Sastanak pregovaračkog tima

Beogradski pregovarački tim se sastao da bi razmotrio prvu rundu pregovora i dalje aktivnosti. Koštunica: Pregovori bez većih pomaka.

Izvor: B92

Petak, 28.07.2006.

08:05

Default images

Pregovarački tim za Kosovo i Metohiju ocenio je kao veoma važno da međunarodni posrednici naročitu pažnju posvete analizi argumenata koje je izneo Beograd, kao i da na pravi način ocene jednostrane težnje i prikrivene pretnje albanaske strane.

Članovi Tima, na jučerašnjem sastanku su ponovili spremnost državne delegacije  da nastavi pregovore o decentralizaciji, zaštiti srpskih manastira, crkava i kulturno-istorijskog nasleđa, ekonomskim i imovinskim pitanjima, koji se mesecima vode u Beču. Učešće u narednim rundama pregovora naša strana će iskoristiti da ponovi spremnost za pronalaženje kompromisa u pitanjima  čije rešenje je preduslov za zaštitu ljudskih prava u Pokrajini i dostizanje osnovnih standarda multietničnosti, ističe se u saopštenju nakon sastanka.

Iz kancelarije glavnog posrednika u pregovorima Martija Ahtisarija saopšteno je da će tokom avgusta biti nastavljeni tehnički pregovori, dok bi u septembru trebalo ponovo da bude organizovan sastanak pregovarača na najvišem nivou.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država Frenk Vizner izjavio je u Prištini da će prioritet u procesu rešavanja statusa Kosova biti postizanje dogovora o tehničkim pitanjima, a bečki sastanak je okarakterisao kao veoma uspešan. Vizner je pohvalio albansku stranu zbog iskrenosti. "Verujem da je sastanak bio uspešan. To je bio istorijski momenat, a albanska strana je bila iskrena i respektabilna. Ja sam i prijateljima u Beogradu rekao da se i oni ponašaju dostojanstveno. Želim da ponovim da se SAD zalažu za poštovanje rukovodećih principa Kontakt grupe, da u traganju za rešenjem kosovskog pitanja nema povratka na stanje pre 1999, da nema podele Kosova i da nema ujedinjenja Kosova s nekom drugom državom", kaže Vizner.
'Arhipastir kosovskih hrišæana': Artemije
Vladika raško-prizrenski Artemije izjavio je po povratku iz Vašingtona da je imao jednu od najuspešnijh poseta Sjedinjenim Američkim Državama, imajući u vidu broj susreta i razumevanje na koje je naišlo svedočenje o stradanju srpskog naroda i crkve na Kosovu. On je kazao da je sagovornicima preneo molbu da pomognu u promeni pravca politike SAD.

"Ja sam, kao arhipastir hrišćana na Kosovu i Metohiji, ponovo došao u SAD da svedočim o stradanju hrišćana na Kosovu i da vam predočim šta nas čeka. Došao sam i da vas zamolim da nam pomognete da promenimo pravac politike SAD, koja će, ako ostane kakav je sada, osuditi moj hrišćanski narod na istrebljenje i stvoriti još jednu državu zla, ovoga puta usred Evrope", rekao je Artemije.

Nizak nivo zaštite ljudskih prava na Kosovu

Komitet za ljudska prava Ujedinjenih nacija zabrinut je zbog niskog nivoa zaštite tih prava na Kosovu i Metohiji. U objavljenim zaključcima, izražava se zabrinutost zbog diskriminacije manjina širom Kosova i Metohije, veoma malog broja pripadnika manjina koji se vraćaju u pokrajinu i nemogućnosti da raseljena lica povrate imovinu.

Komitet je izrazio zabrinutost i zbog ograničene slobode kretanja i nemogućnosti pristupa osnovnim pravima pripadnika manjina koji žive u mikro-enklavama, uključujući i pravo posedovanja ličnih dokumenta, korišćenja pravnih lekova, zdravstvenih i obrazovnih usluga. Posebnu zabrinutost Komitet je izrazio zbog nekažnjavanja izvršilaca ratnih i zločina protiv čovečnosti, i etnički motivisanih krivičnih dela, i posebno ukazao na dogadjaje iz marta 2004.

Haziri: Srbi da ne odlaze sa Kosova

Kosovski ministar za lokalnu samoupravu Ljutfi Haziri izjavio je da je najbolje da svi što pre shvate da će Kosovo postati nezavisno i ocenio da ta nezavisnost neće dovesti do izbijanja nasilja. Prema njegovim rečima, ukoliko Srbi odluče da napuste Kosovo samo zato što je ono postalo nezavisna država, to ne bi bilo iz bezbednosnih razloga ili zbog ugroženih prava, već iz nekih drugih razloga.

"Verujem da obični i razumni Srbi neće otići sa Kosova ni u kom slučaju jer su oni Kosovari i žele da žive tu", rekao je Haziri.

Rupel: Srbija ne sme biti gubitnik

Dimitrij Rupel kaže da je Slovenija jedna od zemalja EU koje žele da iz pregovora o statusu Kosova niko ne izađe kao gubitnik. "Mi mislimo da je u ovom trenutku Kosovo u mnogim aspektima samostalno. Ne kažem nezavisno, već samostalno, pod upravom međunarodne zajednice", rekao je ministar inostranih poslova Slovenije.

"Mi ne bismo bili protiv neke uslovne nezavisnosti, ako bi to podrazumevalo da se ti uslovi povežu sa rešenjem za zapadni Balkan u celini. Mi mislimo da ceo zapadni Balkan treba da uđe u EU, ali pre svega Srbija treba da postane članica EU", rekao je Rupel.

Slovenački ministar je rekao da njegova zemlja ne želi da dođe do situacije u kojoj bi Srbija izgledala kao gubitnik, a kosovski Albanci kao pobednici, jer bi to štetilo Kosovu i Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: