Slučaj Mladić: Ka kraju priče?

Beograd -- Karla del Ponte kaže da Beograd može da izruči Mladića, a Vojislav Koštunica da je najvažnije što se Akcioni plan primenjuje.

Izvor: B92
Podeli

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je da Beograd može da izruči Ratka Mladića Tribunalu i da premijer Vojislav Koštunica tačno zna gde je Mladić boravio do februara ove godine.

Karla del Ponte se u intervjuu za "Frankfurter algemajne cajtung" požalila na smanjenu saradnju međunarodne zajednice u potrazi za optuženima za ratne zločine. "Niko ne traži Karadžića. Sada smo se usredsredili na Mladića, pošto znamo gde je. Znamo i da Beograd može da nam ga preda", rekla je Karla del Ponte.

Premijer Vojislav Koštunica rekao je da je u saradnji sa Haškim tribunalom najvažnije što je Akcioni plan počeo da se primenjuje, dodajući da je taj plan usaglašen sa Briselom i Haškim tribunalom, što znači i sa glavnom tužiteljkom Karlom del Ponte. "Do svih podataka o optuženima dolazili smo mi, ali sa  zakašnjenjem. Da smo u februaru znali ono što znamo neko vreme posle februara, stvari bi bile jasnije" rekao je Koštunica.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je za B92 da će službe zadužene za nalaženje Ratka Mladića, a to su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativna agencija i Vojno-bezbednosna agencija, do kraja nedelje napraviti zajednički operativni plan delovanja, a da će nova praksa biti da o akcijama ne bude nagađanja po medijima.

Ljajić je demantovao da će biti raspisana poternica za Mladićem. "Niko od nadležnih službi u ovom momentu nije pomenuo to kao meru koja će biti preduzeta. Mi smo sad koncentrisani na objedinjavanje planova nadležnih službi u jedinstven operativni plan. Iz razumljivih razloga ne možemo da govorimo o elementima tog plana i o tome smo i danas razgovarali s Vilijamsonom. Na koji način možemo doći do Mladića ako svakodnevno izveštavamo o elementima koji su sadržani u operativnom planu", kaže Ljajić.

Generalni inspektor MUP-a Vladimir Božović očekuje da će uskoro dobiti izveštaj o policijskoj akciji lociranja i hapšenja Mladića i upozorava da će, ako ne dobije izveštaj, to značiti da Akcioni plan za saradnju s Tribunalom ne može biti sproveden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.