Žestoka intervencija na jugu Libana

Izraelske snage nastavile kopnenu intervenciju na jugu Libana, Hezbolah tvrdi da je ispalio raketu na Izrael, najdalje do sad

Izvor: B92

Sreda, 02.08.2006.

07:52

Default images

Izrael neće prekidati ofanzivu na Liban, sve dok na jugu te zemlje ne bude jakog prisustva međunarodnih snaga. Kao odgovor na takav stav Hezbolah je ispalio preko 200 raketa na severni Izreael - najveći broj projektila u jednom danu otkako je sukob izbio pre tri sedmice. Neke su pale čak sedamdeset kilometera duboko u izraelsku teritoriju.

Hezbolah tvrdi da je danas ispalio više od 300 raketa na Izrael. Jedna osoba je ubijena, a na desetine je ranjeno, ali je ipak većina projektila koje je ispalio Hezbolah pala na nenaseljena područja. Izrael je prethodno saopštio da je u helikopterskom napadu komandosa na Balbek, zarobio pet i ubio deset pripadnika te organizacije.

Liban tvrdi da je u napadu na bolnicu u Balbeku poginulo 15 civila. Taj napad na uporište Hezbolaha, koje se nalazi oko sto kilometara od granice sa Izraelom, ali samo petnaestak kilometara od granice sa Sirijom, ujedno je i najdublji prodor izraleskih snaga u libansku teritoriju od početka sukoba: "Gađamo sve što se može pogoditi, što će jako oštetiti Hezbolah, veoma komplikovanu i raširenu organizaciju. Videli ste operaciju u Balbeku, tu se nalazi deo infrastrukture Hezbolaha, a postoji još mesta gde je još potrebno napadati", kaže brigadni general Johanan Loker.

Izraelski vojni čelnici najavljuju da će ofanziva u Libanu trajati do kraja sledeće sedmice, a američki državni sekretar Kondoliza Rajs sinoć je izjavila da očekuje prekid ofanzive u narednih nekoliko dana. Izraelski premijer ocenjuje da je ofanziva u Libanu uglavnom postigla svoj cilj, uništivši infrastrukturu Hezbolaha na preko 700 uporišta: "Izrael će prestati sa borbom kada međunarodne snage stignu na jug Libana. Ako tamo nema jake međunarodne vojske, tamo će biti Hezbolah I onda nismo ništa postigli", kaže Olmert.  

Iako Izrael tvrdi da je ofanziva usmerena protiv militantnog Hezbolaha, vazduhoplovstvo te zemlje napalo je i bazu regularne libanske armije i trojica vojnika su poginula.

U napadima izraelske avijacije poginulo je 15 libanaca. Izrael je dozvolio da dva tankera sa gorivom uplove u Liban, saopštio je UN. Takođe, dva konvoja humanitarne pomoći poslate su iz Bejruta u Tiru i Sidon, na jugu, ali i na sever Libana, gde su mnoge porodice sa juga izbegle pred izraelskim napadima. Oko 750 libanaca, uglavnom civila poginulo je do sada, uključujući tela koja su još pod ruševinama. 55 izraelaca, od kojih je 19 civila poginulo je u raketnim napadima Hezbolaha.

Članice UN-a sutra će raspravljati o sastavu stabilizacionih snaga koje bi trebalo da budu raspoređene na jugu Libana. Francuska je najavila da će bojkotovati sastanak, jer ga smatra preranjenim. I zvanični Rim je zauzeo isti stav, koji takođe zahteva i momentalni prekid vatre.

Bez primirja

Posle jednog od napada (Fonet)
Zvaničnici Izraela najavili su da primirja neće biti pre no što militantni šiiti budu proterani sa graničnog područja. Izraelski ministar pravde Haim Ramon kaže da će izraelska ofanziva u Libanu trajati do kraja sledeće sedmice. "Danas smo ušli u četvrtu sedmicu ofanzive i ja predlažem svima da pokažu odlučnost i strpljenje i dopuste armiji da završi svoj posao", rekao je Ramon. On je naglasio da "svi koji planiraju da ugroze suverenitet Izraela znaju da će cena koju će morati da plate biti izrazito visoka". "Vidite šta se desilo Libanu nakon što je napadnut naš suverenitet i Gazi, posle otmice desetara Gilada Ssalita" 25. juna, rekao je Ramon. On je dodao da je Izrael, između ostalog, pokazao da ne pregovara sa teroristima. "Mi smo spremni da pregovaramo samo sa umerenima i sa njima smo spremni da budemo vrlo darežljivi", rekao je Ramon, dodajući da Izrael "neće vratiti zatvorenike terorističkim organizacijama".

Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je agenciji AP da će borbe prestati u trenutku kada se međunarodne mirovne snage stacioniraju u južnom Libanu. Olmert je odbacio predlog Evropske unije da se momentalno prekine vatra: "Sve zavisi isključivo od Ujedinjenih nacija i brzine kojom će biti usvojena rezolucija i kada će biti raspoređene međunarodne snage u južnom Libanu. Tek tada će Izrael zaustaviti svoje akcije. Pre toga mi ne možemo da stanemo jer nema prisustva efektnih, jakih međunarodnih vojnih snaga, Hezbolah će i dalje biti prisutan i ništa neće biti postignuto. Stoga, je veoma važan taj bitni trenutak kada možemo da prekinemo napade."

"Zahvaljujem se na međunarodnoj podršci bez presedana i na podršci arapskih zemalja koje su prvi put, u situaciji vojnog sukoba nas i jednog arapskog naroda, stale protiv jedne arapske organizacije", rekao je Olmert aludirajući na Saudijsku Arabiju, Egipat i Jordan.

Anan: Tražim jedinstvo

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan pozvao je vodeće zemlje sveta da pokažu jedinstvo povodom krize na Bliskom istoku i zakazao sastanak zemalja koje bi mogle da učestvuju u formiranju međunarodnih mirovnih snaga. Sastanak će se održati u četvrtak.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije pozvali su Izrael i Hezbolah na hitan prekid neprijateljstava. EU je ublažila zahtev za hitan prekid vatre na insistiranje bliskih saveznika SAD. U zajedničkom saopštenju posle vanrednog samita ministara navodi se da EU poziva na hitan kraj neprijateljstava, posle čega treba da usledi trajni prekid vatre. Ursula Plasnik, ministarka spoljnih poslova Austrije, smatra da bi sukobi momentalno trebalo da prestanu. "Moramo da radimo na zaustavljanju krvoprolića. Mrtva deca nikom ne obezbeđuju sigurnost. Moramo učiniti sve da se vratimo političkom procesu, to ne možemo prepustiti onima koji koriste nasilje, raketiranjem i bombardovanjem", kaže ona.
Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad smatra da se mora računati na SAD i Veliku Britaniju kada je reč o agresiji izraela u Libanu. "Hoćemo da međunarodna zajednica i međunarodne sile odmah zaustave napade na Liban. Kriminalci moraju biti osuđeni i cionistički režim i njihove gazde moraju nadoknaditi libanske gubitke", kaže on.

Predsednica Filipina naredila evakuaciju Filipinaca

Izraelski vojnik (FoNet)
Predsednica Filipina Glorija Makapagal Arojo naredila je evakuaciju svih 30.000 Filipinaca, uglavnom radnika, iz Libana zbog zaoštravanja situacije u toj zemlji. Do sada je Vlada vratila oko 2.200 svojih državljana, uglavnom sa juga Libana. Evakuacija filipinskih građana u toj državi je postalo političko pitanje jer je Vlada kritikovana da je sporo reagovala na krizu u Libanu, dok se ambasador u Bejrutu žalio da nema dovoljno novca za evakuaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: