"Srbija za argument prava, ne sile"

Premijer Srbije Vojislav Koštunica kaže da bi na eventualnu nezavisnost pokrajine Beograd odgovorio svim pravnim sredstvima.

Izvor: B92

Nedelja, 30.07.2006.

11:24

Default images

Koštunica smatra da rešenje najtežeg problema zemlje ipak neće biti nepovoljno po Srbiju: "U delu međunarodne zajednice računa se uglavnom samo na jednu opciju. Ta opcija - nezavisnost, ima puno nedostataka, a rešenje za koje se mi zalažemo - suštinska autonomija ima puno prednosti". Srpski premijer je kazao da se Srbija neće odreći Kosova zbog bržeg ulaska u EU.

Upitan koliko je ozbiljan poziv Tomislava Nikolića da se Kosovo oružano brani, Koštunica je naglasio da je za njega najvažnije da se debata o Kosovu vodi prvo kroz Skupštinu, a pregovarački tim će početkom jeseni izvestiti Skupštinu šta je do sada učinjeno.

"Parlament je jedini pravi, demokratski forum na kome se raspravlja o Kosovu i Metohiji. Ako razmišljamo o tom najlošijem rešenju, stav Srbije bi bio da se konstatuje da je Kosovo deo Srbije. To nije prazna retorika već ustavno-pravna formulacija", rekao je on za sutrašnje izdanje lista Danas.

Prema njegovim rečima, Srbija je do sada u svim nastupima posezala za argumentom prava, a ne sile. "Tako bi delovala i dalje. Argument sile je vrlo često na strani drugih, pojedinih delova međunarodne zajednice, koji ponekad evropske integracije naše zemlje uslovljavaju odricanjem od Kosmeta. To je nemoguće. Postoje određeni definisani uslovi za sve zemlje koje žele da postanu članice EU. Nikome nije postavljen uslov odricanja od dela teritorije radi učlanjenja u EU. Ne može ni sa Srbijom da bude takav slučaj", kazao je on.

Upitan da li krajem septembra očekuje nastavak pregovora sa EU ili pad vlade, premijer je kazao da postoje razne mogućnosti i podsetio na primer Hrvatske kojoj je data šansa da nastavi pregovore iako Ante Gotovina nije bio u Hagu: "Očekujemo rezultate Akcionog plana, izveštaj o tome imaćemo dosta brzo i onda ćemo videti".

Koštunica je rekao da se zalaže da se izbori održe posle donošenja Ustava, jer Srbija više nije federalna jedinica niti deo državne zajednice, pa mora da uredi odnose na nov i drugačiji način, da donese demokratski Ustav koji će potrajati.

Dinkić: Konsenzus izvršne vlasti

Mlaðan Dinkiæ (FoNet)
U intervjuu agenciji Beta Ministar finansija Srbije i lider G17 plus je naveo da postoji konsenzus oko strateških investicija u energetski sektor - ruskih, ali i potencijalnih investicija od oko dve milijarde evra iz jedne "velike evropske zemlje" u elektro energetski sistem, o čemu se pregovara.

"Tu je i potpuni kosenzus oko pregovora o konačnom statusu Kosova. Uspostavljena je saradnja i oko realizacije Nacionalnog investicinog plana, što je rezultiralo potpisivanjem sporazuma Vlade i grada Beograda, a na poslednjoj sednici Vlada je donela odluku o ukljućivanju predstavnika predsednika Republike u rad svih projektnih saveta", kazao je Dinkić.

On je rekao i da postoji i konsezus o zajedničkoj borbi protiv, kako je rekao, "radikalskog šovinizma". To je dovelo do naglog obaranja rejtinga radikala u poslednja dva meseca, pa bi prema poslednjim istraživanjama demokratske snage lako mogle da formiraju i buducu Vladu, tvrdi Dinkić.

Upitan da li očekuje raspisvanje izbora na jesen, u slučaju da se ne nastave pregovori sa Briselom, Dinkić je samo rekao. "Mi ćemo učiniti sve da se pregovori nastave". Na pitanje da li bi bilo dobro raspisati izbore pre konačnog rešavanja statusa Kosova, lider G17 plus je odgovorio odrično jer, prema njegovoj oceni, "ne bi bilo dobro da se sa ovako ozbiljnom temom manipuliše u predizbornoj kampanji, što je ranije bio čest slučaj". "Najvažnije je da je srpska strana napravila konsenzus oko toga šta hoće. Sada bi bilo važno da se do kraja leta završe pregovori o decentralizaciji i zaštiti crkvene imovine", rekao je Dinkić.

Komentarišući ocenu da postoji mogućnost da Srbija za eventualni gubitak Kosova bude "nagrađena" ubrzavanjem evropskih integracija, Dinkić je kazao da Vlada sprovodi ozbiljne reforme koje će Srbiji omogućiti brzi put ka EU nezavisno od konačnog rešenja statusa Kosova. "Ne brinem se za budućnost Srbije. Oćekujem brži privredni razvoj i popravljanje standarda građana. Mislim da u narednom periodu možemo doći i do obostrano prihvatljivog rešenja za kosovsko pitanje, koje je realistično i pravedno", kazao je Dinkić i dodao da "nikada ne treba zaboraviti da su za današnje teško stanje na Kosovu odgovorni Milošević i radikali".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: