Stiže 3G tehnologija

Posle prodaje kompanije Mobi 63, očekuje se da će doći do ubrzanih promena u mobilnim komunikacijama u Srbiji.

Izvor: B92

Subota, 05.08.2006.

15:10

Default images

Dok Telenor obećava da će uvesti norveški standard, u drugom mobilnom operateru Telekomu kažu da su se na vreme pripremili za dolazak konkurencije. U toku je proširenje mreže, a to znači da će korisnici 064 i 065 mreže imati bolji signal na teritoriji cele Srbije, kao i mogućnost brzog interneta.

"Uvešćemo niz novih servisa od kojih mogu da najavim, kao najinteresantniji za naše korisnike, na bazi 3G tehnologije. Tako da ćemo mi komercijalno pustiti 3G mrežu u decembru sa nizom novih servisa", Vladimir Lučić, direktor Direkcije za mobilnu telefoniju Telekoma Srbije.

Na tehnologiju 3. generacije u Srbiji se dugo čekalo, a njeno uvođenje ubrzala je pojava konkurencije. Takozvana 3G tehnologija već je prisutna u više od 80 zemalja sveta.

"Jedna od najvećih prednosti te mreže je videopoziv. Znači možete da gledate svog sagovornika i on vas. I pre svega ona služi za prenos mnogo većih količina podataka od onih na koje smo navikli do sada. I možemo pratiti TV program preko telefona. To su apsolutno sve emisije, TV emisije, vesti, info prikazi", kaže Ivana Ristić, novinarka Mobilnog magazina.

U drugim zemljama je uvođenje 3G tehnologije pratilo i pojeftinjenje starih mobilnih sistema. Realno je očekivati da će i u Srbiji pasti cene klasičnih razgovora, poruka i telefonskih aparata. U svetu se to radi tako što se vikendom ne naplaćuju SMS, MMS poruke ili se pružaju promotivni paketi gde se telefoni daju besplatno ili po nekim povoljnijim uslovima.

Iako Telenor još ne govori o cenama, Telekom obećava da će on i dalje biti najjeftiniji mobilni operater u Srbiji. Postoje nagoveštaji, još nepotvrđeni, da bi Telenor za korisnike 062 i 063 mreže mogao da snizi cene rominga sa zemljama gde ima svoje kompanije, pre svega u Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: