"I antihaški lobi ima akcioni plan"

Vuk Drašković kaže da Vlada bespotrebno odlaže primenu svog plana za saradnju sa Tribunalom. SAD ohrabrene potezima Vlade.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 26.07.2006.

17:02

Default images

Potpredsednica Vlade Ivana-Dulić Marković je izjavila da će operativni planovi koji prate sprovođenje Akcionog plana za okončanje saradnje s Hagom biti završeni do kraja nedelje. Primena Akcionog plana, koji bi trebalo da dovede do hapšenja haških begunaca, počela je u ponedeljak a operativnim planovima za njegovo sprovođenje biće određena odgovornost osoba zaduženih za njegovu realizaciju.

"Plan podrazumeva impletaciju svih drugih akcija koje se tiču, na primer, medijskog zajedničkog nastupa svih političkih snaga, da bi se pokazalo da u Srbiji zaista postoji prava politička volja da se akcija iz plana sprovede što pre", kaže Dulićeva.

Međutim, upravo za tu tačku Akcionog plana, kako smatra ministar spoljnih poslova, nije neohodna izrada operativnog plana, već politička volja. Vuk Drašković ističe da bi državni vrh odmah trebalo da počne medijsku kampanju kako bi građanima objasnio za koje su zločine osumnjičeni haški begunci.

"Danas imamo situaciju da, recimo, ljudi kao što sam ja, gube glasove saopštavajući da se ova obaveza i ova prepreka mora otkloniti sa puta Srbije u budućnost. A pošto nema kampanje državnog vrha, onda ima javne kampanje antihaških snaga. Njihov akcioni plan savršeno funkcioniše", rekao je Drašković.

SAD ohrabrene potezima Vlade Srbije

Basesku i Tadiæ tokom juèerašnjeg susreta u Bukureštu (FoNet)
Izaslanik SAD za pitanja ratnih zločina Klint Vilijamson je, nakon razgovora s najvišim srpskim zvaničnicima u Beogradu rekao da je tokom današnjih sastanaka sa zvaničnicima u Beogradu naglasio da Srbija mora da ispuni međunarodne obaveze: "Ponovo sam naglasio da Srbija mora ispuniti svoje međunarodne obaveze u pronalaženju (i hapšenju, ukoliko je to potrebno), te izručenju u Hag svih onih koji su od strane Tribunala optuženi za ratne zločine", saopštila je ambasada SAD u Beogradu.

Vilijamson je kazao da su SAD ohrabrene postupcima Vlade Srbije u poslednjih 18 meseci kada je 17 osoba optuženih za ratne zločine izručeno Tribunalu u Hagu, ali je od suštinske važnosti da se taj proces nastavi, kako bi i preostali begunci, naročito Ratko Mladić, bili izvedeni pred lice pravde.

"Sprski zvaničnici su mi rekli da su spremni da se pobrinu da Mladić bude isporučen Tribunalu u Hagu. Usvajajući Akcioni plan, srpska vlada je međunarodnoj zajednici uputila jasnu poruku da svoju obavezu shvata ozbiljno", rekao je Vilijamson.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica obavestio je u Beogradu izaslanika SAD za pitanja ratnih zločina Klinta Vilijamsona o aktivnosti Vlade Srbije u saradnji sa Haškim tribunalom.

U razgovoru s ministrom odbrane Zoranom Stankovićem u Beogradu Vilijamson je zatražio akciju koja će dovesti do izručenja Ratka Mladića i Radovana Karadžića Haškom tribunalu. Kako se navodi, Stanković je u razgovoru "odlučno odbacio sporadične pokušaje da se odgovornost za skrivanje Mladića prebaci na Vojsku" Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić i izaslanik SAD za pitanja ratnih zločina Klint Vilijamson saglasili su se da je veoma važno da Vlada Srbije u potpunosti sprovede Akcioni plan, kako bi haško pitanje bilo rešeno.

Poternica za Mladićem?

Državni organi Srbije raspisaće za haškim optuženikom Ratkom Mladićem poternicu i ponudiće novčanu nagradu za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja, piše list Danas.

Te aktivnosti biće sprovedene u okviru potrage za najtraženijim haškim beguncem, ali je još uvek nepoznato da li se ovakvo rešenje nalazi u okviru operativnog dela Akcionog plana za završetak saradnje Srbije s Tribunalom, ističe list u sutrašnjem broju.

Takvu informaciju niko od državnih funkcionera s kojima je Danas stupio u kontakt u sredu nije mogao da potvrdi, navodi list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: