Grasova autobiografija hit

Autobiografija nobelovca Gintera Grasa ušla je u nemačke knjižare dve nedelje pre plana zbog velikog interesovanja čitalaca.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.08.2006.

11:26

Default images

Prodaja je počela juče, dve nedelje pre no što je bilo planirano, zbog velikog interesovanja publike nakon što je književnik priznao da je služio u zloglasnoj jedinici Vafen-SS. Predstavnica za štampu nemačkog lanca knjižara Duzman kaže da je Grasovo priznanje, koje je šokiralo njegove poštovaoce u Nemačkoj i svetu, dovelo do velikog interesovanja za njegovu autobigrafiju "Peeling Onions".

Gras je pre nekoliko dana priznao da je pred kraj II svetskog rata kratko vreme bio član SS-jedinice, a to priznanje uzburkalo je strasti u Nemačkoj ,ali i svetu, jer je Gras smatran jednom od ikona nemačke levice. Vafen-SS je bila jedna od najzloglasnijih nacističkih jedinica, u koju se na početku rata ulazilo dobrovoljno, ali je kasnije većina pripadnika bila regrutovana. Činili su je nemački mladići i bila je poznata po svireposti i ratnim zločinima.

Gras je izjavio da je bio regrutovan 1944. u jedinicu za protivvazdušnu odbranu, ali da nije ispalio nijedan metak.  1946. je zarobljen, a kasnije je postao jedan od velikih pristalica pacifizma. Poznat je i po tome što je  više decenija tražio od Nemaca da se suoče sa svojom nacističkom prošlošću. 1999. je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: