"Nema sukoba oko Vojske Srbije"

Zoran Stanković izjavio je za B92 da borba oko prevlasti u vojsci ne postoji i da predsednik Republike komanduje vojskom.

Izvor: B92

Nedelja, 06.08.2006.

10:31

Default images

Ministar odbrane Srbije je to rekao povodom polemike koju je izavala njegova izjava u Pančevu da će premijer Vojislav Koštunica preuzeti komandu nad antiterorističkim bataljonom specijalne brigade vojske koji će biti formiran krajem septembra ove godine.

''Predsednik Republike rukovodi oružanim snagama Srbije i to nikad niko nije dovodio u pitanje i narušavao. Predsednik je upoznat sa svim aktivnostima u Ministarstvu odbrane i Generalštabu i sve njegove odluke koje se odnose na vojsku su sprovedene", kaže Stanković.

"U nacrtu vojne doktrine predviđena je mogućnost upotrebe vojske u slučaju antiterorističkog dejstva na teritoriji naše zemlje, a imajući u vidu da je nosilac protivterorističkog dejstva MUP-a Srbiije u slučaju eskalacije terorističkih dejstava Vlada Srbije može doneti odluku i o upotrebi antiterorističkog bataljona specijalne brigade koji će biti formiran krajem septembra ove godine. Međutim, to ne znači odluku van zakona predviđene procedure koja podrazumeva prvo odluku Skupštine Srbije i predsednika Srbije čije su nadležnosti jasno definisane u ovakvim slučajevima", kazao je Stanković.

On je rekao je prilikom pripreme za posetu Pančevu shvatio da je vojna doktrina potpisana i na je na taj način izrekao neistinu i izazvao buru kod nekih političkih grupacija: "Ovim putem se izvinjavam onima koje sam povredio i građanima Srbije." U Vladi Srbije su najavili da će vrlo brzo biti donet zakon o vojsci Srbije kojim će sve nadležnosti biti precizno uređene i jasno definisane.

Inače, ministar finansija Mlađan Dinkić juče je najavio da će srpska vojska u septembru, nakon usvajanja rebalansa budžeta, dobiti vanredno povećanje mase zarada od 20 odsto. Dinkić je da će osim toga biti usklađene i plate u Ministarstvu odbrane sa platama u drugim ministarstvima, s obzirom na to da su plate u državnoj zajednici bile niže nego na republičkom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: