevici navode da im se čini da je Esad posegao za pištoljem dok je ležao na zemlji.

Usledili su guranje i tuča, a zatim su se začuli i meci iz automatskog oružja. Nije se moglo razaznati ko je prvi počeo da puca, ali su posle jednog rafala pali Ruždija Durović i njegov bratanac Sulejman, navode nezvanični izvori.

Kako se saznaje, Gegić se pred istražnim organima juče branio da nije ubio Ruždiju Durovića, ali je priznao da je imao pištolj. Nošenje oružja pravdao je stalnim pretnjama koje je dobijao od Ugljaninovih pristalica.

Posledica sukoba DSS-DS

Mesto ubistva (Beta)
Predsednik opštine i lider Liste za Sandžak Sulejman Ugljanin rekao je okupljenim građanima da će preuzeti brigu o porodici stradalog Ruždije Durovića i da građani treba da smire strasti i da ne nasedaju na provokacije. On je dodao da će u Novom Pazaru do petka biti zaveden red i da je o tome razgovarao s ministrom unutrašnjih poslova Srbije Draganom Jočićem.

"Pozivam narod da veruje meni i državnim organima, da sprečimo provokacije i eskalacije koje podstiče Rasim Ljajić, koji je drzak i bezobrazan i koji je sve to najavio tokom predizborne kampanje", rekao je Ugljanin. Lista za Sandžak tražiće zabranu rada SDP-a.

S druge strane, Rasim Ljajić navodi da mu je žao zbog smrti Durovića, demantuje da se radi o pripadnicima njegovog obezbeđenja i da su izbori protekli u znaku nasilja i zastrašivanja članova biračkih odbora.

"Mi iz koalicije Zajedno za Novi Pazar, koju čine Demokratska stranka, G17 plus, SDP i Stranka za Sandžak povukli smo posmatrače sa izbora jer je besmisleno učestvovati posle smrtnog slučaja, a pogotovo što smo se plašili za bezbednost svojih članova Odbora, kojima je prećeno da više niko ne može da im garantuje sigurnost", rekao je Ljajić, dodajući da su izbori u nedelju podsećali na Avganistan. 

Javno mnjenje odavno smatra da su sukobi u Pazaru odraz sukoba Demokratska stranka-Demokratska stranka Srbije. Smatra se da bi takav način političke borbe dve najveće stranke tzv. demokratskog bloka mogao da donese novu pojavu ekstremizma na području Novog Pazara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: