HOMBAH: POCETAK EKONOMSKOG UZLETA

Izvor: B92

Petak, 09.02.2001.

15:33

Default images
Na konferenciji za novinare u petak, koordinator Pakta za stabilnost Jugoistocne Evrope Bodo Hombah istakao je da je od jugoslovenskih vlasti dobio cvrsta uverenja da je neophodno prilagodjavanje zakona za saradnju s Haskim tribunalom vec pocelo. “Znam da je za to potrebno izvesno vreme i zato ne vidim razlog da prekidamo ekonomsku pomoc Jugoslaviji”, rekao je Hombah dodajuci da ocekuje brze i konkretne korake jugoslovenskih vlasti. On je istakao da je 2,4 milijarde evra koje je EU obecala Jugoslaviji velika suma novca, ali da nije dovoljna. "To je dovoljno samo za pokretanje privrede i ekonomije", rekao je Hombah i dodao da je "na Konferenciji ucestvovalo 60 ulagaca najviseg ranga iz celog sveta i da je uspelo povezivanje s 200 ovdasnjih poslovnih ljudi, ali i s jugoslovenskim i srpskim vlastima". "Ovo je pocetak ekonomskog uzleta. Pomoc Vlade predstavlja samo pocetnu varnicu. Privatne investicije i privatne inicijative predstavljaju neophodnu pokretacku snagu pravog ekonomskog razvoja. Zato je ova donatorska konferencija tako vazna. Privatne investicije su motor ekonomije, a ne Vladin novac. Ali, da bi strana ulaganja pocela, neophodno je da pocne i borba protiv organizovanog kriminala. S tim se u potpunosti slazu i ovdasnje vlasti. Bilo mi je jako drago da cujem da SRJ zeli da bude barijera za trgovinu drogom, oruzjem i ljudima. Za to je Jugoslaviji potrebna pomoc i Pakt ce joj je pruziti. Zastita jugoslovenskih granica predstavlja i zastitu granica EU", rekao je Bodo Hombah. On je, takodje, pohvalio savezne i republicke vlasti za umerenost u resavanju problema juga Srbije, Kosova i odnosa s Crnom Gorom, javlja B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: