ALTERNATIVA JE UPOTREBA SILE

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.02.2001.

13:56

Default images
Zapadne diplomate odobrile su plan vlade Srbije za resenje krize na jugu Srbije, jer znaju da je alternativa - odobriti Srbima da upotrebe silu protiv pobunjenika, konstatuje u ponedeljak "Njujork tajms" koji prenosi Srna. U izjavi za "Njujork tajms" Covic je rekao da vlada Srbije mora hitno da resi problem Presevske doline i upozorio da sukob preti da se prosiri dalje medju 100.000 Albanaca u juznoj Srbiji ili cak na susednu Makedoniju. "Vlada ne moze priustiti da se sa ovim problemom beskonacno bavi. Nemamo na raspolaganju vise meseci za dijalog, rec je o danima, mozda o par sedmica", rekao je Covic i dodao da je "situacija na jugu Srbije dala politicku municiju Milosevicu i protivnicima nove vlasti". Covic se, takodje, nada da ce ubediti predstavnike NATO da dozvole Srbima da postepeno ukidaju tampon zonu. Zapadne diplomate vec upozoravaju da ce na kraju, ako srpske vlasti budu zelele da uspostave kontrolu nad regionom, mozda morati da upotrebe silu i izvrse hapsenja. Jedan americki diplomata rekao je da medju Albancima postoje najmanje tri frakcije sa razlicitim stavovima prema "Covicevom planu". "Da li oni mogu doci do sporazuma, ne znam", rekao je ovaj zvanicnik. Jedan visi oficir KFOR, pak, potvrdio je da je ugled pobunjenika porastao od kako su proslog novembra preuzeli kontrolu u tampon zoni. "Oni dobijaju znacajna sredstva sa Kosova i od albanske dijaspore, sto im omogucava da povecaju brojnost i nabavku oruzja", kaze ovaj oficir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: