Primirje od ponedeljka ujutro

Premijeri Izraela i Libana saglasili se da prekid vatre Izraela i Hezbolaha stupi na snagu sutra u 7.00 po srednjeevropskom vremenu

Izvor: B92

Nedelja, 13.08.2006.

09:54

Default images

Primirje je prvi konkretan dogovor posle donošenja rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o prekidu vatre na Bliskom istoku. Međutim, borbe na teritoriji Libana su i dalje žestoke. Izrael nastoji da dopre što dalje ka reci Litani, liniji iza koje bi Hezbolah trebalo da se povuče, po rezoluciji UN.

Generalni sekretar UN Kofi Anan objavio je da su se lideri Libana i Izraela saglasili da neprijateljstva budu prekinuta 14. avgusta u 5.00 ujutru po Griniču. "Bilo bi još bolje kada bi sukobi prestali odmah u znak poštovanja prema odluci SB UN, usmerenoj na spasavanje života civila i prekid patnji na obe strane", rekao je Anan.

Vlada Izraela danas je prihvatila rezoluciju SB UN. Premijer Izraela Ehud Olmert rekao je ministrima da na osnovu tog dogovora Hezbolah neće više postojati kao država u državi. "Vlada Libana je adresa na koju ćemo se obratiti u slučaju bilo kakvog problema ili kršenja dogovora", rekao je on, prenosi vojni radio.

Izrael je, takođe, jasno stavio do znanja da ne namerava da povuče vojnike iz južnog Libana dok ih ne zamene libanska vojska ili vojnici UN. Izrael navodi da su neki vojnici uspeli da stignu do reke Litani, ali je izraelska vojska pretrpela do sada najveće gubitke. Od juče su ukupno 24 izraelska vojnika poginula u južnom Libanu, a gerilci Hezbolaha su oborili izraelski helikopter na jugu Libana, koristeći novi tip projektila. Procenjuje se da sada ima oko 30.000 izraelskih vojnika u Libanu, a toliko će biti i snaga UN i libanske vojske kad primirje stupi na snagu. Izraelska avijacija je noćas, drugi put za četiri dana, bombardovala najveći palestinski izbeglički logor u Libanu, nedaleko od grada Saide. Najmanje dve osobe su poginule, a sedam ih je povređeno, kada je izraelska armija danas bombardovala predgrađa Bejruta, koja se smatraju sedištem radikalnog libanskog islamističkog pokreta Hezbolaha, saopštile su spasilačke službe. U bombardovanju je uništeno osam zgrada i džamija u kvartu Rueiš. Iz ruševina su izvučena tela jedne devojčice i jednog muškarca.

Vlada Libana, u kojoj su i dva člana Hezbolaha, jednoglasno je ranije odobrila rezoluciju SB UN. Premijer Libana Fuad Siniora je rekao da će se Vlada Libana danas ponovo sastati kako bi razmotrila primenu rezolucije, uprkos izvesnim rezervama. Lider Hezbolaha šeik Hasan Nasrala izjavio je da će se taj šiitski pokret povinovati rezoluciji, ali i da će nastaviti da se bori sve dok izraelske snage budu u Libanu. "Ne smemo da učinimo grešku ni u pružanju otpora, kao Vlada ili narod, i poverovati da je rat završen. Napada će biti još, s njima još žrtava", rekao je Nasrala.

Predsednik Francuske Žak Širak izjavio je da će Francuska ispuniti svoje obaveze u sprovođenju rezolucije SB UN. Širak je dodao da će Francuska povećavati svoje učešće u UNIFIL-u u skladu s mogućnostima, podjednakim angažmanom ostalih zemalja u okviru te misije i potrebama misije.

Specijalni izveštač Politike iz Bejruta Boško Jakšić kaže da bi današnji dan mogao biti odlučujuć dan za prekid rata, ali ne i za prekid krize i napetosti. "I posle stupanja primirja na snagu, nisu isključeni ozbiljni incidenti. Izraelci danas nastavljaju akcije na jugu Libana, zauzimajući upravo teritoriju sa koje se očekuje da se Hezbolah povuče. Šiitska milicija prihvata odredbe primirja po rezoluciji SB UN, ali se njihovih 5.000 boraca neće razoružati sve dok se izraelske snage nalaze na libanskoj teritoriji", kaže Jakšić.

Pomoć Belgije

Šef belgijske diplomatije Karel de Guht najavio je da će njegova zemlja dati milion evra hitne pomoći žrtvama rata u Libanu. Belgijska agencija Belga je javila da će pomoć biti uručena posredstvom Svetskog programa za hranu i Agencije UN za palestinske izbeglice, saopštilo je belgijsko ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: