MONTGOMERI I PERDJU PODRZALI COVICEV PLAN ZA RESENJE KRIZE

Izvor: B92

Utorak, 06.02.2001.

16:29

Default images
Na jugu Srbije u utorak borave americki ambasador u Beogradu , Vilijem Montgomeri i specijalni americki izaslanik za Balkan Dzejms Perdju, kao i politicki savetnik komandanta Kfora i jedan od glavnih posrednika u pregovorima jugoslovenskih i srpskih vlasti sa lokalnim albanskim gerilcima Son Saliven. Kako prenosi Radio B92, oni su u Bujanovcu razgovarali sa saveznim ministrom za nacionalne i etnicke zajednice, Rasimom Ljajicem koji izjavio da je taj susret bio produktivan, pre svega zbog toga sto je podrzan plan Nebojse Covica za resenje krize na jugu Srbije. Prema njegovim recima, plan je dobio "nedvosmislenu podrsku, pre svega zbog cinjenice sto mi ni do sada nismo upotrebili silu u resavanju ovog problema". "Ocekujemo podrsku americke vlade i medjunarodne zajednice, u smislu ekonomske i socijalne obnove ovog podrucja. Kako je Montgomeri rekao, americka vlada je izdvojila pet miliona dolara za ekonomsku obnovu podrucja na jugu Srbije. Nas ta podrska ohrabruje da dalje istrajemo na kursu politickih dogovora, kao jedinog odgovora da se ova kriza resi", zakljucio je Ljajic.

Dzejms Perdju je izrazio zadovoljstvo Covicevim planom za resavanje krize, ponovivsi da je jedino prihvatljivo njeno mirno resenje. "Veoma smo zadovoljni tome sto plan potpredsednika Vlade Srbije Nebojse Covica predvidja mirno resenje situacije. Taj plan je prvi korak ka postizanju mira u Presevskoj dolini, te stvaranju uslova da albanska manjina uziva sva gradjanska prava - u okviru Srbije i SR Jugoslavije", rekao je specijalni americki izaslanik za Balkan.

Montgomeri i Perdju trebalo bi tokom dana da posete uporiste albanskih pobunjenika u Velikom Trnovcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: