BEGOVIC O CARINSKIM PUNKTOVIMA SA CRNOM GOROM I KOSOVOM

Izvor: B92

Utorak, 13.02.2001.

16:31

Default images
Direktor savezne uprave carine Vladan Begovic rekao je u utorak da je postavljeno sedam kontrolnih punktova na granici Srbije prema Kosovu i pet prema Crnoj Gori. Kako prenosi Radio B92, on je rekao da je to dovoljan broj kako bi se kontrolisala roba koja podleze carini. "Ovim potezom uprava zeli da spreci sverc robe koja podleze carini i da obezbedi prihod saveznom budzetu. Carina ocekuje pomoc drustva, ali i vojske, jer deo svercovane robe prolazi kolskim putevima koje uprava ne kontrolise", dodao je Begovic. On je reakciju direktora Crnogorske carine Miodraga Radusinovica na postavljanje carinskih punktova ocenio "korektnom". Begovic je rekao da nema nista protiv Radusinocievog predloga da uvoznici sami izaberu gde ce da carine robu, ukoliko to bude cinjeno prema saveznim propisima. "Ako oni hoce da carine u Baru, ja nemam nista protiv, ali da se primenjuju savezni propisi i stope i da se dadzbine uplacuju u savezni budzet", rekao je Begovic.

"Odluka o uklanjanju punktova, koja je doneta 7. oktobra, bila je politicka i ja je tumacim kao pruzanje ruke saradnje Crnoj Gori", dodao je Begovic. "Mi cemo da zaustavljamo sve sto bude potrebno da bismo izvrsili neku kontrolu, u smislu suzbijanja krijumcarenja. Nasi ljudi su dobili nalog da se taj posao radi sto brze i efikasnije, i vec ovog momenta se na Brodarevu nalazi oko 50 slepera banana, koji su do sada uvozno carinjeni u Crnoj Gori. Prema gruboj proceni, na teritoriji Srbije mesecno se trosi 15 hiljada tona banana, sto predstavlja gubitak prihoda u savezni budzet oko 67 miliona maraka mesecno", upozorio je Begovic.

On je istakao da se carini tek 30 odsto uvezenih cigareta, a da je 70 odsto sverc, i dodao da najvise svercovanih cigareta dolazi iz Crne Gore. Na sleper od deset tona cigareta ide carinsko opterecenje od 150.000 maraka, a na trzistu Srbije se mesecno potrosi 1.000 tona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: