Snimci o Oluji u političkim vodama

Snimci koje su prikazali B92 i RTS o zločinima nad Srbima u toku Oluje i dalje su u centru pažnje javnosti i medija u regionu.

Izvor: B92

Sreda, 09.08.2006.

08:15

Default images

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević sastaće se sutra u Zagrebu sa glavnim tužiocima Hrvatske Mladenom Bajićem i Bosne i Hercegovine Marinkom Jurčevićem. Kako je rečeno agenciji Beta u Tužilaštvu, oni će razgovarati o daljim potezima tri tužilaštva povodom video snimaka na kojima su prikazani ratni zločini nad srpskim civilima tokom hrvatske operacije "Oluja" 1995. godine.

Zbog toga što Haški tribunal više ne vodi istrage, snimak se neće pojaviti pred tim sudom. Ali, Tužilaštvo je spremno da pomogne regionalnim tužilaštvima u istraživanju zločina sa snimaka. Vlada Srbije je saopštila da "Atif Dudaković i drugi ratni zlikovci koji su počinili zločine nad Srbima moraju odmah biti uhapšeni" i odgovarati pred sudom za svoje zločine.

Ratni komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković tvrdi da je montiran titl na video zapisu na kojem on naređuje paljenje srpskih sela na području Petrovca u septembru 1995. godine koje je emitovala Radio-televizija Srbije. "Ja nisam ratovao i palio po Srbiji, kao što su neki iz Srbije to radili u BiH, nego sam se borio i oslobađao svoju zemlju", kazao je Dudaković za sarajevski "Dnevni avaz".

Prema njegovim rečima, Peti korpus Armije BiH, kojim je komandovao, "primer je čestitosti", dok iza cele hajke stoji želja za izjednačavanjem krivice. "Šta je trebalo, da se predam, onda bi stvar bila rešena, ne bi bilo ni mene ni vas", rekao je Dudaković. On je juče za Radio-televiziju Republike Srpske izjavio da su snimci odgovor na tužbu BiH protiv Srbije, manipulacija i medijski rat sa ciljem da se ostvari ideja srpske politike. Tužilaštvo BiH već je pokrenulo istražni postupak o zločinima nad Srbima prikazanim na snimku koji je emitovala TV B92.

Hrvatski vojni analitičar Pavle Kalinić je gostujući u sinoćnom Dnevniku HTV-a rekao da "objavljivanje amaterskih snimaka beogradske televizije B92, na kojima su prikazani navodni ratni zločini na području Dvora na Uni tokom akcije Oluja, nije slučajno, nego da je reč o pokušaju da se oblati ta vojno-policijska akcija". Kada je reč o ulozi zapovednika Petog korpusa Armije BiH, Atifa Dudakovića, kojeg su mediji u Srbiji optužili kao nalogodavca zločina tokom Oluje, Kalinić je kazao da hrvatsko pravosuđe nije nadležno nad onim što je Dudaković radio na području BiH. MUP Hrvatske je potvrdio da je, prema nalogu Državnog tužilaštva, započeo rad na utvrđivanju okolnosti vezanih za navodne ratne zločine na području Dvora na Uni tokom akcije Oluja.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić apelovao je da svi koji poseduju snimke koji bi mogli poslužiti kao dokazni materijal u procesuiranju ratnih zločina , dokaze dostave tom tužilaštvu. Vekarić je agenciji Beta izjavio da je Tužilaštvo za ratne zločine od RTS zatražilo snimak na kom ratni komandant 5. korpusa Armije BiH Atif Dudaković naređuje da se pale srpska sela u okolini Bosanskog Petrovca. "Apelujemo na ljude da dostavljaju Tužilaštvu snimke, a ne da preko televizije saznajemo šta se dogodilo. Da je ovaj snimak bio pre četiri godine u Hagu, on bi bio sastavni deo optužnice, a sada samo možemo da apeujemo na kolege u regionu da pokrenu istragu", kazao je Vekarić.

Snimak u formatu real video možete pogledati ovde (32.7mb),  a u formatu avi ovde (1.45mb)

Puhovski: Na Uni ubijeno 40 civila

Kolona izbeglica posle Oluje
Predsednik Hrvatskog Helsinškog odbora Žarko Puhovski izjavio je da je za vreme akcije Oluja 1995. godine, na području kod Dvora na Uni, ubijeno četrdesetak civila.

"Ubistva su se dogodila u poslednjim danima Oluje i petnaestak dana posle te akcije", rekao je Puhovski novosadskom Građanskom listu. On je dodao da su u to vreme na tom području zajednički delovali Peti korpus Armije BiH i Druga gardijska brigada Hrvatske vojske u čijem sastvu su bile "Hamze" i "Crne mambe".

Puhovski je objasnio da "Crne mambe" nisu bile paravojna formacija, kako su objavili neki srpski mediji, nego su bile u regularnom sastavu Hrvatske vojske, pa je zbog toga veoma važno što je hrvatsko tužilaštvo pokrenulo istragu o ubistvima kod Dvora na Uni.

"Taj zločin se dogodio na teritoriji Hrvatske i važno je da se ustanovi ko je to uradio. Da li su to Bošnjaci ili Hrvati drugorazredno je pitanje koje muči samo nacionaliste", ocenio je Puhovski.

Stanković: Dokumentacija već 10 godina u Hagu

Ministar obrane Zoran Stanković izjavio je da je Haškom tužilaštvu još pre deset godina dostavljena obimna dokumentacija o zločinima nad Srbima koju je prikupio Komitet za prikupljanje podataka o kršenju medjunarodnog humanitarnog prava.

"Prikupljeno je oko 200.000 dokumenta i treba videti zašto Hag to dosad nije uzimao u obzir", rekao je Stanković Radioteleviziji Srbije i podsetio da je zbog toga lično i direktno u razgovorima kritikovao predstavnike Tužilaštva.

Dokumentacija je najpre upućivana u sedište UN, umesto u Hag, jer tadašnje državno rukovodstvo nije priznavalo taj sud, što je bilo pogrešno, rekao je Stanković.

On je rekao da je ta greška ispravljena i da je sačinjeno deset izveštaja za Tribunal, u kojima je izneto obilje podataka o zločinima.

"Sadašnji snimci o operacijama u 'Oluji' su samo jedan primer, a ima toga još", rekao je Stanković, podsećajući da postoji i film o ratnom komandantu Petog korpusa Armije BiH Atifu Dudakoviću i prilikama u zatvoru u Bihaću, koji je bio u njegovoj nadležnosti.

"Dudakovića nakon svega treba odmah uhapsiti, privesti i saslušati", rekao je Stanković.

Bez posebne uznemirenosti u BiH

Otvaranje istrage nakon prikazivanja snimaka na Televiziji B92 u Federaciji Bosne i Hercegovine nije primljeno sa posebnom uznemirenošću ni u političkim krugovima, ni među običnim ljudima. Međutim, medijski pritisak sa raznih strana u poslednja dva dana odveo je ceo slučaj u političke vode, što bi moglo imati negativan uticaj na samu istragu.

Negativan imidž funkcionera Republike Srpske, ali i pojedinih ličnosti u Srbiji, u prvom redu premijera Vojislava Koštunice, kada je reč o saradnji s Tribunalom, svakako ne doprinosi ozbiljnosti njihovog nastupa, pa su BH-mediji u prvi plan stavili politički aspekt celog slučaja. Hrvatske medijske kuće su pokrenule pitanje kako su se snimci, koji nisu objavljeni prvi put i koji su, kako se navodi, prilično problematične valjanosti, pojavili upravo u vreme kada se obeležava godišnjica “Oluje”. Za hrvatske analitičare to je očigledan pokušaj da se oslobodilačka operacija na međunarodnom planu prikaže kao zločinačka.

Slično pitanje provlači se i kroz medije u Federaciji BiH, pogotovo kad je reč o snimcima Televizije Srbije, koji su godinama prikazivani na svim lokalnim i regionalnim stanicama, a na kojima se može videti general Atif Dudaković. Za pojedine bošnjačke političke krugove cela kampanja smišljeno je tempirana pred izricanje presude u Međunarodnom sudu pravde u procesu Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid, a njen cilj je  da se relativizuju zločini i  da se izjednači odgovornost svih za krvava zbivanja na prostorima bivše Jugoslavije.

U medijskim krugovima koji se smatraju umerenim preovladjuje mišljenje da će najveća prepreka za otkrivanje istine o zločinima u “Oluji” biti upravo oni koji je u ovom trenutku najviše zagovaraju – vrh Republike Srpske i premijer Srbije. Istraga o zločinima i traženje istine međunarodnim sudskim i političkim krugovima, kako tvrde sarajevski mediji, jednostavno ne mogu zvučati ozbiljno kad su perjanice te kampanje ljudi obeleženi "kao zaštitnici i saučesnici osumnjičenih za ratne zločine, poput Čavića, Dodika i Koštunice".

Predsedavajući Predsedništva BiH Sulejman Tihić ocenio je da izjave zvaničnika iz Srbije i Republike Srpske o zločinima u akciji "Oluja" predstavljaju direktne pritiske na Tužilaštvo. On je odbacio svaku optužbu na račun ratnog komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića i njegovih jedinica, navodeći da su oni "branili i odbranili svoju zemlju i narod od agresora i uništenja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: