Izrael krši primirje?

Ujedinjene nacije proveravaju navode o upadu izraelskih komandosa duboko u teritoriju Libana.

Izvor: Beta

Nedelja, 20.08.2006.

12:08

Default images

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Terje Red Larsen izjavio je da još nema nezavisnih potvrda. Izraelska vojska je saopštila da je u istočnom Libanu juče izvela operaciju čiji je cilj bio sprečavanje isporuke oružja Hezbolahu.

Izrael je odbacio optužbe da je prekršio odredbe rezolucije UN o uspostavljanju primirja, trvdeći da je tom rezolucijom dozvoljeno delovanje vojske u samoodbrani. Vojska je optužila pripadnike Hezbolaha da krijumčare oružje. Prema rečima izaslanika UN, ako se utvrdi da je Hezbolah krijumčario oružje iz susednih zemalja, to bi takođe predstavljalo kršenje primirja. Izrael će nastaviti vojne akcije kako bi sprečio dostavljanje oružja Hezbolahu, izjavili su izraelski zvaničnici dan posle izraelskog napada na istoku Libana. Ministar za ekologiju i jedan od bliskih saradnika premijera Ehuda Olmerta Gideon Ezra izjavio je da izraelska vojska neće prestati da nadgleda region kako bi sprečila transfer oružja iz pravca Sirije sve dok međunarodne snage ne budu do kraja raspoređene. Ministar za turizam Jicak Hercog kaže da Izrael nije prekršio rezoluciju UN. "U tekstu rezolucije se govori o embargu na oružje i dok on ne bude sproveden, imamo pravo da reagujemo", rekao je Hercog. Ministar za trgovinu i industriju Eli Išaj rekao je da je jedini krivac za nastavak izraelskih napada Fuad Siniora, premijer Libana. "Treba da mu postavimo ultimatum: ili ćete zaustaviti transfer oružja ili mi nastavljamo napade u Libanu", rekao je Išaj.

Generalni sekretar UN Kofi Anan izjavio je da je upad izraelske vojske duboko na teritoriju Libana i napad na pripadnike Hezbolaha kršenje izraelsko-libanskog primirja. "Generalni sekretar je duboko zabrinut kršenjem primirja izraelske strane", navodi se u saopštenju Ananovog portparola.

Premijer Libana Fuad Siniora izjavio je juče da je upad izraelskih komandosa duboko u teritoriju Libana i napad na pripadnike Hezbolaha kršenje primirja. U telefonskom razgovoru s premijerom Izraela Ehudom Olmertom, Anan je preneo zvaničan protest Libana zbog napada, ali je Olmert odbacio optužbe uz obrazloženje da je vojska upadom na libansku teritoriju imala za cilj da zaustavi krijumčarenje oružja iz Sirije i Irana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: