O Paketu plus sutra u Briselu

Mlađan Dinkić i Ivana Dulić-Marković sutra u Briselu predstavljaju Paket plus - zahteve Srbije prema EU.

Izvor: B92

Sreda, 16.08.2006.

16:50

Default images

Ministar Mlađan Dinkić kaže da je Vlada Srbije zvanično stala iza tog paketa, koji bi ministri iz redova G17 plus sutra trebalo da predstave u Briselu. Odbor za spoljne poslove usvojio je platformu za odlazak u Brisel, a danas su se on i potpredsednica Vlade Ivana Dulić-Marković oko toga konsultovali sa premijerom Vojislavom Koštunicom.

Paket plus predstavlja ispostavljanje zahteva Srbije za veću ekonomsku i finansijsku pomoć EU, kao i za postupno ukidanje viza. Još nema rezultata Akcionog plana za hapšenje haških optuženika i zbog toga su razgovori sa EU i dalje zamrznuti.

"Moram da kažem da mi sutra ne ispostavljamo nikakve zahteve Evropskoj uniji, već da nastavljamo razgovor sa idejom da proširimo, intenziviramo našu saradnju i u oblasti finansija i viznih olakšica. Mislim da je svaki dolazak zvaničnika, bilo ko da je, iz bilo koje stranke, da li je to predsenik države, premijer, potpredsednica Vlade, nadam se, i min finansija, dobra vest za građane Srbije jer idemo na poziv Olija Rena i svaki razgovor sa Evropskom komisijom može samo da doprinese bržem ulasku u EU", rekao je Dinkić gostujući u Vestima TV B92.

On je ponovio da su hapšenje i izručenje Ratka Mladića i nastavak pregovora sa EU prioriteti Vlade Srbije. Na pitanje šta to Srbija nudi zauzvrat Evropskoj uniji, s obzirom na zahteve za pristupnim fondovima Unije, ministar finansija je odgovorio da radna grupa za Akcioni plan dobro radi i da misli da Srbija ima veliku šansu da nastavi pregovore sa EU: "To će zavisiti od saradnje sa Hagom. Oni koji su zaduženi za to moraju da obave svoj deo posla. Moj deo kao ministra finansija jeste da spremim paket koji bi mogao biti realizovan posle ispunjenja Akcionog plana. Okončanje saradnje sa Hagom i što pre okončanje pregovora o pridruživanju, a nakon toga sledi pristup fondovima EU."

Dinkić navodi da to što Srbija traži od Evropske unije nije ništa neuobičajeno za zemlje koje su kandidati za EU, iako Srbija to za sada nije. "Dakle, osnova programa svih vladajućih partija jeste da što pre uđemo u EU, osnosno da postanemo zemlja-kandidat. U tom smislu mi želimo okončanje saradnje sa Hagom, da tu poslednju prepreku otklonimo, i da što pre završimo pregovore o pridruživanju, a nakon toga sledi i finansijska podrška EU za realizaciju odgovarajućih projekata za zapošljavanje, regionalnih projekata i onih koji povećavaju konkurentnost srpske privrede", objašnjava Dinkić.

Ministar finansija je uveren da će Srbija vrlo brzo nastaviti pregovore sa EU i da  bi će već do kraja godine trebalo da postane članica programa NATO-a Partnerstvo za mir.

U saopštenju koje je medijima dostavljeno iz kabineta potpredsednice Ivane Dulić-Marković navodi se da će delegacija Vlade Srbije obavestiti evropskog komesara za proširenje Evropske unije Olija Rena o planu za saradnju i buduće odnose Beograda i Brisela, nazvanom Paket plus. "Dulić-Marković i Dinkić razgovaraće sa Renom o načinu na koji Brisel može pomoći našoj zemlji u rešavanju pitanja koja su u direktnoj vezi sa brzinom uključivanja Srbije u EU", navodi se u saopštenju.

Odlazak u Brisel s Paketom plus najpre je predstavljan kao stranačka aktivnost G17. Potom je najavljeno da će u Brisel putovati i Milan Parivodić, ministar iz DSS-a, čime se stekao utisak da iza Paketa stoji Vlada. Međutim, još juče je postalo jasno da će Paket plus predstaviti ipak samo ministri iz G17. Oni će razgovarati sa Renom, ali i sa predstavnikom EU za pregovore o statusu Kosova i Metohije Štefanom Leneom. Mlađan Dinkić kaže da je tome razlog samo loš tajming sa godišnjim odmorima.

Ivana Dulić: Nove perspektive

"Proteklih meseci smo dobijali signale da su nam vrata ponovo otvorena. Želimo da iniciramo ovaj dijalog", rekla je potpredsednica Vlade Ivana Dulić-Marković. "Želimo da pokažemo građanima da se otvaraju nove perspektive, da Evropa želi Srbiju u svom društvu i da to nije samo u interesu Srbije, već i u interesu Evrope", rekla je ona agenciji Rojters.

Ključno je pokazati da je Beograd spreman na reforme, rekla je ona i ocenila da je bitno i da Srbi ostanu zainteresovani za Evropu, a EU za Srbiju. "Prošli smo kroz veoma težak period. Još nismo prošli katarzu i nismo se suočili sa našom prošlošću, ali nam je potrebna podrška... građanima su potrebni pomoć i ohrabrenje, a ne kazna", rekla je potpredsednica Vlade Srbije.

Niko ne dovodi u pitanje obavezu Srbije da uhapsi haškog optuženika Ratka Mladića, ali će Beograd zatražiti od Brisela da olakša vizni režim za državljane Srbije, kao i da pruži ekonomsku i pomoć u vidu školskih stipendija, navodi Rojters.

Agencija podseća da Srbija želi da se gotovo polovina od 2,3 milijarde dolara duga Pariskom klubu otpiše i da se ta suma investira u infrastrukturu. "Ovo nisu zahtevi. Ovo su ideje i mi želimo da čujemo konkretne odgovore", objasnila je Dulićeva.

Ministarka tvrdi da Srbija ozbiljno radi na hapšenju Mladića. "Mislim da je većini građana jasno da Mladić mora da bude uhapšen i da mu se sudi i da mi ne zaslužujemo da budemo taoci jednog čoveka. Verujem da postoji politički sporazum o ovom pitanju", rekla je ona.

Pre ulaska u Uniju, smatra Ivana Dulić-Marković, Srbi moraju da odluče gde leži njihova budućnost. "Da li je u Evropi koja je okrenuta demokratiji, boljim standardima, radu i studiranju? Ili je naša budućnost u povratku u prošlost, mržnju i razgovore o istoriji i prošlosti?" - upitala je potpredsednica Vlade. "Čini mi se da je deo Srbije koji želi napred u blagoj prednosti, ali stara garda se ne predaje lako", zaključila je Ivana Dulić-Marković u intervjuu Rojtersu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: