Tel Aviv sprema skloništa

Izrael je i noćas gađao deo Bejruta koje se smatra za uporište Hezbolaha, uprkos pretnjama tog radikalnog pokreta da će gađati Tel Aviv

Izvor: B92

Petak, 04.08.2006.

07:28

Default images

Dok Tel Aviv priprema skloništa za eventualno bombardovanje, Izrael je bombardovao okolinu bejrutskog aerodroma i obližnju šiitsku četvrt. Avijacija je bombardovala i četiri mosta koja povezuju Liban i Siriju, pa je saobraćaj prema sirijskoj granici znatno ugrožen.

Najmanje 25 osoba poginulo je u izraelskom vazdušnom napadu na kamion u koji je tovareno voće i povrće u blizini libansko-sirijske granice, rekli su bezbednosni izvori, a prenose agencije. U napadu su poginuli radnici koji su tovarili voće i povrće u hladnjaču u krugu carinskog graničnog kompleksa u selu Kaa, oko 50 kilometara severoistočno od Balbeka. Među radnicima je bilo dosta Kurda i Sirijaca. Kako javlja AFP, u napadu je ranjeno 30 osoba, dok Asošijeted pres navodi da je ukupno 40 osoba poginulo i ranjeno. Ranjeni su prebačeni u bolnice u Siriji. Bezbednosni izvori su rekli da je izraelski avion ispalio najmanje tri rakete na kamion. "Više osoba se i dalje nalazi u ruševinama skladišta koje se urušilo", rekao je za AFP vođa spasilačke ekipe Ali Jaghi.

Pored vazdušnih napada, Izrael je nastavio i kopnenu ofanzivu na Liban, potiskujući gerilce Hezbolaha dublje u teritoriju te zemlje. U kopnenim operacijama učestvuje oko 10.000 izraelskih vojnika. Izraelski zvaničnici ponavljaju da će za desetak dana uspeti da ostvare svoj cilj i naprave tampon zonu između dve zemlje širine šest kilometara. Hezbolah je jutros ispalio iz Libana sedam raketa na teritoriju Izraela, saopštila je policija u Jerusalimu. Dva izraelska vojnika su poginula, a još dva su ranjena na jugu Libana od protivtenkovske rakete koju je ispalio Hezbolah.

Lider Hezbolaha ponudio je prethodno primirje i prestanak raketnih napada ukoliko Izrael prestane da bombarduje libanske gradove. Šeik Hasan Nasralah je zapretio da će rakete doseći i Tel Aviv, ako bombe padnu u centralni deo Bejruta. Međutim, iz Izraela poručuju da će, ako Libanci napadnu Tel Aviv, odgovor biti strašan i da će biti uništena infrastruktura Libana.

Šeik Hasan Nasralah, u prvom obraćanju javnosti od početka ratnih sukoba pre 22 dana, objasnio je da rakete tog pokreta mogu da dosegnu Tel Aviv i da se neće libiti da ih ispale na taj grad. On je u snimljenoj poruci, emitovanoj na televiziji Al Manar, bliskoj pokretu Hezbolah, rekao da sukobi na terenu pokazuju da Hezbolah ima dovoljno snage da se suprotstavi mnogo jačem neprijatelju: "Želim da svima bude jasno: ako nastavite da gađate naše gradove i Bejrut, mi ćemo gađati Tel Aviv. Cela nacija treba da zna da smo načinili maksimalnu štetu izraelskim snagama na jugu Libana i da nećemo uzmicati pred borbama koje se vode. Ako pitate vojne stručnjake, oni će vam reći da je ovaj sukob pun čuda. Cele brigade sa tenkovima, oklopnim kolima, uz snažnu podršku avijacije napadaju borce iz pokreta otpora, koji i dalje drže svoje pozicije ,bore se, pružaju otpor, a čak i sami napadaju i nanose štetu i gubitke neprijatelju. Prema vojnim standardima, to je čudo."

Jedan neimenovani izraelski vojni zvaničnik rekao je za TV Kanal 1 da će u slučaju napada na Tel Aviv, kompletna infrastruktura Libana biti potpuno uništena. On je dodao da je u Bejrutu do sada bombardovan samo jedan odsto gradske infrastrukture, ali da će se taj procenat izmeniti ako Hezbolah takne Tel Aviv. U međuvremenu, nastavlja se dopremanje pomoći izbeglim i raseljenim Libancima.

Inače, jučerašnji dan bio je jedan od najtežih za Izrael od početka sukoba 12. jula. Na severu Izraela, u raketnim napadima Hezbolaha, poginulo je osam izraelskih civila, dok su tri izraelska vojnika stradala u borbama na jugu Libana.

U iščekivanju rezolucije UN o Libanu

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku nastavljaju se pregovori vodećih zemalja o tome kako zaustaviti sukob između Izraela i Hezbolaha. Savet bezbednosti bi trebalo da usvoji dve rezolucije o rešavanju sukoba - prvom bi se zahtevao momentalan prekid sukoba, dok bi se drugom definisao okvir za trajni mir i raspoređivanje međunarodnih mirovnih snaga u južnom Libanu. U očekivanju postizanja trajnog mira, borbe na terenu i dalje traju

Iako je usaglašeno oko 95 odsto teksta rezolucije, do punog dogovora neće se doći još nekoliko dana. Najveći problem je što Amerika i Francuska nisu mogle da se dogovore o nekim formulacijama u tekstu i tačnom redosledu poteza na terenu. Najviše polemike izazvalo je protivljenje Francuske da se međunarodne snage rasporede u južnom Libanu pre nego što se postigne trajniji mir, kako se vojnici ne bi našli između dve vatre. Očekuje se da će Francuska, koja je pokrenula diplomatsku inicijativu za rešenje sukoba naBbliskom istoku, predvoditi te međunarodne snage

"Nismo postigli dogovor i zbog očigledne složenosti problema, ali smo se dogovorili da izvršimo konsultacije sa Vašingtonom i Parizom i ponovo se sastanemo sutra ujutro. Imali smo jednu kreativnu razmenu mišljenja, tako da imamo na osnovu čega da tražimo instrukcije. Ali naglasio bih da još uvek ima detalja oko kojih se nismo dogovorili i oko kojih postoje očigledne razlike. Ipak, mislim da su razgovori koje smo vodili više od tri sata bili plodonosni i zadovoljni smo zbog očiglednog napretka", rekao je Džon Bolton, američki ambasador u UN.

Komitet UN protiv rasizma kritikovao Izrael

Članovi Komiteta UN za iskorenjivanje rasne diskriminacije kritikovali su Izrael zbog ubijanja civila u Libanu i optužili tu zemlju za kršenje međunarodnog humanitarnog prava. Izrael je odbacio optužbe stručnjaka u tom telu UN, tvrdeći da im nedostaje objektivnost, pošto nisu razmotrili ponašanje Hezbolaha. Predstavnik SAD Ralf Bojd rekao je da Komitet treba da razmotri akcije drugih strana u konfliktu, ali nije imenovao Hezbolah i njegove saveznike Siriju i Iran. Na posebnoj sednici posvećenoj nasilju na Bliskom istoku, brazilski ambasador i jedan od članova komiteta Žoze Lindgren-Alveš rekao je da "ono što se dešava prevazilazi ono što razumni ljudi mogu smatratim nečim što se može tolerisati". On je dodao da se treba zapitati da li u nesrazmernom odgovoru Izraela na otmicu jednog ili dvojice vojnika "nema trunke rasizma", koja ga na takvo postupanje podstiče.

Član Komiteta i bivši ministar spoljnih poslova Pakistana Aga Šahi rekao je da je pitanje da li bi Izrael pribegao bombardovanju civilne infrastrukture da se bori protiv nearapskih snaga.

Tokom sednice, koja je bila burna za standarde tog tela UN, najoštrije upozorenje poteklo je od ambasadora Gvatemale Hozea Kalitsaja. "Masovni genocid je najviši nivo rasizma koji postoji", rekao je Kalitsaj i pozvao članove Komiteta da spreče da se to desi u Libanu.

Izraelski ambasador u sedištu UN u Ženevi Icak Levanon rekao je da će održavanje ovakve rasprave u Komitetu UN za iskorenjivanje rasizma "pokrenuti užasne napade na Izrael". "Komitet nije uspeo da sebe izdigne na nivo izazova borbe protiv diskriminacije, pošto se ponašao selektivno i izbegavao da razmotri sistematično rasno podstrekivanje koje čini Hezbolah i njegov pokrovitelj Iran, koji poziva na uništenje Izraela", rekao je Levanon.

Stotine hiljada šiita u Bagdadu podržalo Hezbolah

Nekoliko stotina hiljada iračkih šiita izašlo je na ulice Bagdada, na poziv svog radikalnog verskog vođe Moktade al Sadra, kako bi izrazili podršku libanskom šiitskom pokretu Hezbolahu. Učesnici skupa, koji su u Bagdad stigli autobusima iz čitavog Iraka, uprkos opasnostima i raznim pretnjama, nosili su iračke i žute zastave Hezbolaha. Skup je počeo u Sadr Sitiju, šiitskoj četvrti na severoistoku Bagdada, koja je uporište Moktade al Sadra.

Protestna šetnja počela je posle podnevne molitve, pre koje su okupljeni palili izraelske, američke i britanske zastave. Pripadnici obezbeđenja obučeni u crno pretresali su demonstrante iz straha od mogućih napada, dok su se policajci i irački vojnici držali po strani.

"Smrt Americi! Smrt Izraelu! Neka Alah da pobedu Nasrali!", skandirali su okupljeni, od kojih su mnogi nosili bele marame da bi pokazali odlučnost da se bore do smrti, odnosno mučeništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: