Kontakt-grupa: Rešenje do 2007.

Kontakt-grupa na sastanku u Sofiji ocenila da ima prostora za pregovore o Kosovu, ali da bi rešenje trebalo naći do kraja godine.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 11.09.2006.

08:15

Default images

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Dejan Šahović rekao je da je stav Kontakt-grupe da se proces pregovora ne može otezati u nedogled. "Oni za sada ostaju pri onom vremenskom okviru od ranije, a to je okvirno kraj ove godine", izjavio je Šahović.

Kontakt-grupa je, prema njegovim rečima, ocenila da još postoji prostor za razgovore i pregovore i pozvala obe strane da se posebno konstruktivno angažuju u nastavku procesa pregovora u Beču kako bi se ubrzao taj proces pregovaranje. "Mi smo istakli naš poznati stav da rešenje mora biti na bazi dogovora, da se ne može nametati, mora da bude zasnovano na međunarodnom pravu, Povelji Ujedinjenih nacija", rekao je Šahović.

Zemlje regiona su, dodao je Šahović, istakle da svako rešenje za Kosovo treba da zadovolji neke kriterijume. "Ono mora da bude prihvatljivo za obe strane u pregovorima, ono mora da bude takvo da obezbedi stabilnost regiona i da otvori put Srbije i Kosova ka Evropskoj uniji, a ne da uspori taj put", naveo je Šahović.

Današnjem sastanku političkih direktora u ministarstvima spoljnih poslova SAD, Rusije, Francuske, Britanije, Nemačke i Italije, sa zemljama regiona i članicama Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, pridružila se i Slovenija, a Kosovo je predstavljao premijer Agim Čeku, dodao je Šahović.

Šahović je precizirao da je današnji sastanak bio bez odluka i da je njegov cilj bio da Kontakt-grupa obavesti zemlje regiona o aktuelnom momentu u kojem se nalaze pregovori i nije razmatran status Kosova.

Kontakt-grupa je pre tog sastanka održala odvojeni sastanak na kojem je zamenik specijalnog izaslanika za pregovore o Kosovu Alber Roan izvestio o toku pregovaračkog procesa u Beču, nakon čega su govorili i pojedinačno predstavnici zemalja Kontakt-grupe i zemalja regiona.

Naredni sastanak Kontakt-grupe treba da bude održan 21. septembra u Njujorku, na nivou ministara spoljnih poslova, uoči sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će specijalni izaslanik za pregovore Marti Ahtisari podneti izveštaj o toku i planu za nastavak pregovora o budućem statusu Kosova.

Rusija: Možda veto za Kosovo

Veto?
Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da bi Rusija, ako rešenje konačnog statusa za Kosovo ne bude prihvatljivo za nju, mogla uložiti veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, piše londonski Fajnenšel tajms.

List navodi da je Putin ocenio da bi nezavisnost Kosova postavila presedan za druge problematične regione, uključujući Abhaziju i Južnu Osetiju, teritorije koje žele da se otcepe od Gruzije, prenosi BBC. List piše da Vašington vrši pritisak na Ujedinjene nacije kako bi do kraja godine bilo nađeno konačno rešenje za Kosovo, koje će, gotovo je izvesno, podrazumevati nezavisnost od Srbije. Putin je na tradicionalnom godišnjem susretu sa stranim novinarima, stručnjacima i intelektualcima rekao da ne može postojati jedno pravilo na Kosovu, a druga pravila u drugim situacijama.

Đurić: Izjava Putina od najvećeg značaja za Srbiju

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Srđan Đurić izjavio je da je stav predsednika Putina o Kosovu i Metohiji od najvećeg značaja za Srbiju i za zaštitu njenih suštinskih državnih i nacionalnih interesa: "Smatramo da je izjava predsednika Putina o Kosovu i Metohiji od apsolutno najvišeg značaja za Srbiju, za zaštitu naših suštinskih, državnih i nacionalnih interesa. Sam predstavnik Rusije je principijelan i potpuno u skladu s najvišim načelima međunarodnog prava i, što je posebno važno, u duhu je očuvanja mira i stabilnosti. Država Srbija i Vlada Srbije, time što brane Kosovo i Metohiju, istovremeno brane i temeljna načela na kojima počiva međunarodni poredak."

Čović: Status odrediti ustavom

Predsednik Socijaldemokratske partije Nebojša Čović ocenio je da se Kosovo i Metohija u novom ustavu mora posebnom odredbom definisati kao teritorijalni i funkcionalni deo Srbije.

"Važno je da ustav bude direktno sredstvo kojim se obezbeđuje zaštita prostora Kosova i Metohije. Smatram da ulazimo u period velikih iskušenja i izazova kada je reč o Kosovu i Metohiji, i naš zadatak je da podignemo duh srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije, u smislu ohrabrenja i optimističkih pristupa", kaže on.

Savet bezbednosti i Skupština o Kosovu

Šefica Koordinacionog centra za KiM Sanda Rašković-Ivić sutra će u Njujorku razgovarati sa članovima Saveta bezbednosti uoči sednice tog tela posvećene stanju na Kosovu.

Na sednici, zakazanoj za 13. septembar, novi šef UNMIK-a Joakim Riker podneće izveštaj o napretku ispunjavanja standarda na Kosovu. Sanda Rašković je agenciji Beta rekla da će iskoristiti priliku da ospori napredak u ispunjavanju standarda: "Ne samo da nema napretka, nego u nekim delovima, kao što je bezbednost, ima čak i nazadovanja, jer desilo se od juna meseca do danas oko 60 incidenata, od kojih neki, pogotovo onaj iz Kosovske Mitrovice od 26. avgusta, imaju čisti teroristički karakter. Svakako ću se osvrnuti i na rečenicu gospodina Ahtisarija o srpskoj krivici, koja kao da je podigla branu albanskog ekstremizma i agresije spram srpske strane."

O Kosovu će sutra raspravljati i Skupština Srbije. Kako je ranije najavljeno, beogradski tim će poslanicima podneti izveštaj o toku bečkih pregovora.

U međuvremenu, Riker je izjavio agenciji Rojters da je moguće da će se Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija do kraja godine izjasniti o sudbini Kosova, ocenjujući kao "spekulacije" izveštaje o odlaganju. Riker je podsetio da će specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za pregovore o Kosovu Marti Ahtisari za tri meseca izneti predlog "konačnog statusa" Pokrajine. Nova rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija mogla bi ubrzo da usledi, izjavio je Riker agenciji Rojters.

Nemački diplomata, koji je 1. septembra došao na čelo Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu, rekao je da bi Beograd trebalo da bude "realističniji" o verovatnom ishodu i upozorio na svaki srpski pokušaj podele Kosova. "Ako pretpostavljamo, a mislim da je to dobra pretpostavka, da će Ahtisari moći da ispuni planirane rokove, onda ne bih isključio čak ni to da ćemo do kraja godine imati rezoluciju Saveta bezbednosti", rekao je Riker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: