"Snimak neće biti dokaz u Hagu"

Snimak zločina nad Srbima u Krajini analizirali su istražitelji Haškog tribunala, saznaje B92. Hrvatski MUP pokrenuo istragu.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 08.08.2006.

07:49

Default images

Ukoliko se ispostavi da je materijal autentičan, on može biti korišćen ali samo u procesima koji će, eventualno, biti vođeni pred domaćim sudovima, kažu u Hagu. Haški tribunal je pre godinu i po obustavio podizanje novih optužnica, privodeći kraju svoje aktivnosti.

Jutros oko devet sati, zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković predao je Haškom tužilastvu snimak na kome su zabeleženi zločini nad Srbima, koje su počinili pripadnici muslimanske i hrvatske vojne formacije. Portparol Tužilaštva Anton Nikiforov kaže da sličan snimak do sada nije postojao u haškim arhivama, ali ne može da potpuno isključi mogućnost da je neki od brojnih istražitelja imao priliku da ga ranije vidi. Nikiforov podseća da haško Tužilaštvo više ne može da vodi sopstvene istrage i podiže nove optužnice, ali da će pomoći sudovima u regionu ukoliko oni budu vodili postupke o zločinima u Krajini.

U Hagu napominju da snimak zločina nad Srbima ne može biti korišćen ni kao dokazni materijal na suđenju optuženima za Oluju - generalima Čermaku, Gotovini i Markaču, jer se jedina postojeća optužnica za taj zločin odnosi na sektor Jug, odnosno na Knin i zločine koji su se tamo dogodili, a ne i na sektor Sever, gde se dogodilo ubistvo koje su amaterskom kamerom zabeležili pripadnici muslimanskog odreda Hamze. Zato taj snimak može biti dokazni predmet samo ukoliko postojeće istrage hrvatskih i bosanskih tužilaštava budu završene podizanjem optužnica.

Snimak u formatu real video možete pogledati ovde (32.7mb),  a u formatu avi ovde (1.45mb)

Vekarić: Uspostavljena saradnja s tužilaštvima

Portparol srpskog Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić kaže za B92 da je od prvog prikazivanja snimka odgovoreno na 140 poziva u kojima su tražene informacije o zločinu nad Srbima u Krajini, a da je uspostavljena saradnja sa hrvatskim i bosanskim tužilaštvima. Vekarić kaže da sudovi u regionu moraju da preuzmu na sebe deo posla oko utvrđivanja istine i kažnjavanja počinilaca zločina u bivšoj Jugoslaviji.

On dodaje da je Tužilaštvo u Srbiji, koje je predalo snimak i Hagu i Zagrebu, spremno da nastavi da pomaže kolegama u Hrvatskoj i Bosni i da omogući istragu i razgovor sa eventualnim svedocima zločina koji žive u Srbiji. Vekarić je podsetio na iskustva srpskog Tužilaštva u slučaju istrage o zločinu Škorpiona nad Muslimanima u Trnovu i kaže da ovakve situacije ne bi trebalo politizovati.

Pokrenuta istraga o zločinima u Dvoru na Uni

MUP Hrvatske potvrdio je da je, prema nalogu Državnog tužilaštva, započeo rad na utvrđivanju okolnosti vezanih za navodne ratne zločine na području Dvora na Uni tokom vojne akcije "Oluja".

Portparol MUP-a Hrvatske Zlatko Mehun je izjavio da je MUP primio zahtev i da se po njemu postupa. On je dodao je da je slučaj predat Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj na čijem su se području dogodili zločini.

"Provjerićemo sve činjenice i izvršiti istrage na terenu, a prema potrebi ostvarićemo suradnju i sa policijom Bosne i Hercegovine", rekao je Mehun. On je dodao da će policija, kada završi rad na slučaju, uputiti izveštaj Državnom tužilaštvu, ali Hina navodi da u MUP-u danas nisu želeli da nagađaju koliko bi istraga mogla da traje.

Istraga u Bosni i Hercegovini već je ranije pokrenuta.

Srpska Vlada zahteva hapšenje Dudakovića

Vlada Srbije je saopštila da "Atif Dudaković i drugi ratni zlikovci koji su počinili zločine nad Srbima moraju odmah biti uhapšeni" i odgovarati pred sudom za svoje zločine. "Snimci, koji van sumnje svedoče o zlodelima Dudakovića, za svaku državu moraju predstavljati osnov za neodložnu akciju policije i pravosudnih organa. U najkraćem roku moraju delovati nadležni organi Bosne i Hercegovine i ove ratne zločince privesti pravdi", kaže se u saoštenju.

Radio televizija Srbije prikazala je sinoć snimke na kojima se vidi kako komandant V korpusa Armije BiH Atif Dudaković svojim vojnicima naređuje da pale srpska sela u Bosanskoj Krajini, u nastavku akcije Oluja, 16. i 17. septembra 1995. Na snimcima se vide zapaljene kuće, objekti i druga privatna imovina kako gore.

Dudaković: Montaža i laži

Penzionisani general Armije Bosne i Hrecegovine Atif Dudaković nazvao je "montažom i lažima" tvrdnje po kojima je on lično naredio izvršenje ratnih zločina. Dudaković, koji živi u Bihaću, danas je u razgovoru sa lokalnim novinarima u tom gradu rekao da je jedino tačno da je on vodio akciju prikazanu na snimku koju je emitovala Televizija Srbije, a koja ga je optužila za paljenje srpskih sela u Bosanskoj krajini.

"Tačno je da sam ja vodio akciju, ali nije tačno da je bilo zločina", rekao je Dudaković, prenela je TV Unsko-sanske županije.

"U zoni odgovornosti V korupsa oni za koje se utvrdilo da su počinili krivično delo su osuđivani. Najveći zločini desili su se 1992, kada su etnički čistili teritorije u BiH, i 1995, kada se desila Srebrenica, najveći masovni zločin koji su počinili Srbi", rekao je Dudaković.

Kako prenose hrvatski meidji, on smatra da ceo slučaj ima političku konotaciju, odnosno da se njime pokušava uticati na ishod procesa po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid.

RS najavljuje krivične prijave

Predsednik Republike Srpske Dragan Čavić je rekao da video snimak koji dokumentuje zločin na području nekadašnje Republike Srpske Krajine potvrđuje da postoji diskriminacija tužilaštava i sudova prema ratnim zločinima počinjenim nad Srbima.

On je kazao da postoji potpuni nesrazmer prema počinjenim ratnim zločinima u regionu, kao i da  se to mora promeniti: "Tragično je to što ratni zločin koji su počinile jedinice Hamze i Crne mambe nije dobio dimenizije kakve je dobio video zapis o zločinima koji su počinili pripadnici Škorpiona".

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u naredna dva dana zajedno sa predsednikom RS Draganom Čavićem podneti krivične prijave tužilaštvima BiH i Hrvatske protiv odgovornih za zločine u akciji "Oluja". Kako je saopštio Biro za odnose sa javnošću vlade RS, krivične prijave biće podnete protiv Atifa Dudakovića i drugih lica koja su učestvovala u zličinima koje su počinile jedinice "Hamze" i "Crne mambe" u vojnoj akciji "Oluja".

Dodik je zatražio od domaćih i medjunarodnih pravosudnih institucija da sprovedu istragu o zločinima hrvatskih snaga i jedinica Armije BiH nad srpskim vojnicima i civilima. "Sve osim brze istrage i hapšenja svih osoba odgovornih za počinjene zločine biće dokaz više da se zločini počinjeni za vreme rata u BiH mere dvostrukim aršinima", ocenio je premijer RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: