Dogovor SAD i Francuske o Libanu

SAD i Francuska su se dogovorile o tekstu rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se traži okončanje sukoba Izraela i Hezbolaha

Izvor: Beta

Subota, 05.08.2006.

10:52

Default images

"Postignut je sporazum izmedju Francuza i Amerikanaca o nacrtu rezolucije o Bliskom istoku koji je pripremila Francuska, u cilju potpunog zaustavljanja neprijateljstava i rada na trajnom prekidu vatre i dugoročnom rešenju", saopsteno je iz Jelisejske palate.

Jedan neimenovani zvaničnik, blizak tim razgovorima, izjavio je da se u nacrtu rezolucije poziva na "pun prekid vatre" izmedju Izraela i Hezbolaha, ali da se Izraelu daje pravo da odogovori ako ga Hezbolah ponovo napadne. U nacrtu se "ne kaže hitan prekid vatre", rekao je taj zvaničnik koji je zahtevao anonimnost zato što nacrt još nije objavljen.

Agencija Asošijeted pres ocenjuje da je današnji dogovor o rezoluciji UN velika pobeda SAD i Izraela. Francuska i mnoge druge zemlje zahtevale su hitan i bezuslovan prekid nasilja kao načina za uspostavljanje stabilnosti u regionu.

Izrael će bombardovati Sidon

Izrael je saopštio da planira da bombarduje Hezbolahova mesta za lansiranje raketa u Sidonu i pozvao stanovništvo da napusti grad.

Portparol izraelske vojske rekao je da su leci sa upozorenjima bačeni po Sidonu, gde živi oko 100.000 ljudi ali koji je sada prepun izbeglih iz ratnih zona. "Bacili smo letke u kojima upozoravamo stanovnike da odu jer će vojska napasti Hezbolahova mesta za lansiranje raketa u Sidonu", rekao je on.

Lokalni zvaničnik u Sidonu rekao je da gerilaca Hezbolaha nema u gradu, dok je jedan stanovnik rekao da se u letku ne pominje Sidon poimence.

Izrael izveo desant kod Tira

Izraelske jedinice izvele su noćas helikopterski desant u blizini Tira, lučkog grada na jugu Libana, sukobivši se sa Hezbolahom.

Televizija Al Manar, bliska šiitskoj miliciji Hezbolah, javila je da je u napadu jedan izraelski vojnik poginuo i da su trojica ranjena. Vlada u Tel Avivu je saopštila da je osam izraelskih komandosa ranjeno, od kojih dvojica teže, u vojnoj operaciji u blizini lučkog grada Tir.

Dve izraelske jedinice ubačene su helikopterima na severni prilaz Tiru, da bi napustile područje nakon tri časa, rekli su Rojtersu bezbednosni izvori. Isti izvor je naveo da je izraelska vojska iz helikoptera gađala libanski vojni transporter, i da je libanska vojska uzvratila paljbom iz protiv-vazdušnih oruđa.

Izraelske letelice gađale su tokom noći i palestinski izbeglički kamp Rašidije, južno od Tira, kada je ranjena jedna osoba. Eksplozije od jutros odjekuju i u Bejrutu, a televizija Al Manar javlja da se radi o napadima izraelske avijacije na južna predgrađa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: