Primirje stupilo na snagu

Primirje između Izraela i Hezbolaha stupilo jutros na snagu. Libanski bezbednosni izvori tvrde da na jugu Libana nema borbi.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 14.08.2006.

08:38

Default images

Primirje je prvi korak u procesu koji predviđa da u južni Liban bude poslato 15.000 vojnika Ujedinjenih nacija, koji će pratiti primenu dogovora o prekidu rata u kom je u proteklih mesec dana poginulo 1.100 osoba u Libanu i 154 u Izraelu.

Predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana rekao je u Jerusalimu da su u toku pripreme za raspoređivanje prvih 4.000 vojnika međunarodnih snaga u južnom Libanu. "Razgovarao sam s predstavnicima nekoliko zemalja i mislim da ćemo moći da garantujemo da će te snage, barem kad je reč o Evropljana, biti jake", rekao je Solana. Solana je rekao da su, pored evropskih zemalja, Australija, Kanada, Malezija i Indonezija spremne da se priključe međunarodnim snagama u Libanu.

Očekuje se da Francuska predvodi snage, za koje Izrael želi da budu dovoljno jake da mogu da se suprotstave i razoružaju radikalni islamski pokret Hezbolah. Koaliciona vlada Nemačke nije mogla da se usaglasi da li će nemački vojnici učestvovati u mirovnim snagama UN u Libanu jer su se konzervativci tome usprotivili. Zbog ubistva oko šest miliona Jevreja u nacističkim koncentracionim logorima, vlade u poratnoj Nemačkoj izbegavale su da šalju vojnike u misije u kojima bi mogli da dođu u sukob sa izraelskim vojnicima. "Nemačka bi trebalo da bude izuzetno oprezna. Dosegli smo svoje granice.Drugo, zbog istorijskih razloga moramo da pomognemo Izraelu na načine drugačije od vojnih", rekao je jedan od lidera konzervativaca, premijer Bavarske Edmund Štojber.

Najmanje 530 pripadnika šiitskog pokreta Hezbolah poginulo je u jednomesečnom ratu u Libanu, saopštila je izraelska vojska i objavila listu od 180 pripadnika Hezbolaha čija je smrt potvrđena. Hezbolah je potvrdio pogibiju samo nekoliko desetina svojih ljudi.

Borivoje Erdeljan, spoljnopolitički analitičar, kaže za B92 da je možda bolje upotrebljavati termin prekid vatre. "Više je nade nego sigurnosti da će se prekid vatre održati, više je pesimizma nego optimizma. Svaka strana sebi dozvoljava slobodnu interpretaciju rezolucije UN, pa treba biti oprezan. Uz to, na obe strane se već postavlja pitanje o opravdanosti i krivici za sve što se dogodilo, a nijedna od strana nije ostvarila svoje ciljeve. U celoj situaciji, Hezbolah je možda više dobio jer se on sada u čitavoj situaciji predstavlja kao jedini element koji se suprotstavlja Izraaelu i okupaciji arapskih teritorija. Na drugoj strani, popularnost premijera Izraela je sa 75 odsto podrške prvih dana rata sada pala na četrdesetak, a smrt 115 vojnika od početka sukoba smatra se ogromnim gubitkom", kaže on.

Olmert: Izrael će nastaviti da goni lidere Hezbolaha

Izraelski premijer Ehud Olmert je rekao da Izrael više neće dopustiti napade na svoj suverenitet i da će nastaviti da goni lidere radikalnog pokreta Hezbolah svuda i u svako doba.

U govoru u parlamentu nekoliko sati po stupanju na snagu primirja između Izraela i Hezbolaha, Olmert je rekao da je tim sporazumom eliminisana "država u državi", odnosno Hezbolahova prevlast na jugu Libana, i vraćen suverenitet Libanu nad njegovom južnom teritorijom.

Izraelski premijer je rekao da je rat na jugu Libana doneo promenu u strateškoj ravnoteži u regionu i to na štetu Hezbolaha. Naveo je da su skladišta oružja te radikalne grupe uglavnom uništena, a njeno samopouzdanje poljuljano.

Nasralah: Postigli smo stratešku i istorijsku pobedu

Lider pokreta Hezbolah šeik Hasan Nasralah izjavio je da su njegovi borci postigli "stratešku i istorijsku pobedu" nad Izraelom. "Izvojevali smo pobedu u ratu u kojem je ranije velika arapska vojska poražena", kazao je Nasralah za televiziju Al Manar bliskoj pokretu Hezbolah.

On je dodao da sada nije trenutak da se govori o razoružanju boraca Hezbolaha već da o tom pitanju treba da bude raspravljeno van prisustva javnosti, na tajnoj sednici vlade, kako Izrael ne bi izvukao neki interes iz svega.

Desetine hiljada raseljenih se vraća na jug Libana

Na desetine hiljada libanskih izbeglica počelo je danas da se vraća svojim domovima, pošto je oružje utihnulo na jugu Libana, nakon stupanja na snagu primirja između Izraela i radikalne grupe Hezbolah.

Na prilazima gradu Sidon, na samom ulasku na jug Libana, velika su zagušenja. Na hiljade vozila zakrčilo je južni autoput kod tog grada, a slični prizori se mogu videti na autoputevima kod Bejruta.

Na stotine građana je pohrlilo u sela južno od reke Litani i istočno od lučkog grada Tira, uprkos razrovanim putevima i izraelskoj zabrani o kretanju. U Tiru, koji je bio odsečen od ostatka zemlje, opustošen i bombardovan i u poslednjim trenucima rata, izbeglice iz okolnih sela izlaze iz skloništa i spremaju se za povratak kući.

Na istoku Libana, stotine automobila koji dolaze iz pravca Sirije, čeka na granici kako bi nastavili putevima razrovanim bombama. U kolonama, vozači se oglašavaju sirenama, dok putnici pokazuju znak povede "V". Neki govore o "pobedi nad Izraelom", a neki nose slike lidera Hezbolaha.

Izraelske vlasti oslobodile palestinskog ministra

Izraelske vlasti pustile su danas iz pritvora palestinskog ministra Mohamada al Bargutija nakon što je šest sedmica proveo u izraelskom zatvoru. Al Barguti je uhapšen 25. juna na granici prema pojasu Gaze, zajedno sa nekoliko desetina zvaničnika pokreta Hamas, među kojima je bilo i drugih ministara i poslanika.

"Nisu pronašli ništa protiv mene. Ovo je političko hapšenje. Svi ministri i poslanici trebalo takođe da budu pušteni", izjavio je Al Barguti. On je četvrti palestinski ministar koji je pušten iz izraelskog zatvora, ali su još četiri ministra i oko 20 poslanika bliskih Hamasu i dalje zatvoreni u Izraelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: