Ibarska, treći put

Optuženi za ubistvo na Ibarskoj magistrali izjavili da nisu krivi. Danica Drašković tvrdi da vlast čuva osumnjičene.

Izvor: Blic

Utorak, 12.09.2006.

07:26

Default images

U ubistvu na Ibarskoj magistrali Danici Drašković, supruzi lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, stradali su članovi porodice. Od smene predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića proces nije napredovao, a zbog dogovora ljudi iz vlasti s pripadnicima Državne bezbednosti i Jednice za specijalne operacije, postupak je na momente izgledao kao da će se završiti nepovoljno po porodice žrtava.

Danica Drašković je i ranije tražila utvrđivanje činjenica vezanih za ubistvo, ali i onih vezanih za okolnosti odugovlačenja procesa. Glavnooptuženi Milorad Ulemek, bivši komandant JSO-a, i Radomir Marković, bivši načelnik DB-a, izjavili su juče da su optužbe protiv njih isfabrikovane i lažne.

Danica Drašković, sestra ubijenog Veselina Boškovića, za Blic kaže da su Ulemekova i Markovićeva odbrana glupost. "Nevinašca, kažu, nisu krivi. Pa, po njihovoj logici verovatno sam ja kriva za ubistva na Ibarskoj magistrali. Međutim, ima nebrojeno dokaza protiv njih, što i sami znaju, pa sada po treći put smišljaju novu taktiku i laži", kaže Danica Drašković.

"Sudija Bojan Mišić poziva na suđenje nepotrebne svedoke koji nikada ranije nisu pozivani. Na primer, zove kao svedoka Vladimira Nikolića, bivšeg radnika DB-a uhapšenog dva dana pre zločina, koji ništa ne zna o tom događaju", kaže ona.

Veselin Osmajlić, brat Zvonka Osmajlića, ubijenog na Ibarskoj magistrali, izjavio je juče da ga ne čudi što optuženi već treći put lažu i pokušavaju da obmanu sudsko veće, ali da ne može da veruje da u ovoj zemlji samo sudiji Bojanu Mišiću nije jasno ko je naručilac, ko organizator, a ko izvršilac zločina.

"Mi, rodbina ubijenih na Ibarskoj magistrali, više ne verujemo u sudstvo. Sudija Mišić ne sme da reši taj slučaj kako treba i to je sramota", kaže Osmajlić.

Fabrikovanje fabrikovanih laži

Milorad Ulemek, optužen za organizovanje ubistva, branio se u sudnici teorijom da je Demokratska opozicija Srbije fabrikovala optužbe kako bi za ubistva optužila Slobodana Miloševića pred domaćim sudom i tako sprečila njegovo izručenje Haškom tribunalu.

"Već četiri godine trpimo iživljavanje celog sistema, koji je i isfabrikovao tu priču kako bi zadovoljio svoje dnevnopolitičke potrebe. Odgovorno tvrdim da je tu priču iskonstruisala tadašnja služba DB-a, na čelu s Goranom Petrovićem i Zoranom Mijatovićem. Tadašnji DOS je bio očajan i upotrebljavao je događaj na Ibarskoj magistrali kako bi skrenuo priču sa svoje nesposobnosti", branio se Ulemek.

Radomir Marković, optužen da je naredio likvidaciju Vuka Draškovića, rekao je da je bivša vlast na njega nekoliko puta vršila pritisak da kao nalogodavca ubistva optuži Slobodana Miloševića, što je on, kako je rekao, odbio da učini. "Optužnica je lažna i iskonstruisana jer se ne bazira na dokazima", kaže Marković.

Milan Radonjić, bivši šef beogradskog DB-a, i Branko Đurić, bivši načelnik SUP-a Beograd, takođe su odbacili optužbe da su učestvovali u ubistvima na Ibarskoj magistrali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: