Rezolucija UN o Bliskom istoku

Samo nekoliko sati nakon usvajanja rezolucije, više stotina izraelskih vojnika prebačeno je helikopterima na jug Libana.

Izvor: B92, Beta

Subota, 12.08.2006.

10:12

Default images

"Došlo je do značajne helikopterske operacije na jugu Libana u koju je uključeno stotine vojnika kao deo širenja vojnih operacija", potvrdila je portparolka izraelske vojske. Prebacivanje vojnika usledilo je neposredno pošto je Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se Izrael i libanski Hezbolah pozivaju na potpuni prekid vatre.

Pre najnovijeg povećanja broja oružanih snaga, izraelske snage u Libanu imale su oko 10.000 vojniika. I pored usvajanja rezolucije u UN, u izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima u Libanu danas je poginulo najmanje 19 osoba. Najžešći napadi dogodili su se u selu Račaf, sedam kilometara od granice sa Izraelom, gde je, prema bezbednosnim izvorima, poginulo najmanje 15 civila. Istovremeno, televizijska stanica Al Manar, bliska pokretu Hezbolah, prenela je da su pripadnici Hezbolaha ubili sedam izraelskih vojnika i uništili 21 tenk u borbama koje se vode na jugu Libana.

Rezolucija 1701 poziva Izrael i Hezbolah na hitnu obustavu neprijateljstva. Vlada Libana je podržala rezoluciju i o njoj će glasati danas, dok će Vlada Izraela o rezoluciju razmatrati sutra. Ako do primirja dođe, UN su spremne da na granicu Libana i Izraela upute međunarodne snage od 15.000 vojnika i trupe libanske vojske, dok bi se izraelska vojska povukla.

U rezoluciji se navodi i da će snage UN nadgledati prekid neprijateljstava i da će pomoći libanskim snagama da uspostave punu kontrolu nad oblašću koja je, do dolaska Izraela, bila pod kontrolom Hezbolaha. Hezbolah za sada nije reagovao na rezoluciju, koja traži da ta organizacija preda dva oteta izraelska vojnika, zbog kojih je sukob i počeo, pre više od mesec dana.

Generalni sekretar UN Kofi Anan kaže da je nezadovoljan zbog kašnjenja SB UN u donošenju rezolucije i najavio da će tokom vikenda kontaktirati sa svim stranama kako bi bio postavljen rok za okončanje sukoba. "Liban je predugo bio žrtva, a u proteklih pet nedelja ponovo smo videli koliko je Bliski istok postao osetljiv region. Od vitalnog značaja je da sukobi budu prekinuti odmah", kaže Anan.

Specijalni izaslanik UN za Bliski istok Alvaro de Soto kaže kako UN očekuju da će proširena misija UN početi raspoređivanje u južnom Libanu u narednih 10 dana. De Soto je rekao da Izrael ima pravo da nastavi da se brani, ali da mora da vodi računa da svi postupci budu u skladu s rezolucijom UN, koja poziva Izrael da prekine sve ofanzivne vojne akcije.

Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs upozorila je da predstoji težak rad na primeni rezolucije "Narod Bliskog istoka je previše dugo živeo u milosti ekstremista", rekla je ona.

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Libana Tarek Mitri izneo je niz zamerki na rezoluciju jer ona nije ispunila zahteve Libana, pre svega kada je reč o odredbi u kojoj se od Izraela traži da prekine samo ofanzivne akcije. "Nepotpun prekid vatre nije istinski prekid vatre. Prekid vatre u kom jedna strana i dalje ima pravo da ne prekine vatru nije prekid vatre", rekao je Mitri.

Ambasador Izraela pri UN Den Gileran izjavio je je njegova zemlja spremna da odgovori na apele SB UN, ali je upozorio da je rezolucija tek početak. "Potrebno je da iskoristimo trenutak i otvorimo novo poglavlje za region, poglavlje u kom na umerenost neće biti gledano kao na slabost i na ruku pruženu u miru kao na predaju", rekao je Gilerman.

Vicepremijer Izraela Šimon Peres pozdravio je usvajanje rezolucije i dodao kao je ona pokazala da je jednomesečna izraelska vojna kampanja opravdana. "Bez vojnog pritiska, ne bismo imali diplomatski dogovor. Odluka UN opravdava Izrael i potvrđuje da je Hezbolah agresor i da treba da oslobodi otete izraelske vojnike. Postigli smo najviše što smo mogli da postignemo u UN", rekao je on.

Izaslanik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana pozdravio je usvajanje rezolucije. "Bilo je potrebno verovatno previše vremena, ali sada je rezolucija jednoglasno usvojena", rekao je Solana u Bejrutu, gde se sastao s premijerom Libana Fuadom Siniorom i ostalim libanskim zvaničnicima.

"Izrael mora da dobije rat po svaku cenu"

Izraelci na granici sa Libanom (FoNet)
Izraelska vojska danas je saopštila da je počela kopnenu ofanzivu širih razmera u južnom Libanu i da izraelske snage napredjuju ka reci Litani, javile su agencije. Izraelska vojska sprovodi naređenje premijera Ehuda Olmerta i ministra odbrane Amira Pereca, saopštila je izraelska vojska. Izraelski general Alon Fridman izjavio je danas da bi kopnena akcija mogla potrajati nedeljama i biti proširena na delove s druge strane reke Litani.

U jutrošnjim vazdušnim napadima na grad Tir ubijeno nekoliko osoba. Najmanje četiri osobe su poginule, a osam je ranjeno kada je izraelski avion ispalio pet raketa na konvoj izbeglica koje su bežale iz južnog Libana, prenele su agencije. Konvoj od 100 civilnih vozila izlazio je iz Mardžajuna kada su ga izraelski avioni zasuli raketama. Oko 3.000 civila i 350 pripadnika bezbednosti napustilo je Mardžajun, dan pošto ga je Izrael zauzeo.

Dugogodišnji novinar NIN-a i poznavalac prilika na Bliskom istoku Dragoslav Rančić kaže za B92 da je utešna činjenica da je rezolucija posle dužeg natezanja doneta jednoglasno. "Međutim, bojim se da je ona zakasnela. Ako ona dovede do obustave vatre, omogući dostavljanje humanutarne pomoći i postavi neku osnovu za trajnije primirje, onda je to uspeh. Ipak, pitanje je da li će Liban na to tako lako pristati, do juče je predsednik te zemlje govorio kao njima ne trebaju međunarodne snage, pitanje je kao će reagovati Hezbolah, ali i Izrael", kaže on.

"Liban je razoren, žrtve su velike, pokreću se i pitanja ratnih zločina, a na vojnom planu se ne vidi ko je pobednik. Insistiranje SAD na podršci Izraelu dovelo je do novog podvajanja na relaciji SAD-Evropa, a neki su na Hezbolah počeli da gledaju kao na pokret otpora, a ne na terorističku organizaciju", kaže Rančić.

Izveštač lista Politika iz Libana Boško Jakšić za B92 prenosi da je izraelska ofanziva nastavljena, ojačana ljudstvom i tenkovima ka strateškim ciljevima 30 kilometara unutar libanske teritorije. Hezbolah je na to odgovorio nastavakom raketnih gadjanja ciljeva u Izrealu. Jakšić javlja i da je u Tiru pogodjena električna centrala, kao i da jugu Libana preti humanitrana katastrofa, jer do gradjana ne stiže pomoć.

"Mislim da vojni planeri u Jerusalimu nemaju mnogo izbora nego da pojačaju akcije. Jer, izraelska armija je tokom mesec dana borbi delovala poprilično neodlučno i nije uspela da spreči raketne baraže koji stalno odnose živote na severu Izraela. Koliko god Hezbolasi bili odlučni, Izrael jednostavno mora da dobije rat po svaku cenu", kaže Jakšić.

On predviđa da bi posle uspostavljanja primirja centralna vlast u Libanu mogla biti ojačana, a time bi bila oslabljena vlast Hezbolaha koji je imao državu u državi na jugu zemlje. "Potiskivanje Hezbolaha i Šiita na sever zemlje moglo bi izazvati unutrešnje sukobe u samom Libanu", rekao je Jakšić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: